Identificăm și echilibrăm - al doilea articol din seria "Jurnal de sănătate mentală"

14.04.2020





În săptămâna ce tocmai a trecut am discutat, foarte pe scurt, despre îngrijorări și cum putem să rupem lanțul format de acestea.  

Cum definim situațiile care declanșează îngrijorare și anxietate?

Recunoașterea situațiilor în care apar frecvent îngrijorări este o modalitate prin care vom reuși să ne controlăm mai ușor emoțiile negative. Prin identificarea și conștientizarea îngrijorărilor, putem să le echilibrăm mai ușor. Echilibrul este un termen la care vom reveni curând. Să reținem cele 3 caracteristici care pot transforma orice situație într-una de îngrijorare:

AMBIGUITATEA  – situația poate să fie interpretată în diverse moduri;

NOUTATEA – nu avem o experiență anterioară la care să ne raportăm și e greu să prezicem ce va urma să se întâmple;

IMPREVIZIBILUL – situațiile ale căror viitor nu e sigur, asupra căruia nu avem control.

Sună destul de familiar cu situația în care ne aflăm acum, în plină pandemie provocată de Coronavirus? Situația actuală de sănătate la nivel mondial se încadrează la toate cele trei caracteristici de mai sus, prin urmare este firesc să simțim multă îngrijorare. Trăim o situație neobișnuită, nouă și cu multă incertitudine.

Să ne (re)ECHILIBRĂM

Să revenim la conceptul echilibru și două contexte în care îl găsesc indispensabil.

În primul rând, e important să reținem că trebuie să existe un echilibru între îngrijorările benefice – acele îngrijorări care ne motivează și ne pun în mișcare spre scopul pe care ni l-am propus; și îngrijorările toxice – care se formează distorsionat de realitatea în care trăim. Echilibrul celor două reprezintă motivația și frica necesară care ne ajută să acționăm și care ne feresc de pericole.

În al doilea rând, starea noastră de bine se formează echilibrând îngrijorările – combustibilul acțiunilor noastre; și momentele de eliberare și siguranță pe care trebuie să ni le oferim. Fiind copleșiți de evenimentele din jurul nostru, uităm că avem nevoie de momente în care să ne oprim și să privim spre noi. Echilibrul dintre îngrijorările care ne motivează și activitățile care ne aduc fericirea e important să fie menținut pentru a păstra o stare de bine, indiferent de ce se întâmplă în jur.

Săptămâna această vă invit să ne (re)ECHILIBRĂM. Să identificăm situațiile care ne îngrijorează, să le definim și să le punem mereu în balanță cu acele lucruri mărunte care ne fac fericiți.