Simptome clasice ale piciorului Charcot-Marie-Tooth și cum să le tratezi

22.03.2021





Cei afectați de boala Charcot-Marie-Tooth prezintă adesea simptome fizice distincte, care se manifestă la nivelul picioarelor. O prezentare generală a simptomelor piciorului CMT poate fi găsită mai jos.

Arcade plantare înalte:

Arcada plantară foarte înaltă se formează deoarece grupul peroneal nu se mai opune corect mușchilor tibiali. Mușchii trebuie să fie echilibrați. Mușchii tibiali sunt dominanți, funcționând în absența unui echilibru al musculaturii opuse. Acest lucru are ca rezultat accentuarea bolții piciorului, înclinând piciorul spre exterior, ceea ce creează instabilitate laterală, oboseală și poate duce la entorse de gleznă.

Slăbiciunea motorie este semnul distinctiv al CMT. Dorsiflexorii gleznei, mușchii care ridică piciorul și glezna, sunt frecvent afectați. Când mușchiul anterior tibial se slăbește, piciorul începe să cadă (drop foot). Acesta este de obicei un proces treptat, care are loc în decurs de luni sau ani.

Tratament pentru piciorul grifat (în gheară)

Este foarte important să mențineți tendonul lui Ahile flexibil. Păstrarea flexibilității tendonului lui Ahile poate face ca o persoană să meargă normal timp îndelungat. Întindeți tendonul timp de 60 de secunde de 3 ori pe zi. Există mai multe programe de întindere (stretching) disponibile, dar cel mai simplu și cel mai bun este să plasați partea din față a piciorului pe o treaptă și să lăsați călcâiul să atârne peste margine (țineți-vă de balustradă pentru a vă menține echilibrul). Anumite forme de stretching pot avea riscuri considerabile, chiar ruptura tendonului achilian. Astfel, este de preferat ca după stabilirea diagnosticului de scurtare sau rigiditate a tendonului achilian, podiatrul sau echipa dintre podiatru și fizioterapeut să vă prescrie cel mai potrivit exercițiu de stretching/întindere.

În cazuri mai avansate, poate fi necesară o orteză, care să faciliteze întinderea statică a tendonului achilian. Există mai multe tipuri disponibile, care sunt denumite generic orteze pentru picior și gleznă (AFO). Ortoproteziștii certificați sunt profesioniștii care fabrică astfel de aparate sau ele pot fi prescrise sub forma dispozitivelor prefabricate.

Deformațiile degetelor de la picioare

Deformațiile degetelor de la picioare apar frecvent la persoanele care suferă de CMT. Un dezechilibru muscular la nivelul degetelor de la picioare determină deformarea acestora. Termenul „gheare” este utilizat, deoarece fiecare deget de la picior dezvoltă o contractură fixă sau mobilă ​​de flexie în formă de gheară. Degetele deformate nu au suficient spațiu în pantofi și exercită o presiune crescută asupra antepiciorului, care devine dureroasă și poate fi însoțită de calusuri.

Tratamentul pentru deformarea degetelor de la picioare

Deși nu se poate face nimic pentru a preveni dezechilibrul muscular, contracturile pot fi evitate sau cel puțin întârziate. De două ori pe zi, o dată dimineața și o dată înainte de culcare, întindeți fiecare dintre articulațiile de la picioare. Flexați articulația de la baza fiecărui deget de la picior (articulația metatarsalfalangiană) cât mai mult posibil în timp ce aduceți articulația mijlocie (articulația interfalangiană proximală) în poziție dreaptă. Țineți timp de treizeci de secunde și apoi repetați procedura la degetul următor.

Odată ce se dezvoltă o deformație, asigurați-vă că purtați pantofi care au un spațiu larg pentru degetele de la picioare, pentru a minimiza presiunea asupra acestora. Un atelier de reparații de pantofi vă poate întinde pantofii normali sau pot fi cumpărați pantofi speciali cu lățime mare. Pantofii dvs. ar trebui să aibă o talpă amortizată și să fie confecționați dintr-un material superior moale, extensibil. O orteză funcțională prefabricată sau făcută la comandă poate ajuta la ameliorarea presiunii asupra  antepiciorului.

