Infecția fungică



 

Caracteristici generale

Infecția fungică se caracterizează prin degradarea progresivă a calității unghiei, culminând cu deformare și modificarea culorii. Astfel de infecții afectează în principal spațiile interdigitale și unghia (onicomicoză), cât și fața plantă a piciorului.

Diagnosticul timpuriu este vital în aceste cazuri. Infecțiile fungice pot reprezenta o poartă de intrare pentru diverse infecții bacteriene. Mai mult, infecția inițială poate afecta și unghiile celorlaltor degete.

Ca o mențiune suplimentară, alte afecțiuni ale unghiilor, precum ar fi melanomul, psoriazisul sau lichen plan pot fi confundate cu onicomicoza.

 

Tratament

Depistarea infecției cât mai repede este vitală, iar tratamentul trebuie început imediat după diagnostic.

Debridarea mecanică a zonei afectate reprezintă tratamentul standard. Pe lângă acesta, se mai prescrie și o medicație cu acțiune topică.

În cazurile mai severe, podiatrul poate recurge la o excizie a țesutului afectat și/sau tratament oral cu antifungice.

Dacă infecția nu este tratată corespunzător sau este ignorată cu totul, aceasta poate conduce la abcese sau ulcerații subunghiale/periunghiale. În consecință, capacitatea unei persoane de a munci sau de a umbla este afectată. Tratamentul infecției poate pot fi făcut exclusiv de către un specialist medical.