Dragi prieteni și colaboratori,
Datorită pandemiei de coronavirus și a măsurilor anunțate de Guvernul României, am decis să amânăm Congresul Național de Podiatrie de anul acesta pentru 2021.
Vă rugăm să stați aproape de noi pentru detalii legate de locație și data evenimentului.
Vă vom ține la curent cu noutățile în acest sens pe pagina noastră de Facebook, LinkedIn și aici pe site.
Vă mulțumim pentru înțelegere.

Asociația de Podiatrie vă invită la cea de-a patra ediție a Congresului Național de Podiatrie, cu participare internațională.
Ediția de anul viitor va fi una cu totul specială, deoarece se va desfășura în contextul acceptării Asociației de Podiatrie în Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP). Mai mult, este singura manifestare de acest fel din Europa de Centrală și de Est. Astfel, România setează trendul în podiatrie, în această regiune.
Congresul de Podiatrie 2021 va fi cel de-al patrulea congres multidisciplinar, cu participare internațională, în domeniul podiatriei, a afecțiunilor piciorului în general, precum și a piciorului diabetic, în special. Această manifestare științifică reunește medici din diferite specialități, care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu probleme de picior în general și, în special, a persoanelor cu diabet zaharat.
Diabetul zaharat este afecțiunea care poate conduce la complicații medicale grave, cum ar fi neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, medicii diabetologi susțin importanța controlului eficient al afecțiunii, iar pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet, susțin necesitatea introducerii în echipă multidisciplinară a podiatrului. Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor de la prevenţie și diagnostic până la tratamentul propriu-zis al afecţiunilor piciorului și recuperarea acestuia.
Din datele Federaţiei Internaţionale de Diabet, prin includerea podiatrului în echipa de specialiști care îngrijesc atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.
Statisticile din România arată că, anual, se fac peste 5.000 amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. Persoana cu diabet zaharat care are piciorul amputat devine practic o persoană asistată din punct de vedere medical și social. Un picior amputat înseamnă de fapt consecințe grave atât asupra persoanei cu diabet zaharat, cât și asupra societății care trebuie să găsească soluții pentru a o integra.
Prezentările și dezbaterile facilitate în cadrul Congresului de Podiatrie 2020 se adresează medicilor din următoarele specialități: diabet, chirurgie generală și chirurgie vasculară, dermatologie, ortopedie, neurologie, reumatologie, medicină internă, medicină sportivă și medicină de familie. Congresul de Podiatrie 2021 se adresează și asistenților medicali și fiziokinetoterapeuților, cu scopul de a sublinia importanța echipei multidisciplinare în abordarea patologiilor de la nivelul piciorului și, mai ales, în reducerea numărului de amputații.
Lectori de prestigiu la nivel internațional în domeniul podiatriei, specialiști în abordarea piciorului diabetic, a piciorului la sportivi, la copii, la vârstnici, vor oferi posibilitatea participanților să ia contact cu noutățile din domeniu și să schimbe bune practici, în beneficiul persoanelor aflate în îngrijire medicală.
Programul științific al manifestării este conceput pentru un spectru larg de specialiști implicați în diagnosticarea și gestionarea problemelor de la nivelul piciorului. Pe parcursul celor trei zile, participanții vor lua parte la conferințe urmate de paneluri de discuții, precum și prezentări de caz dedicate diverselor patologii de la nivelul piciorului.
Managementul evenimentului este asigurat de către Sănătatea Press Group.
Despre Asociația de Podiatrie:
Asociația de Podiatrie își propune promovarea profesiei de podiatru și dezvoltarea podiatriei în România, alături de informarea și educarea în domeniul îngrijirii medicale a picioarelor, în rândul populației generale și, în special, în rândul persoanelor cu diabet.
P.S. Accesează link-ul următor pentru PREZENTAREA POST-EVENIMENT A CONGRESULUI DE PODIATRIE 2019
Accesează link-ul următor pentru PREZENTAREA POST-EVENIMENT A CONFERINȚEI-DEZBATERE din cadrul Congresului de Podiatrie 2019
PROGRAM CONGRES 2021
Programul nu este încă disponibil. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă rugăm să reveniți.
