Podiatru sau si NU podolog!

04.10.2024





Îngrijirea picioarelor este esențială pentru menținerea sănătății generale, însă nu toți știm exact la ce specialist ar trebui să apelăm atunci când ne confruntăm cu probleme la nivelul picioarelor. Termenii podiatru și podolog par similari, dar ei descriu lucruri distincte în domeniul medical. În acest articol, vom explica diferențele dintre cei doi termeni, astfel încât să știți ce inseamna fiecare. Interesul nostru este de a va informa corect.

Ce este un podiatru?

Podiatrul este un profesionist in domeniul sanatatii specializat în diagnosticarea, tratamentul și prevenția afecțiunilor piciorului, gleznei și structurilor asociate. Podiatru are o pregătire medicală avansată, studii universitare, comparabilă cu cea a unor medici specializați, cum ar fi ortopezii.

Descrierea internationala oficiala a profesiei de podiatru, data de Federatia Internationala a Podiatrilor este: Podiatrul este acel profesionist, cu educatie medicala, specializat în aspectele legate de structura, funcția și sănătatea piciorului și a membrului inferior.

Podiatrii sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului.

Conform Federatiei Internationale a Podiatrilor, definitia podiatriei este:

Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Podiatrii sunt practicieni specialiști competenți atât în domeniul practicii clinice independente, cât și al celei interdisciplinare. Podiatrii prezintă aptitudini de evaluare a nevoilor pacienților și de îngrijire atât a afecțiunilor cronice, cât și a celor acute, care influențează funcția piciorului și a membrului inferior. Aceste aptitudini sunt practicate, adesea, independent de trimiterea și de supravegherea medicală. Rolul principal al podiatrului este de a menține și de a îmbunătăți funcția de locomotie și viabilitatea țesuturilor, de a ușura durerea și de a reduce impactul dizabilității, menținând/îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților. Podiatrii pot acorda îngrijiri medicale întregii populații, furnizând așadar servicii clinice unei game largi de pacienți, de orice vârstă.

Printre categoriile de pacienți vizate în mod special se numără: persoanele cu diabet, pacienti cu boli musculoscheletale care implica piciorul/membrul inferior, copiii, vârstnicii, sportivii, persoanele cu dizabilitate de învățare, persoanele cu dizabilități fizice și pacienții a căror stare de sănătate pune în pericol viabilitatea membrului inferior (picior diabetic, vasculopatii cu etiologii diverse).

Tratamentul podiatric se bazează pe evaluarea și diagnosticarea corectă a problemelor medicale de la nivelul piciorului si al membrului inferior, care implicit duc la implementarea unui plan adecvat de tratament. Acesta recunoaște relațiile reciproce dintre factorii sistemici și extrinseci pe de o parte și funcția membrului inferior pe de altă parte. Tratamentul eficient este asigurat prin aplicarea uneri serii întregi de abordări, printre care programele de promovare a sănătății, terapiile chirurgicale, mecanice și farmacologice.

În calitate de profesioniști competenți, podiatrii se angajează să își mențină și să își dezvolte continuu cunoștințele și abilitățile, astfel încât să își alinieze competența clinică la baza crescândă de probe, disponibilă profesiei lor. Sunt responsabili pentru calitatea îngrijirilor pe care le furnizează pacienților și își exercită această responsabilitate prin aplicarea principiilor și normelor practice de guvernanță clinică.

Podiatrii lucrează în contextul unei cunoașteri și înțelegeri solide a politicilor de sănătate, a principiilor de afaceri și a economiei medicale, tratându-și pacienții în mod etic și atent. Practica eficientă presupune recunoașterea și înțelegerea contextului social și economic al pacientului atunci când se ia în considerare, se planifică, se furnizează și se evaluează îngrijirea medicală. Acest lucru poate fi asigurat doar dacă se aplică în mod eficient abilitățile personale și interpersonale, transferabile. De asemenea, podiatrii trebuie să fie capabili să lucreze și autonom.

Podologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studierea și tratamentul afecțiunilor piciorului. Podologul este definit de DEX ca si medic specialist in bolile piciorului. Este critic de retinut faptul ca in Romania nu exista profesia de podolog definita de Codul Ocupatiilor din Romania (COR), si nici specializarea medicala de medic specialist in bolile piciorului.

Unica ocupație definită și descrisă de COR este cea de podiatru și cea de medic. Nu se mentionează în nici un document oficial (DEX sau COR), că podologul ar fi acel profesionit care se ocupă cu prevenția bolilor piciorului sau cu boli mai ușoare ale picioarelor.  Aceste lucruri apar pe internet/online total greșit și mai mult, există persoane care se autointituleaza podolog fără a avea vreo educație specifică și specializată oficial în acest domeniu medical, persoane care doresc să inducă în eroare pe cei care li se adresează pentru îngrijirea așa numită “medicală” a picioarelor.

Concluzii

Podiatrii joacă un rol important în menținerea sănătății picioarelor.

Nu există ocupația de podolog descrisă oficial în România, ci numai cea de podiatru.

Indiferent de ce tratament aveți nevoie la nivelul picioarelor va adresati unui podiatru.

Pentru moment, în Romania, NU există nici un podiatru pentru că NU există educație medicală specifică. Centrele care se ocupă de îngrijirea medicală a picioarelor au personal medical angajat, care sunt medici, asistenți medicali și/sau fiziokinetoterapeuți, care au pregătire medicală specifică în domeniul podiatriei.

Grija pentru sănătatea picioarelor este esențială pentru bunăstarea generală, iar cunoașterea diferenței dintre acești specialiști vă poate ajuta să primiți tratamentul adecvat atunci când aveți nevoie.