Despre NoiCe este Podiatrul?

Speranța pentru persoanele cu picior diabetic!

Inclus în echipa de îngrijire a persoanelor care au această complicație critică a diabetului zaharat, podiatrul poate să contribuie la reducerea ratei amputațiilor de la nivelul membrelor inferioare cu până la 85%.

Asociația de Podiatrie a fost înființată în anul 2015. Asociația își propune recunoașterea oficială a profesiei de podiatru* și dezvoltarea podiatriei în România, alături de informarea și educarea în domeniul îngrijirii medicale a picioarelor, în randul populației generale și, în special, în rândul persoanelor cu diabet.

În cadrul Asociației de Podiatrie activează un număr de 87 de profesioniști în domeniul sănătății, precum urmează:

  • 64 de membri, dintre care: 20 de medici, 39 asistenți medicali, 2 fiziokinetoterapeuți, 1 inginer pe probleme de picior și 2 alți profesioniști;
  • 23 de membri formatori în podiatrie, dintre care: 16 medici, 6 asistenți medicali și 1 fiziokinetoterapeut.

„Numirea mea în cadrul Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet îmi confirmă că înființarea Asociației de Podiatrie nu a rămas fără ecou internațional. Recunoașterea demersului nostru din partea celei mai importante organizații la nivel mondial din sfera diabetului mă onorează și ne motivează. Implementarea de programe educaționale prin care asistenții medicali din România se vor specializa în podiatrie va fi cu siguranță facilitată prin implicarea mea directă în grupul de lucru dedicat din cadrul Federației Internaționale de Diabet”, a declarat Dna. Dr. Norina A. Gâvan, Președinte Onorific al Asociației de Podiatrie.

*Actualizare: Demersurile întreprinse de Asociația de Podiatrie pentru recunoașterea oficială a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la sfârșitul anului 2018. Ocupația de podiatru va avea codul 226926 “Specialiști în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare” și va fi introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), după publicarea în Monitorul Oficial.