Unghiile încarnate

Unghia este produsă de propriul său țesut și crește până la capătul degetului de la picioare. În cazul unghiilor încarnate, care tind să apară cel mai adesea la degetul mare, canelura unghiei începe să dispară. Acest lucru poate fi rezultatul unor pantofi necorespunzători sau dintr-un mod anume de mers, care exercită o presiune neobișnuită asupra acestei zone a piciorului.

Presiunea cronică exercitată asupra marginii unghiei provoacă iritarea și umflarea pielii din jur. Această presiune constantă poate duce în cele din urmă la infecție, ducând la durere și umflături. Tăierea necorespunzătoare a unghiilor de la picioare poate provoca, de asemenea, probleme. Dacă colțul unghiilor de la picioare nu este lăsat să crească dincolo de piele la capătul canelurii unghiilor, pielea poate fi străpunsă. Acest lucru face ca presiunea să fie și mai dureroasă atunci când mergeți.

Unghiile încarnate sunt o problemă obișnuită pentru persoanele cu CMT din cauza presiunii plasate pe partea din față și pe partea laterală a piciorului în timpul mersului. Când unele persoane nu mai au dexteritatea mâinilor, acest lucru agravează problema, iar îngrijirea unghiilor și a picioarelor poate deveni o sarcină dificilă de îndeplinit.

Tratament pentru unghiile încarnate

Din cauza asocierii CMT cu pierderea senzorială, în special la nivelul piciorului, este o practică importantă să luați măsuri de precauție suplimentare legate de îngrijirea picioarelor. Dacă este necesar, căutați asistență profesională pentru a vă asigura că unghiile de la picioare sunt tăiate și monitorizate în mod regulat pentru identificarea unghiilor încarnate și a altor probleme.

Există diverse proceduri chirurgicale pentru a ajuta dacă afecțiunea a fost de lungă durată și a dus la hipertrofie permanentă a țesutului care înconjoară marginea unghiei. O procedură de rezecție a penei presupune îndepărtarea unei porțiuni a țesutului hipertrofiat și, prin urmare, reducerea presiunii și iritației. În această procedură, procesul de vindecare permite șanțului unghiilor să se reformeze singur. Îndepărtarea parțială a unghiilor și a matricei se face în cazuri mai severe. Pentru deformările extreme, se face o ablație a unghiilor și a matricei pentru a îndepărta întreaga unghie și matricea sa germinală. Acest lucru se va face în ultimă instanță.

Unghiile fungice

Potrivit Dr. Hal Ornstein, de pe  footdoctorsnj.com, mulți oameni nu își dau seama că au o problemă fungică a unghiilor și, prin urmare, nu caută tratament. Cu toate acestea, infecțiile fungice ale unghiilor de la picioare sunt o problemă obișnuită de sănătate a piciorului și pot persista ani de zile fără a provoca niciodată durere. Boala, caracterizată printr-o schimbare a culorii unghiilor de la picioare, este adesea considerată doar o simplă pată. Lăsată netratată, poate provoca totuși probleme serioase.

Puteți preveni infecțiile fungice ale unghiilor, luând aceste precauții simple:

  • Mențineți o igienă adecvată și inspectați-vă în mod regulat picioarele și degetele de la picioare;
  • Păstrați-vă picioarele curate și uscate;
  • Purtați pantofi de duș în facilitățile publice ori de câte ori este posibil;
  • Tăiați unghiile drept, astfel încât unghia să nu se extindă dincolo de vârful degetului;
  • Folosiți o pudră de picioare de calitate (talc, nu amidon de porumb) împreună cu pantofi care se potrivesc bine și sunt confecționați din materiale care lasă picioarele să respire;
  • Evitați să purtați ciorapi excesiv de strânși, care favorizează umezeala. Șosetele din fibre sintetice tind să „îndepărteze” umezeala mai repede decât șosetele din bumbac sau lână, în special pentru cei cu stiluri de viață mai active;
  • Dezinfectați instrumentele de pedichiură la domiciliu și nu aplicați ojă pe unghiile suspectate de infecție;
  • În cazurile severe, poate fi necesar un tratament chirurgical pentru a îndepărta unghia infectată. Îndepărtarea permanentă a unei unghii dureroase cronice, care nu a răspuns la niciun alt tratament, permite vindecarea infecției fungice și previne creșterea unei unghii deformate.

