“Proiectul Senegal” – centru medical pentru persoanele cu picior diabetic

13.05.2021





Despre proiect

Proiectul Senegal” este o inițiativă recentă a D-Foot International de a dezvolta un centru medical pentru îngrijirea persoanelor cu picior diabetic din Dakar.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu picior diabetic din Senegal, organizația D-Foot International a demarat acest proiect în parteneriat cu Școala de Podiatrie din Ghent, Belgia. Maïmouna Ndour Mbaye, reprezentantul regional D-Foot International pentru Africa, este cea care coordonează cu mult entuziasm aceste eforturi. Finanțarea este utilizată pentru achiziționarea de echipamente și materiale pentru a forma viitori podiatri și specialiști în îngrijirea piciorului diabetic.

Obiective și modalitatea de desfășurare

În fiecare an, Școala de Podiatrie din Ghent, Belgia, trimite 2-3 studenți la centrul de diabet din Dakar în care activează Maïmouna Ndour Mbaye. Studenții au ocazia să participe la ateliere practice. Însă, pentru acest deziderat, este nevoie de echipamente și materiale specifice.

Maïmouna a identificat și a obținut echipamentul necesar acestor ateliere. D-Foot International a donat 250 de monofilamente, astfel încât toți participanții la “Proiectul Senegal” să poată lucra optim. Mai mult, s-au donat și 250 de insigne, care să ateste faptul că participanții au terminat cu succes pregătirea.

Un obiectiv al proiectului este instruirea a 50 de profesioniști din domeniul sănătății din regiunea africană de limbă franceză din Senegal, Mali, Gabon și Guineea despre cum să efectueze corect testarea cu monofilamentul și care să fie în conformitate cu ghidurile Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF).

Un alt obiectiv este ca participanții să deprindă utilizarea corectă a echipamentelor și materialelor de podiatrie într-un mod sigur și eficient. Fiecare dintre cei 50 de stagiari ar instrui la rândul său alti 5 profesioniști din domeniul sănătății.

Scopul final al proiectului

“Proiectul Senegal” susține practica bazată pe dovezi științifice. În acest sens, se urmărește ca participanții să deprindă competențe în podiatrie și o instruire temeinică în îngrijirea persoanei cu diabet și picior diabetic. Testul cu monofilamentul este unul foarte simplu dar vital pentru aceste persoane. Prin simpla folosire a monofilamentului se poate detecta absența sensibilităților de la nivelul picioarelor.

Beneficiul pe termen lung este identificarea cât mai timpurie a pierderii sensibilităților și tratamentul precoce al patologiilor non-ulcerative ale piciorului, cum este neuropatia diabetică.

Acest proiect este un exemplu de succes pentru îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a piciorului diabetic și a importanței podiatrului în prevenția ulcerațiilor și reducerea numărului de amputații în rândul persoanelor cu diabet. 

 

Sursă:

[https://www.d-foot.org/projects/diabetic-foot-unit-dakar, ultima accesare 13.05.2021]