EDUCAȚIE MEDICALĂ CONTINUĂ
Ioan Vereșiu
Conf. Dr. Ioan Andrei Vereşiu este membru fondator şi Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.
Pasiunea sa pentru patologia piciorului diabetic este mai veche de 30 de ani. De-a lungul carierei sale, a avut numeroase contribuţii ştiinţifice sub formă de granturi obţinute pentru cercetări în diabet, a publicat 5 cărţi la edituri naţionale şi este co-autor în volume colective, a scris zeci de articole de specialitate în jurnale medicale naţionale şi internaţionale, iar activitatea sa ştiinţifică nu se opreşte aici – este membru în diverse asociaţii profesionale atât din ţară, cât şi din străinătate.
Christian Jérôme
Christian Jérôme este președintele Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP) și primul podiatru de origine franceză ce ajunge în această poziție.
Alfred Gatt
Dr. Alfred Gatt activează ca și podiatru încă din anul 1986. Până în anul 1990 a lucrat în cadrul Clinicii de Picior Diabetic, care astăzi este încă activă în cadrul spitalului Mater Dei din Malta. După această perioadă, Dr. Gatt a activat ca și șef al serviciului de podologie al Departamentului de Sănătate până în 2010. De asemenea, în anul 1999 a înființat Asociația Podiatrilor din Malta, iar în 2011, cu ajutorul său, s-a înființat Grupul de Cercetare asupra Piciorului Diabetic.
Parcursul său academic a fost completat de absolvirea unui masterat în cadrul Universității Brighton, iar în 2012 și-a susținut doctoratul la Universitatea Staffordshire, ambele fiind bazate pe lucrări despre biomecanica piciorului. Aceste două lucrări au fost cele care l-au determinat să renunțe la cariera în management și să se dedice mediului academic.
Alin Popescu
Dr. Alin Popescu este medic primar medicină sportivă și secretar general al Societății Române de Medicină Sportivă. A absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Dr. Carol Davila” București; ulterior, acesta a urmat cursurile de master “Managementul antrenamentului sportiv” și „Managementul sănătății publice și al serviciilor de sănătate”.
Frank Bowling
Prof. Dr. Bowling M.Sc DPM, Ph.D. D.Sc. este un cititor al medicinei translaționale, cu un interes special în diabet zaharat și complicatiile de la nivelul membrelor inferioare la Universitatea din Manchester și un chirurg în podiatrie de la Manchester Foundation Trust în cadrul Departamentului de Chirurgie Vasculară Marea Britanie. Rolul său ca și clinician este axat pe îngrijirea pacienților cu complicații ale membrelor inferioare datorate diabetului. El supraveghează, de asemenea, diverse clinici de cercetare în cadrul Manchester Diabetes Center și clinica Rusholme High-Risk pentru picioarul diabetic alături de profesorul Andrew Boulton.
Frank deține, de asemenea, posturi adjuncte: Formator și Profesor de Medicină în cadrul Universității Victor Babes și Nicolae Testemițanu, diverse Școli de Medicină și Farmacie și Profesor Vizitator de Științe Musculoscheletale în cadrul Manchester Metropolitan University.
Dr. Bowling a publicat peste 130 de jurnale medicale citate de Pubmed Google Scholar, a publicat si 21 de capitole de carte si 3 cărti despre complicații ale membrelor inferioare. Este unul dintre cei mai importanți cercetători din Europa în domeniul diabetului zaharat și complicațiile asociate de la nivelul membrelor inferioare.
Lee Rogers
Prof. Dr. Lee Rogers este chirurg podiatru recunoscut pentru activitatea sa de prevenție a ulcerațiilor de la nivelul piciorului cauzate de diabet și pentru tratarea piciorului Charcot. Acesta este directorul medical al Centrului de Prevenție a Amputațiilor din Statele Unite ale Americii. Este un susținător activ al activității și proiectelor Asociației de Podiatrie, fiind o prezență constantă ca și lector, în cadrul evenimentelor științifice derulate de către Asociație.
Paul Chadwick
Dr. Paul Chadwick este directorul medical al College of Podiatry, din Londra, Marea Britanie. Mai mult decât atât, acesta face parte din echipele editoriale ale unor jurnale științifice și este Associate Editor în cadrul Diabetic Foot Journal.
