Noțiuni generale despre patologia Charcot-Marie-Tooth (CMT)

04.03.2021





Cum poate diagnostica un podiatru patologia Charcot-Marie-Tooth (CMT)?

Podiatrul poate recomanda consultarea unui neurolog, atunci când examinarea obiectivă a piciorului relevă caracteristici ale CMT, cum ar fi prezența unui tip de picior cavus (un picior arcuit, cu boltă înaltă spre deosebire de un picior plat), slăbiciune musculară, senzație la atingere ușor redusă, senzație și reflexe de apărare reduse și un mers incomod/dificil. Un podiatru poate ajuta la orientarea pacientului către un diagnostic prin evaluarea istoricului pacientului și examenul fizic.

În ce fel un podiatru poate ajuta la îmbunătățirea mersului unei persoane cu CMT?

Un studiu realizat în Muscle Nerve 2012 (Ramdharry și colab.) a susținut utilizarea unui dispozitiv numit AFO (orteză de gleznă-picior) pentru a reduce căderea bruscă a piciorului în timpul mersului, ceea ce poate fi observat în cazul CMT. Orteza poate ajuta în stadiul incipient al CMT. În general, mulți pacienți au avut beneficii datorită biomecanicii îmbunătățite a piciorului atunci când purtau orteza. AFO-urile și ortezele funcționale de picior sunt făcute în general de ortoproteziști sau pot fi dispozitive prefabricate ce pot fi adaptate pentru nevoile fiecărui pacient în parte. Podiatrii pot examina mersul și postura într-un mod pe care majoritatea specialităților nu îl pot face. Astfel, ortoproteziștii sunt implicați doar în execuția matrițelor și a dispozitivelor făcute la comandă adecvate piciorului și gleznei.

Dacă o persoană cu CMT are deficit muscular, ce se poate face pentru a restabili sau păstra funcția și forța?

Ca și în cazul oricărei alte afecțiuni musculare, terapia fizică poate ajuta la îmbunătățirea mișcării, forței, propriocepției și mersului.

Există terapii disponibile care nu sunt medicamente orale pentru tratarea simptomelor CMT?

Antineuropatele orale și relaxantele musculare orale au ajutat mulți oameni care au fie neuropatie (arsură, furnicături, tulburări de sensibilitate), fie rigiditate musculară. Compușii acestor produse contribuie la gestionarea durerii. Au început să apară noi compuși folosind combinații de baclofen (un relaxant muscular), gabapentin (antineuropatic), lidocaină (anestezic) și diclofenac (un antiinflamator nesteroidian). Această combinație este doar un exemplu dintre numeroasele preparate disponibile.

Sunt acești compuși siguri și eficienți?

Fiecare tratament, fie el medicamentos, fizic sau chirurgical, prezintă un risc. Cu toate acestea, compușii aceștia sunt bine tolerați de organism, deoarece nu sunt la fel de sistemici ca medicamentele orale. Medicul și pacientul ar trebui să discute despre natura nouă a acestor compuși.

Ce discuții există în literatura de specialitate despre CMT?

Ramdharry și colab. (2012) au sugerat că oboseala musculară are impact asupra persoanelor cu CMT. Un pacient care se află în grija unui medic și fizioterapeut poate beneficia de un program de exerciții, având ca obiectiv reducerea oboselii musculare.

 

Sursa: www.asociatiacmt.ro