Profesia de podiatruDragi prieteni și colaboratori,

Demersurile întreprinse de Asociația de Podiatrie pentru recunoașterea oficială a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Ocupația de podiatru va avea codul 226926 “Specialiști în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare” și va fi introdusă în Clasificarea ocupațiilor din România (COR), după publicarea în Monitorul Oficial.

Este marea veste pe care o așteptam cu toții încă de la înființarea Asociației în 2015. 

Podiatrul este acel profesionist, cu educație medicală, specializat în aspectele legate de structura, funcția și sănătatea piciorului și a membrului inferior. Podiatrii sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului.

Conform Federației Internaționale a Podiatrilor, definiția podiatriei este: Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Atât persoanele cu diabet, care au complicații la nivelul piciorului, cât și publicul larg vor avea un aliat de nădejde în specialistul care se va ocupa de îngrijirea medicală a piciorului.

În atașamentele disponibile mai jos, veți putea găsi documentația realizată de către Asociația noastră pentru introducerea profesiei de podiatru în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), precum și scrisorile de susținere a acestui demers din partea partenerilor noștri științifici atât din țară, cât și din străinătate. 

Vă mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat pentru această reușită importantă și că susțineți dezvoltarea podiatriei în România.