Știai că mersul pe jos îmbunătățește creativitatea?

19.05.2021





Ai remarcat persoane care ies la o plimbare ca să poată fi mai creative în proiectele profesionale sau, pur și simplu, să își adune gândurile pentru provocările de zi cu zi? Însuși Charles Darwin, cel care a elaborat teoria evoluționistă, obișnuia să iasă la plimbări pentru a fi mai inspirat. Această rutină sănătoasă de a merge pe jos i-a îmbunătățit capacitatea mentală și fizică.

Știința ne arată că mersul pe jos este, într-adevăr, o metodă de a stimula activitatea creierului. Mersul pe jos este ca un antrenament pentru minte, la fel cum este cititul.

Pe de altă parte, efectele benefice ale mersului pe jos pentru sănătatea picioarelor este dovedit de mult timp. O ieșire de doar 30 de minute te poate ajuta să te relaxezi, să fii mai creativ și să ai picioare sănătoase, indiferent dacă ești sănătos sau dacă ai diabet zaharat și complicații la nivelul picioarelor.

Ce au demonstrat cercetătorii de la Stanford

Într-un studiu din 2014, cercetătorii de la Stanford, SUA, au demonstrat că mersul pe jos îmbunătățește creativitatea. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că simplul act de a ieși la plimbări ameliorează stresul și contribuie la sănătatea cardiovasculară.

În plus, cercetarea a arătat că în timpul mersului persoana respectivă este mai creativă, iar această stimulare a creierului de a fi mai creativ mai durează puțin și după încetarea mișcării.

O altă descoperire interesantă este faptul că mersul sporește creativitatea, indiferent dacă te miști în spații interioare sau afară. Astfel, s-a observat că mișcarea în sine este motivul pentru stimularea creativității și nu mediul înconjurător. Mai mult, unul dintre testele realizate în cadrul studiului a arătat că o persoană care umblă este de două ori mai creativă decât alta care stă jos.

Pentru persoanele cu diabet zaharat care au complicații la nivelul picioarelor, cum ar fi neuropatia diabetică sau piciorul diabetic, poate fi o motivație suplimentară de a merge la plimbări afară sau chiar în interior. Acestor persoane li se recomandă să aibă un stil de viață activ pentru a-și îngriji picioarele și de a reduce riscul de amputații.

Instalează-ți rutina sănătoasă de a merge pe jos mai mult

Dacă acest studiu nu te-a convins să mergi mai mult pe jos, mai este exemplul lui Steve Jobs, fondatorul Apple, și a lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Aceștia sunt adepții ideii de a merge pe jos pentru a-și stimula creativitatea și de a ține ședințe în timpul unei plimbări.

Rutina este un motiv pentru care creierul nu mai este la fel de creativ. Deși creierul nostru este o mașinărie habituală, care poate să cadă în rutine nocive, noi putem să ii oferim alternative sănătoase, cum ar fi mersul pe jos. Fă din mersul pe jos o rutină! Te va ajuta să fii mai creativ și să ai picioare sănătoase!

Mersul pe jos este unul dintre lucrurile de bază pe care corpul nostru îl poate face cu puțin efort. De ce să nu profităm de acest lucru?

Lobul frontal al creierului este cel stimulat în timpul mersului. Acesta este centrul creativității și al dispoziției. Vrei să fii mai creativ, să ai o dispoziție bună, picioare frumoase și sănătoase? Transformă mersul pe jos într-o rutină sănătoasă și observă cum ți se schimbă calitatea vieții.

Poți începe cu sesiuni scurte fie că mergi afară sau în interiorul locuinței. Ține doar de tine să deprinzi această rutină sănătoasă!

În mod special, persoanele cu diabet zaharat și complicații la nivelul picioarelor sunt cele cărora li se recomandă mai multă mișcare fizică, iar mersul pe jos este primul pas spre o viață normală și picioare “fericite”.

 

Sursă:

[https://news.stanford.edu/2014/04/24/walking-vs-sitting-042414/ accesat online; ultima accesare 19.05.2021]