Nat Padhiar
Dr. Nat Padhiar este consultant în chirurgie podiatrică și conduce European SportsCare - o clinică privată specializată în medicină sportivă.
Ilaria Teobaldi
Ilaria Teobaldi este podiatru și face parte din echipa de Endocrinologie, Diabet și Metabolism a Spitalului Universitar din Verona.
Cynthia Formosa
Dr. Cynthia Formosa activează ca și podiatru încă din 1989, când a primit această certificare din partea Departamentului de Sănătate din Malta. A lucrat timp de 5 ani în sistemul public de sănătate înainte să-și deschidă un cabinet privat de podiatrie. În anul 2003, a absolvit masteratul în podiatrie la Universitatea Brighton, iar în 2009 a obținut titlul de doctor în podiatrie, în cadrul aceleași universități.
În prezent, Dr. Cynthia Formosa lucreaza în cadrul Universității din Malta, unde conduce departamentul de podiatrie al Facultății de Științe ale Sănătății și, în același timp, este lector senior. Timp de 2 ani a fost și președinte al Asociației Podiatrilor din Malta și de-a lungul carierei sale, a contribuit la numeroase publicații medicale.
Mieke Fransen
Mieke Fransen activează ca profesor în podiatrie din 2009 în cadrul Artevelde University College, din Ghent, Belgia. De asemenea, deține poziția de Trezorier al ENPODHE (European Network of Podiatry in Higher Education).
Matthew Malone
Matthew Malone este Șeful Departamentului "High-Risk Foot Service" a Spitalului Liverpool din Sydney, Australia.
Robert Frykberg
Dr. Robert Frykberg este chirurg în podiatrie și profesor în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Arizona, SUA.
Anca Ionescu
Prof. Univ. Dr. Anca Ionescu este președintele Societății Române de Medicină Sportivă și activează în cadrul UMF "Carol Davila" București, Șef Clinică Medicină Sportivă.
Manos Arvanitakis
Manos Arvanitakis este podiatru și technician protezist-ortezist. El este inițiatorul învățământului universitar în podiatrie din Grecia și președintele Societății Podiatrilor din această țară.
Mihai Ionac
Prof. Dr. Mihai Ionac este medic primar chirurgie vasculară, chirurgie reconstructivă și generală. Dr. Mihai Ionac este șeful secției Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, precum și profesor al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara – șef al disciplinei chirurgie vasculară și microchirurgie.
De-a lungul carierei sale a fost prezent, în calitate de lector, la 23 de manifestații științifice internaționale și a fost președintele unor asociații științifice atât din țară, cât și din străinătate.
Eduard Catrina
Dr. Eduard Catrina este medic primar chirurgie generală și Șef de Lucrări Chirurgie Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București.
Este unul dintre membrii fondatori ai Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab și este membru activ în cadrul Asociației de Podiatrie. Pe plan internațional, Dr. Eduard Catrina activează în Asociația Europeană de Management a Plăgilor (European Wound Management Association) și în Grupul de Lucru al Piciorului Diabetic din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (Diabetic Foot Study Group).
Dr. Eduard Catrina este unul dintre cei 4 români certificați ca și trainer for foot trainers, organizat de Grupul Internațional de Lucru pe Picior Diabetic.
Simona Rednic
Prof. Dr. Simona Rednic este Șef de disciplină (Reumatologie) în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" și Șef Secție Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Cluj.
Bogdan Florea
Dr. Bogdan Florea este medic primar neurolog și unul dintre membrii fondatori ai Asociației de Podiatrie, iar în acest moment are calitatea de Secretar în cadrul Consiliului Director al Asociației.
Din punctul de vedere al activității de cercetare științifică medicală, Dr. Bogdan Florea a fost prim-autor și co-autor a 13 articole medicale și a susținut 50 de prezentări medicale. Dr. Bogdan Florea a descoperit o nouă stare a creierului, care apare în timpul comelor profunde, și este inițiatorul proiectului Telemedicina în Epilepsie din România.
