Prin activități spre viziuni și valori personale: o motivație în plus pentru fiecare dimineață

15.05.2020





Am discutat anterior, în articolul în care învățam împreună să ne echilibrăm, să identificăm situațiile îngrijorătoare și să le înlocuim cu activități noi, plăcute și utile.

Astăzi vă propun să ne analizăm activitățile pe care deja le facem și să le aranjăm, astfel încât să reflecte viziunea noastră personală, să fie în acord cu valorile după care ne ghidăm și să ne ofere organizare în scopurile pe care dorim să le îndeplinim. Fiecare dintre noi ar trebui să cultive un motiv care să ne ridice din pat în fiecare dimineață, indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru. Acel motiv se regăsește la intersecția dintre: valorile noastre, lucrurile care ne place să le facem și lucrurile la care suntem buni.

Japonezii au dat un nume motivației de a ne ridica din pat in fiecare dimineață și i-au zis ikigai, unde iki înseamnă viață și gai se referă la valoarea noastră individuală ca persoană. Îl traducem mai degrabă ca scop în viață și îl definim ca o tehnică prin care putem tinde spre o viață fericită în fiecare zi, având mereu proiectate în minte scopurile pe care vrem să le îndeplinim și stilul ideal de viață spre care tindem.

Câteva mențiuni de luat aminte: de cele mai multe ori când este folosită această tehnică în zonele europene, cu precădere în țările vestice, este asociată cu a avea o viață fericită și împlinită din punct de vedere al locului de muncă și al prosperității economice. Tehnica originală ikigai nu se limitează la domenii stricte și putem să o folosim în orice sferă a vieții noastre în care o găsim necesară și binevenită: carieră, economie, relații, sănătate sau chiar dezvoltarea unui stil de viață mindful. De asemenea, odată ce stăpânim dezvoltarea unui ikigai putem să creăm unul pentru fiecare obiectiv pe care îl avem, din orice domeniu.

 

Crearea propriului ikigai:

Timpul necesar: de la 15 minute până la o oră, depinde de fiecare.

La ce să ne așteptăm prin implementarea ikigai-ului:

  • claritate asupra scopurilor corespunzătoare unui domeniu;
  • dezvoltarea unei direcții în care ne îndreptăm;
  • verificăm viabilitatea destinației noastre.

Desenăm sau printăm diagrama

Răspundem la cele 4 întrebări:

  1. Ce iubesc cel mai mult?
  2. La ce sunt bun? Ce știu să fac?
  3. Ce știu să fac și pot obține un profit?
  4. De ce are nevoie lumea? Cu ce pot să ajut?

Identificăm cel puțin 3 elemente corespunzătoare fiecărei întrebări.

Împărțim elementele pe 2 categorii: unde vrem să ajungem (destinațiile – viziuni și valori) și cum vrem să ajungem la destinație (activități).

 

Examinăm rezultatele. Cum putem combina elementele într-un stil de viață ideal? Cum ne putem folosi de activități pentru a ne trăi viziunile și valorile. Ne îngrijim de toate domeniile. Ce ne încurcă și ce ar trebui să eliminăm.

După ce ne-am clarificat concordanța dintre valori, viziune și acțiuni, încercăm să vedem unde ne situăm în acest moment față de stilul de viață spre care tindem să ajungem. Unde mai trebuie să lucrăm?

Planificăm și implementăm tranziția: unde suntem și unde o să ajungem.

Luați fiecare element pe rând și încercați să vă creați propriul ikigai. Organizarea și schimbarea stilului de viață e mult mai ușor de gestionat după o perioadă de criză. Să profităm astfel de timpurile în care trăim și să le valorizăm.

În articolele următoare, vom discuta mai detaliat despre valori și motivație, 2 elemente cheie în construirea ikigai-ului.