Riscul de deces este de 6.3 ori mai mare datorită ulcerațiilor la călcâi decât cele la antepicior în rândul persoanelor cu diabet

21.05.2021


Într-un studiu publicat recent, cercetători din Marea Britanie au demonstrat ca locul unde se dezvoltă o ulcerație influențează riscul de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Citește în acest articol care sunt rezultatele acestui studiu și ce trebuie să facă un astfel de pacient când observă o ulcerație la nivelul piciorului.

Citeste mai multe...Știai că mersul pe jos îmbunătățește creativitatea?

19.05.2021


Ai remarcat persoane care ies la o plimbare ca să poată fi mai creative în proiectele profesionale sau, pur și simplu, să își adune gândurile pentru provocările de zi cu zi? Știința ne arată că mersul pe jos este, într-adevăr, o metodă de a stimula activitatea creierului. Mersul pe jos este ca un antrenament pentru minte, la fel cum este cititul.

Citeste mai multe...Prezența neuropatiei periferice este frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului

17.05.2021


Neuropatia periferică este caracterizată de pierderea sensibilităților de la nivelul picioarelor (termică, vibratorie, tactilă, dureroasă). Deși este asociată în mod frecvent cu diabetul zaharat, fiind o complicație critică a acestuia, neuropatia periferică poate afecta și persoane cu glicemia în limite normale. Citește mai multe detalii în acest articol.

Citeste mai multe...“Proiectul Senegal” – centru medical pentru persoanele cu picior diabetic

13.05.2021


“Proiectul Senegal” este o inițiativă recentă a D-Foot International de a dezvolta un centru medical pentru îngrijirea persoanelor cu picior diabetic din Dakar. Te invităm să citești în acest articol despre obiectivele acestui proiect și de ce este un exemplu de urmat, care arată rolul vital al podiatrului în prevenția ulcerațiilor și reducerea numărului de amputații.

Citeste mai multe...Ritualul spălării picioarelor: o dovadă a iubirii aproapelui

22.04.2021


Cultura îngrijirii picioarelor în diversele sale forme are o istorie îndelungată. De exemplu, știai că în Scriptură picioarele sunt partea din corp cea mai menționată? Asemenea creștinilor, și alte culte religioase (Islamism, Buddhism) din perioada Antichității au fost atente la îngrijirea picioarelor. Ritualul spălării picioarelor a avut un loc special în acea perioadă.

Citeste mai multe...Asociația de Podiatrie are nevoie de susținerea ta

13.04.2021


Pentru ca Asociația de Podiatrie să poată desfășura activități educaționale, de prevenție și management al tuturor afecțiunilor la nivelul picioarelor este nevoie și de un efort financiar. Te invităm să-ți arăți sprijinul față de persoanele cu diabet prin completarea formularului 230 "Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat".

Citeste mai multe...Întrebări din partea persoanelor cu Charcot-Marie-Tooth pentru podiatru

07.04.2021


Tratamentul podiatric în atenuarea durerii și simptomelor la persoanele cu boala Charcot-Marie-Tooth este vital. Pentru a afla mai multe informații despre modul în care un podiatru poate diagnostica și trata această boală neurologică, te invităm să consulți acest articol. Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale!

Citeste mai multe...Podiatria clinică: rolul podiatrului în boala Charcot-Marie-Tooth (CMT)

05.04.2021


Știai că Charcot-Marie-Tooth (CMT) este cea mai frecventă boală neurologică moștenită, cu o incidență echivalentă cu cea a sclerozei multiple? Te invităm să descoperi un articol amplu despre boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) și care este rolul podiatrului în managementul acesteia.

Citeste mai multe...Simptome clasice ale piciorului Charcot-Marie-Tooth și cum să le tratezi

22.03.2021


Cei afectați de boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) prezintă adesea simptome fizice distincte, care se manifestă la nivelul picioarelor. O prezentare pe larg a simptomelor piciorului CMT și cum pot fi ele tratate poate fi găsită în acest articol. Fii curios și informat pentru sănătatea picioarelor tale!

Citeste mai multe...73% din persoanele cu picior diabetic și ulcerații severe sunt anemice

19.03.2021


Știai că există o legătură directă între anemie și severitatea ulcerațiilor piciorului diabetic? Prezența anemiei la persoanele cu picior diabetic și ulcerații nu este o veste bună. Anemia poate contribui la înrăutățirea situației, deoarece afectează microcirculația sangvină, iar ulcerațiile se vindecă mai greu.

