Riscul de deces este de 6.3 ori mai mare datorită ulcerațiilor la călcâi decât cele la antepicior în rândul persoanelor cu diabet

21.05.2021





Caracterul multifactorial și cronic al diabetului zaharat face ca această afecțiune să conducă la  o serie de complicații ce afectează diferite sisteme și organe. Dintre acestea, afectarea cardiovasculară și nervoasă sunt printre cele mai frecvente. Astfel, la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet zaharat pot apărea ulcerații, care reprezintă un predictor al riscului de deces.

Un studiu recent demonstrează legătura dintre ulcerații și riscul de deces

Într-un studiu publicat recent, cercetători din Marea Britanie au demonstrat ca locul unde se dezvoltă o ulcerație influențează riscul de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat1.

Un număr de 98 de persoane cu diabet zaharat au fost selectate din cadrul Salford Royal Hospital Multidisciplinary Foot Clinic pentru acest studiu desfășurat pe durata a 4 ani. Dintre aceștia, 17 aveau diabet tip 1, iar ceilalți 81 aveau diabet tip 2. Mai mult, 31 dintre participanți au fost de sex feminin, iar vârsta medie a fost de 63 de ani. 97% dintre participanți aveau neuropatie diabetică, fiind testați cu monofilamentul, iar 63% aveau insuficiență vasculară.

Rezultatele studiului pe scurt

Cel mai reprezentativ rezultat al studiului este faptul că 69% dintre ulcerații erau localizate la nivelul antepiciorului, în timp ce 23% dintre acestea erau localizate la nivelul călcâiului2. La distanță de 4 ani de la începutul studiului, 40% dintre participanți decedaseră între timp.

Deși procentul ulcerațiilor la nivelul antepiciorului a fost de trei ori mai mare, riscul de deces a fost de 6.3 ori mai mare în cazul persoanelor cu diabet zaharat ce au avut ulcerații la nivelul călcâiului3. Acest lucru ne arată că ulcerațiile la nivelul călcâiului sunt cele mai periculoase și că, într-adevăr, ulcerațiile reprezintă un predictor al ratei de supraviețuire în rândul persoanelor cu diabet zaharat.

Cercetătorii au mai concluzionat că localizarea ulcerațiilor este un factor de risc independent de vârstă, sex, hemoglobina glicozilată (HbA1c), nivelul total de colesterol etc. De aceea, toți factorii de risc trebuie evaluați atunci când persoana cu diabet zaharat se prezintă la control cu o ulcerație la nivelul piciorului.

Ulcerațiile piciorului diabetic nu trebuie să fie o sentință la moarte

Persoanele care au diabet zaharat și neuropatie diabetică nu mai simt durerea la nivelul picioarelor sau senzația de cald și rece. O mică rană nedepistată sau niște bătături de pe talpa piciorului pot cauza ulcerații.

În plus, boala vasculară periferică este o altă consecință a diabetului zaharat, care poate contribui la apariția ulcerației piciorului.

În consecință, persoanele cu diabet zaharat trebuie să acorde o atenție sporită picioarelor. O monitorizare zilnică este vitală pentru prevenirea ulcerațiilor.

Paza bună trece primejdia rea! Ulcerațiile pot fi prevenite și amputațiile, implicit, pot fi evitate. Totul începe de la monitorizarea zilnică a picioarelor și prezentarea de urgență la medicul de familie sau la diabetolog când apare o ulcerație. Cu cât pacientul întârzie să se prezinte la medic, cu atât crește riscul ca ulcerația să se infecteze, iar de acolo până la amputație mai este un singur “pas”.

 

Referințe bibliografice:

1, 2 Schofield H., Haycocks S., Robinson H., Edmonds M., Anderson S. G., Heald A. H. Mortality in 98 Type 1 Diabetes Mellitus and Type 2 Diabetes Mellitus: Foot Ulcer Location is an Independent Risk Determinant. Diabet Med. 2021 Mar 27;14568 DOI: 10.1111/dme.14568