Glezne și picioare umflate

Dr. Greg Carter:

„Persoanele cu CMT au umflături la picioare și glezne, deoarece nu au activitatea și forța musculară normală la nivelul picioarelor pentru a ajuta la pomparea sângelui venos și a fluidelor limfatice înapoi către inimă. Acest lucru este frecvent în multe afecțiuni neuromusculare. Respirația și / sau problemele cardiace pot provoca cu siguranță umflarea picioarelor și gleznelor, iar, mai mult, pot fi un semn precoce al insuficienței cardiace. Persoanele cu CMT trebuie să fie deosebit de atente, deoarece picioarele umflate pot duce la deteriorarea pielii și ulcere. Aceste ulcere se pot infecta și uneori pot duce la pierderea piciorului (de exemplu, dacă se gangrenează). Pacienții cu CMT sunt deja predispuși la ulcere neuropatice, așa că prezintă un risc foarte mare.”

Tratament pentru picioare și glezne umflate

Dr. Carter sugerează că pacienții cu CMT ar trebui să-și trateze picioarele la fel ca persoanele cu diabet: inspecție zilnică; înmuiere și curățare ușoară; creme emoliente pentru a menține pielea suplă; încălțăminte adecvată și dispozitive ortotice corect prescrise (pacienții cu CMT ar trebui să utilizeze întotdeauna orteze prescrise după un examen podiatric, evitând să achiziționeze modele disponibile pe raftul magazinelor). Furtunele TED sunt în regulă atâta timp cât sunt scoase o parte din zi și pielea este inspectată cu atenție. Mai mult, pacienții cu CMT nu ar trebui să fumeze, deoarece acest lucru poate duce la boli vasculare periferice (întărirea / colmatarea arterelor), ceea ce poate înrăutăți situația.

Calusuri 

Calusurile plantare se dezvoltă atunci când un os metatarsian este mai lung sau mai jos decât celelalte și lovește solul cu mai multă forță decât poate tolera. Ca urmare, pielea de sub acest os se îngroașă. Calusul rezultat provoacă iritații și durere. Calusurile plantare pot avea diferite localizări, inclusiv la nivelul călcâiului.

Tratament pentru calusuri

Deoarece persoanele cu CMT au adesea un mers dezechilibrat, se pot forma cu ușurință calusuri. În majoritatea cazurilor, calusurile călcâiului pot fi tratate fără intervenție chirurgicală. În cazurile severe, totuși, se efectuează proceduri chirurgicale pentru a ameliora presiunea asupra osului.

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare senzorial-motorie și este legată de tulburarea periodică a mișcării membrelor (PLMD). Similar cu CMT, există adesea un istoric în familie al Sindromului Picioarelor Neliniștite (RLS).

Oamenii descriu senzația din picioare într-o varietate de moduri, cum ar fi furnicături, înțepenire și ace, senzații înfiorătoare, mișcări bruște sacadate și având un impuls irezistibil de a mișca picioarele. Mișcarea ajută temporar la ameliorarea disconfortului. RLS devine mai evident atunci când indivizii sunt odihniți și pot fi foarte perturbator la apariția somnului, ceea ce scade șansa unui somn odihnitor. Poate fi deranjant și pentru partenerii persoanelor care suferă de Sindromul Picioarelor Neliniștite (RLS).

Tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite

Există medicamente fără prescripție medicală  pentru tratamentul simptomelor. Unele modificări ale stilului de viață pot, de asemenea, ameliora simptomele.

 

Sursa:

www.asociatiacmt.ro