Membrele inferioare reprezintă una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman, având în componență 62 de oase, dintre care 26 doar la nivelul unui picior. Fără acest angrenaj sofisticat, demn de o lucrare a lui Michelangelo, nu am putea să ne mișcăm în voie și să ne trăim viața la potențial maxim. Celebrul artist italian din perioada Renașterii a spus că piciorul este mai nobil decât pantoful pe care îl încalță.
Un studiu recent realizat de doi profesori din Australia, cu expertiză în podiatrie, a relevat faptul că două din trei persoane poartă încălțăminte nepotrivită picioarelor lor. Autorii studiului au analizat 18 surse din literatura de specialitate despre legătura dintre purtarea încălțămintei nepotrivite și diverse probleme de la nivelul membrelor inferioare. Sursele au fost extrase în martie 2018 din două baze de date: Ovid MEDLINE și CINAHL.
Majoritatea surselor consultate au arătat faptul că există, de obicei, trei variabile care influențează cât de potrivită este o încălțăminte pentru picioarele noastre. Este vorba despre lungime, lățime și adâncime. Dintre cele 18 surse, cinci dintre ele au raportat că participanții la cercetare purtau o încălțăminte nepotrivită pe baza a mai mult de o variabilă2.
O altă descoperire a fost faptul că, în cazul a 47% dintre cei 176 de participanți ai unui studiu desfășurat într-un campus de pensionari3, aceștia purtau o încălțăminte cu o suprafață totală mai mică decât cea a piciorului.
Persoanele tinere nu fac excepție de la astfel de probleme. Unul dintre studii desfășurat pe un eșantion de 51 de studente japoneze a relevat faptul că peste 70%4 dintre acestea purtau o încălțăminte cu jumătate de număr mai mare decât mărimea piciorului. Mai mult, un alt studiu desfășurat pe un eșantion de 101 persoane diagnosticate cu artrită inflamatorie a arătat că 61.3% dintre acestea purtau o încălțăminte mai mică5 decât mărimea piciorului.
Din punct de vedere al lățimii încălțămintei, câteva studii au evidențiat faptul că lățimea încălțămintei era prea mică. Un studiu realizat pe un eșantion de 73 de persoane cu boala Alzheimer6 a arătat că 57.5% dintre acestea purtau o încălțăminte prea îngustă pentru picioarele lor. Mai mult, 30.1% dintre aceste persoane purtau o încălțăminte care era, în același timp, și prea îngustă, și prea lungă.
Adâncimea este un alt aspect care influențează “gradul de potrivire” al încălțămintei, respectiv corespondența dimensională dintre picior și încălțăminte. Una dintre sursele extrase din baza de date a raportat următoarele: 30.6%7 dintre participanții la studiu purtau o încălțăminte care era insuficient de adâncă.
Când se produce orice fel de încălțăminte, producătorii trebuie să aibă în vedere trei aspecte: forma, funcția și gradul de potrivire. Forma este cea care face obiectul marketing-ului, în sensul de a ne convinge să cumpărăm datorită aspectului exterior. Funcția este, de fapt, scopul pentru care a fost produsă acea încălțăminte. Spre exemplu, cizmele au scopul de a ne feri picioarele de apă mare sau noroi, în timp ce bocancii ne feresc de lovituri și ne țin de cald. Dacă încălțămintea nu ni se potrivește corect, atunci funcția pentru care a fost proiectată nu se mai realizează. Aici apare legătura dintre o încălțăminte nepotrivită și tulburările de la nivelul picioarelor, precum ar fi deformările de la nivelul degetelor, calozitățile, hallux valgus (proeminența capului primului metatarsian numită și “mont”), bătăturile sau alte leziuni ale pielii.
Dintre cele 18 surse extrase din bazele de date, opt dintre acestea au demonstrat o legătură directă între o încălțăminte nepotrivită și durerea de picior sau alte tulburări menționate anterior. Cea mai des întâlnită problemă a fost încălțămintea prea strâmtă, care cauzează dureri la nivelul picioarelor. De exemplu, un studiu desfășurat pe un eșantion de 356 de femei8, cu vârsta medie de 42 de ani, fără diabet sau istoric de probleme la nivelul picioarelor, a arătat faptul că 88% dintre acestea purtau o încălțăminte mai strâmtă cu 1.2 cm decât mărimea reală a piciorului. Dintre afecțiunile apărute: 64% dintre acestea aveau dureri la nivelul picioarelor și 57% aveau deformări.
O altă descoperire a scos la iveală faptul că natura activității participanților influențează în mod semnificativ durerile și tulburările, care pot apărea la nivelul picioarelor, ca urmare a purtării încălțămintei nepotrivite. De exemplu, un studiu desfășurat pe 56 de alpiniști, cu un an de experiență, a raportat că 98% dintre aceștia poartă încălțăminte foarte strâmtă9; 91% dintre aceștia au declarat că au dureri la nivelul piciorului când se cațără pe munte. Mai mult decât atât, 43 dintre aceștia au spus că își dau jos încălțămintea între reprizele de cățărare pentru a ameliora durerea.
Toate cercetările trecute în revistă în acest studiu documentar evidențiază o legătură directă între purtarea încălțămintei nepotrivite și durerea și tulburările de la nivelul membrelor inferioare. Da, se pare că Michelangelo a avut dreptate încă de acum 500 de ani. Piciorul este mai nobil decât pantoful pe care îl încalță. Sănătatea piciorului are prioritate în fața simțului estetic al încălțămintei purtate.
Surse bibliografice:
1, 2 Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. J Foot Ankle Res 2018;11:43.
3 Menz HB, Morris ME. Footwear characteristics and foot problems in older people. Gerontology. 2005;51(5):346–51.
4 Kusumoto A, Ashikawa K. Foot and shoe size of Japanese female university students. J Hum Ergol (Tokyo). 1988;17(1):91–5.
5 Carter K, Lahiri M, Cheung P, Santosa A, Rome K. Footwear characteristics in people with inflammatory arthritis in Singapore. J Foot Ankle Res. 2016;9:29.
6 López-López D, Grela-Fariña M, Losa-Iglesias ME, Calvo-Lobo C, Rodríguez-Sanz D, Palomo-López P, Becerro-de-Bengoa-Vallejo R. Clinical aspects of foot health in individuals with Alzheimer’s disease. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(2):286.
7 Carter K, Lahiri M, Cheung P, Santosa A, Rome K. Footwear characteristics in people with inflammatory arthritis in Singapore. J Foot Ankle Res. 2016;9:29.
8 Frey C, Thompson F, Smith J, Sanders M, Horstman H. American Orthopaedic Foot and Ankle Society women’s shoe survey. Foot Ankle Int. 1993;14(2):78–81.
9 McHenry R, Arnold G, Wang W, Abboud R. Footwear in rock climbing: current practice. Foot (Edinb). 2015;25(3):152–8.