Citeste mai multe...Noțiuni generale despre patologia Charcot-Marie-Tooth (CMT)

04.03.2021


Citește în acest articol câteva noțiuni generale despre patologia Charcot-Marie-Tooth (CMT), cum poate podiatrul să depisteze caracteristicile aceste boli și ce terapii există pentru a restabili forța musculară la acești pacienți. Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale sau a celor dragi!

Citeste mai multe...Despre rolul podiatriei în boala Charcot-Marie-Tooth (CMT)

03.03.2021


În mod frecvent, primul semn al bolii Charcot-Marie-Tooth (CMT) îl reprezintă deformările de la nivelul piciorului la copii sau adolescenți. Acestea sunt cauzate de slăbiciuni progresive ale mușchilor din extremitatea inferioară, care provoacă dezechilibru muscular și deformări asociate. Citește aici cum poate ajuta podiatrul în aceste cazuri.

Citeste mai multe...“Îmi este frică de COVID, dar piciorul diabetic este mai grav”

09.02.2021


Persoanele cu diabet se tem mai mult de ulcerații și amputații asociate piciorului diabetic decat de infectarea cu noul coronavirus! Acesta este rezultatul unui studiu realizat in Italia. “Îmi este frică de COVID, dar piciorul diabetic este mult mai grav,” a spus unul dintre respondenți.

Citeste mai multe...Prezentarea post-eveniment „Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!”

04.02.2021


Pentru a aborda cu succes problematica piciorului diabetic și a amputațiilor asociate, Asociația de Podiatrie a organizat în 28 ianuarie 2021 conferința-dezbatere „Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!” Te invităm să citești acest articol cu mesajele cheie ale conferinței și pentru a găsi prezentarea post-eveniment.

Citeste mai multe...Ce presupune o ședință de consiliere psihologică în gestionarea diabetului

02.02.2021


Ședințele de consiliere ale aspectelor psihologice în diabet sunt o necesitate și ar trebui recomandate și încurajate de specialiștii medicali. Află mai multe în acest articol despre cum poți beneficia de servicii psihologice decontate de CNAS. Alege să investești în sănătatea ta psihică!

Citeste mai multe...Conferința-dezbatere "Piciorul Diabetic și Amputațiile: Spune STOP! Acționează ACUM!"

26.01.2021


În contextul creşterii incidenței piciorului diabetic și a numărului ridicat de amputații din România, Asociaţia de Podiatie organizează în data de 28 ianuarie 2021 conferinţa-dezbatere „Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!”, în format online. Vino și tu alături de noi! Împreună putem reduce numărul de amputații asociate diabetului.

Citeste mai multe...Nevoia intervențiilor psihologice la persoanele cu diabet

25.01.2021


Există o gamă largă de intervenții psihologice ce pot fi utile în gestionarea diabetului. Consilierea psihologică în managementul diabetului se adresează atât persoanelor cu diabet de tip I, cât și de tip II. Alege să investești în sănătatea ta psihică! Află din acest articol cum poți beneficia de servicii gratuite de psihologie dacă ai fost diagnosticat cu diabet.

Citeste mai multe...7 recomandări pentru alegerea corectă a încălțămintei

06.01.2021


Picioarele noastre sunt într-o continuă schimbare, în special în copilărie și adolescență, cât și datorită cerințelor vieții moderne. În acest context, este important să cunoaștem care sunt recomandările cele mai importante cu privire la alegerea încălțămintei. Află aici care sunt sfaturile ce pot fi aplicate de oricine în viața de zi cu zi.

Citeste mai multe...Curs online "Piciorul Diabetic" (10 puncte EMC)

08.12.2020


Asociația de Podiatrie recomandă cursul online “Piciorul diabetic”, dezvoltat de Societatea Națională de Medicina Familiei în parteneriat cu UMF “Carol Davila” București. Cursul este creditat cu 10 credite EMC și este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății, care doresc să-și actualizeze cunoștințele medicale despre această complicație majoră a diabetului zaharat.

Citeste mai multe...Înregistrare eveniment online DIABET360

23.11.2020


În contextul Zilei Mondiale a Diabetului (14 noiembrie), 360medical.ro a organizat un eveniment online și gratuit de tip dezbatere - "DIABET360", dedicat persoanelor cu diabet zaharat, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății. Evenimentul a reunit medici, reprezentanți ai autorităților și ai asociaților de pacienți.