Dr. Bogdan Florea activează în cadrul Clinicii de Podiatrie din Cluj-Napoca.
Paula Pavel
Dr. Paula Pavel este medic primar chirurgie generală în cadrul secției Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Cluj.
Cu o experiență de peste 10 ani în îngrijirea persoanelor cu picior diabetic, Dr. Paula Pavel a devenit și trainer specializat în managementul piciorului diabetic în urma participării la cursul “Train the Foot Trainer” al Grupului Internaţional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF), organizat de către Federaţia Internaţională de Diabet (IDF).
Iulia Drăgoi-Iovanca
Drd. Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi-Iovanca are calitatea de membru în cadrul Consiliului Director al Asociației de Podiatrie. Este specializată în evaluarea biomecanică clinică a piciorului, analiza mersului, metode de ortezare funcțională a piciorului și în recuperarea disfuncțiilor musculoscheletale.
Iulia Drăgoi-Iovanca conduce Fast Fizo School și activează în cadrul Fast Fizio Clinic din Timișoara.
Raluca Popescu
Dr. Raluca Popescu este medic primar și Șef de Lucrări disciplina Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași. Mai mult, Dr. Popescu este și membru fondator al Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab și formator în podiatrie.
Tudor Marinescu
Dr. Tudor Marinescu este medic specialist chirurgie și activează în cadrul Clinicii de Podiatrie București.
Alin Dragomir
Șef de Lucrări Dr. Alin Dragomir este medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.
Gabriela Radulian
Cu o experienţă de peste 25 de ani în specialitatea de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Prof. Dr. Gabriela Radulian este medic primar și Şefa Secției clinice II Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ,,Prof. dr. N. Paulescu” din București. De asemenea, Prof. Dr. Gabriela Radulian este de peste 10 ani profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București, disciplina Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Peter Kempler
Prof. Dr. Peter Kempler este Președintele Asociației de Diabet din Ungaria și Președintele NEURODIAB din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.
Rodica Pop-Bușui
Prof. Rodica Pop-Bușui activează în cadrul departamentului de medicină internă a Universității din Michigan, în divizia metabolism, endocrinologie și diabet. De asemenea, este co-director al Centrului de Neuropatie al aceleiași instituții. Cercetările sale științifice s-au concentrat asupra neuropatiei periferice și neuropatiei cardiovasculare autonome la persoanele cu diabet. Este în bordul de conducere sau membru în diverse organizații profesionale internaţionale din domeniul medical.
Prasanth Vas
Dr. Prashanth Vas este consultant în endocrinologie și medic specializat în piciorul diabetic la Spitalul Kings College, din Londra, Marea Britanie.
Dan Ziegler
Prof. Dr. Dan Ziegler este directorul Centrului de Diabet al Universității din Dusseldorf. A studiat medicina la Universitatea Heidelberg, este doctor în științe medicale și are competențe în medicină internă, diabetologie și endocrinologie.
Din punct de vedere al cercetării științifice, acesta este preocupat de disfuncțiile sistemului nervos cauzate de diabet. De-a lungul carierei sale, Prof. Dan Ziegler a scris peste 200 de articole de specialitate în jurnale internaționale, cărţi şi capitole despre neuropatia diabetică, a fost moderator la conferințe internaționale și este membru în diverse asociații științifice internaționale.
Solomon Tesfaye
Prof. Solomon Tesfaye este consultant în endocrinologie în cadrul Sheffield Teaching Hospitals, din Marea Britanie.
Daiana Popa
Dr. Daiana Popa este medic primar reabilitare medicală și director medical al Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix.
Tudor Lupescu
Dr. Tudor Lupescu este medic primar neurolog cu competențe în neurofiziologie clinică (EEG, EMG, PEC) și Vicepreședinte al Societății de Neuropatie Diabetică-Neurodiab.
Daniel Cosma
Dr. Daniel Cosma este medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. A fost unul dintre câștigătorii bursei „Magyar Imre” oferite de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab în 2015 și în 2017, cât și premiant al Școlii de Vară Neurodiab în repetate rânduri.
În prezent, Dr. Daniel Cosma activează și ca voluntar în cadrul Asociației de Podiatrie.