Citeste mai multe...Săptămâna Piciorului Diabetic, 8-14 noiembrie 2020

09.11.2020


Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului din acest an, organizația D-Foot International desfășoară o campanie de conștientizare asupra piciorului diabetic, în perioada 8-14 noiembrie 2020, Diabetic Foot Awareness Week (DFAW). Asociația de Podiatrie s-a alăturat acestei campanii pentru a aduce în prim plan importanța unui management adecvat al piciorului diabetic.

Citeste mai multe...Campania "Pășește Sănătos" - ce înseamnă piciorul de atlet

04.11.2020


Campania "Pășește Sănătos" a ajuns la ultimul articol, în care Drd. fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi discută despre ce înseamnă piciorul de atlet. Este un subiect de actualitate atât pentru adulți, cât și pentru copii, mai ales dacă practică sport în mod regulat. Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale și citește mai multe aici.

Citeste mai multe...The National Podiatry Congress 2020 has been postponed to 2021

30.10.2020


Due to the current epidemiological context, caused by the pandemic of the new coronavirus (COVID-19), we inform you that the 4th National Congress of Podiatry, will be postponed to 2021. The location and date of the event will be revealed at a later moment. Stay close to us for more details.

Citeste mai multe...The Summer School in Podiatry 2020 has been postponed to 2021

30.10.2020


Due to the current epidemiological context, caused by the pandemic of the new coronavirus (COVID-19), we inform you that the Summer School in Podiatry, initially established for July 15-18, 2020, will be postponed to 2021. The location and date will be revealed at a later moment. Stay close to us for more details.

Citeste mai multe...Campania "Pășește Sănătos" - ce trebuie să știe persoanele cu diabet despre îngrijirea piciorului

28.10.2020


Drd. fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi, formator în biomecanica piciorului, prezintă lucrurile pe care orice persoană cu diabet trebuie să știe despre îngrijirea picioarelor, în penultimul video din campania "Pășește Sănătos". Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale și citește acest articol!

Citeste mai multe...Webinar gratuit despre piciorul diabetic în cadrul RoDiabet: Ora pacientului

27.10.2020


Te invităm la un webinar dedicat persoanelor cu diabet zaharat, în care vei afla despre cauzele apariției piciorului diabetic și metode corecte de îngrijire. Din partea Asociației de Podiatrie va participa Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, președinte, cât și Dr. Georgeta Inceu, vicepreședinte. Webinarul este joi, 29 octombrie 2020, ora 17:00.

Citeste mai multe...S-a lansat site-ul www.podiatryinternational.com

19.10.2020


Site-ul www.podiatryinternational.com susține domeniul podiatriei printr-o platformă dedicată de știri, locuri de muncă și forum pentru dezbateri. Toate acestea pot fi accesate de podiatri, parteneri din industrie și alți profesioniști din domeniul sănătății interesați de îngrijirea medicală a picioarelor.

Citeste mai multe...Campania "Pășește Sănătos" - ce este piciorul diabetic?

19.10.2020


O igienă bună a picioarelor, în cazul persoanelor cu diabet, poate însemna diferența între o viață trăită cât mai aproape de normal și apariția piciorului diabetic. Ce este piciorul diabetic? La această întrebare răspunde Drd. fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi în cel de-al 10-lea video din campania "Pășește Sănătos".

Citeste mai multe...Invitat special: Simona Halep, despre sănătatea picioarelor

14.10.2020


Te invităm să urmărești un video cu Simona Halep, campioana României în tenisul feminin, într-un dialog cu Norina Gâvan, fondator al Asociației de Podiatrie, despre sănătatea picioarelor, cum să avem grijă de noi și cum ne pot ajuta specialiștii în îngrijirea piciorului. Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale!

Citeste mai multe...Campania "Pășește Sănătos" - e indicat să nu purtăm balerini?

13.10.2020


Sunt balerinii o încălțăminte potrivită? Drd. fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi răspunde la această întrebare, în cel de-al 9-lea articol din campania "Pășește Sănătos". Balerinii sunt o încălțăminte comodă, însă nu sunt creați pentru a oferi protecție piciorului. Citește mai multe în acest articol.

Citeste mai multe...