David Dunning
Dr. David N. Dunning este podiatru generalist cu un interes deosebit asupra biomecanicii piciorului și medicinei musculo-scheletale. A urmat cursurile cursurile Universității Salford și a absolvit medicina podiatrică în 1975. După o perioadă de muncă clinică și managerială în cadrul sistemului public de sănătate din Marea Britanie, acesta a lucrat în sistemul privat timp de peste 20 de ani.
De-a lungul carierei a colaborat cu cluburi sportive profesioniste, printre care echipe de fotbal și rugby de primă ligă. A fost implicat și în clinici de fizioterapie, specializate în sport, unde a participat la tratarea multiplelor leziuni ale sportivilor de elită. De asemenea, este un vorbitor la nivel internațional pe tema problemelor musculo-scheletale, este lector senior la Universitatea Staffordshire și face parte din Societatea Podiatrilor din Marea Britanie.
Cornelia Bala
Dr. Cornelia Bala este medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, disciplina Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet.
Aria sa principală de interes este rolul pe care îl joacă educaţia terapeutică în managementul diabetului zaharat şi complicaţiile sale majore.
Rodica Perciun
Dr. Rodica Perciun este medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii de Podiatrie București.
Daniel Petcu
Dr. Ing. Daniel Petcu are calitatea de membru în cadrul Consiliului Director al Asociației de Podiatrie. Ca și formare profesională, este inginer cu specialitate de tehnician protezist-ortezist și este preocupat de proiectarea și utilizarea încălțămintei medicale bazate pe cercetare științifică.
Are un doctorat în domeniul medical, cu o teză cu privire la orteze pentru piciorul diabetic. Interesul său principal este legat de proiectarea dispozitivelor pedortice (încălțăminte medicală și orteze pentru picioare). Mai mult, acesta administrează Pedorthic Art, un IMM care are ca obiectiv principal dezvoltarea conceptului Pedorthic Information Modeling.
Robert Ashford
Prof. Dr. Robert Ashford este decanul Departamentului de Medicină Podiatrică din cadrul Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow.
Conferințele, prezentările și dezbaterile facilitate în cadrul Congresului de Podiatrie 2021 se adresează medicilor din următoarele specialități: diabet, chirurgie generală și chirurgie vasculară, dermatologie, ortopedie, neurologie, reumatologie, medicină internă, medicină sportivă și medicină de familie. Programul se adresează, în egală măsură, și asistenților medicali și fiziokinetoterapeuții, în calitatea lor de membri ai echipei multidisciplinare.
Toate subiectele abordate vizează creșterea gradului de conștientizare asupra importanței podiatriei, ca profesie recunoscută deja și în România, a îngrijirii corecte a piciorului în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și în rândul populației generale.
Tema piciorului diabetic va avea dedicată o zi întreagă datorită creșterii continue a numărului de persoane cu diabet zaharat și, de asemenea, datorită ratei ridicate a amputației în rândul acestor persoane.
1. Creșterea gradului de conștientizare asupra importanței podiatriei în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și al populației generale;
2. Identificarea noutăților din domeniu pentru a oferi îngrijire de calitate persoanelor cu picior diabetic;
3. Explicarea noilor tehnici de comunicare atunci când se lucrează în echipa multidisciplinară pentru a asigura cele mai bune practici în îngrijirea, educația și cercetarea în domeniul podiatriei, a îngrijirii medicale a picioarelor;
4. Îmbunătățirea calității în toate ariile de îngrijire ale piciorului;
5. Utilizarea noutăților din domeniul podiatriei, așa cum sunt prezentate în program, referitoare la patologiile piciorului și îngrijirii specifice acestora;
6. Conturarea de noi tehnici și studii, împreună cu abordări inovatoare legate de îngrijirea pacienților, cunoștințe medicale, învățare și perfecționare bazată pe practici testate în sistemul medical.
Testimonials
"Podiatrists understand how the foot works, they are the foot scientists par excellence. It is with great enthusiasm that the International Federation of Podiatrists supports the Romanian Association for podiatry in their efforts of recognizing podiatry as a health care profession and this for the benefit of patients with foot and ankle ailments."
Caroline Teugels, Executive Director FIP-IFP