“Îmi este frică de COVID, dar piciorul diabetic este mai grav”

09.02.2021





Persoanele cu diabet se tem mai mult de ulcerații și amputații asociate piciorului diabetic decat de infectarea cu noul coronavirus! Acesta este rezultatul unui studiu realizat în Italia.

“Îmi este frică de COVID, dar piciorul diabetic este mult mai grav,” a spus unul dintre respondenți. În Italia, multor persoane cu diabet le-a fost teamă să meargă la consult din cauza noului coronavirus și au tot amânat acest moment.

Sondajul a fost realizat de către cercetători de la Universitatea din Pisa, în luna mai 2020, pe un eșantion de 211 persoane cu diabet. Cercetătorii au dorit să afle care este percepția persoanelor cu picior diabetic despre eficiența telemedicinei în managementul ulcerațiilor și stoparea amputațiilor, cât și nivelul de anxietate pe care l-au resimțit aceștia din cauza pandemiei de COVID-19.

Contextul în care s-a desfășurat sondajul

Datorită pandemiei de COVID-19, în Italia, medicii au recurs la telemedicină (consultații online și/sau prin telefon) pentru a fi aproape de pacienții lor cu diabet și afectiuni la nivelul piciorului.

Provocările din această perioadă au ținut de evitarea agravării leziunilor la nivelul picioarelor, în același timp minimizarea spitalizării și a riscului de infectare cu COVID-19. Pentru a realiza acest lucru, s-a decis clasificarea acestor leziuni în funcție de severitate și trierea cât mai rapidă a pacienților în funcție de prezența semnelor preulcerative. Astfel, s-a putut determina care pacienți au avut nevoie de spitalizare de urgență și care au putut fi ajutați prin alte servicii de intervenție, cum ar fi telemedicina.

Rezultate și concluzii pe scurt

Cele 211 persoane cu diabet si leziuni la nivelul piciorului care au fost incluse în studiu au avut parte de 257 de consultații în regim de telemedicină. Acestea au fost realizate în perioada aprilie-mai 2020.

S-a observat că persoanelor cu istoric de amputații le-a fost mai frică de o nouă amputație decât de infecția cu noul coronavirus. Mai mult decât atât, persoanele cu diabet care nu au avut ulcerații sau semne preulcerative au resimțit un nivel de anxietate mai mare față de COVID-19 in comparatie cu persoanele care au avut ulcerații.

Acest lucru ne arată pe de o parte, că frica de ulcerații și amputații a fost mai mare decât frica de infectare cu noul coronavirus. Altfel spus, cu cât evoluția afectiunilor la nivelul picioarelor este mai nefastă (prezența ulcerațiilor sau cresterea riscului de amputație), cu atât frica de COVID-19 scade.

La o primă vedere poate părea paradoxal, însă prezența ulcerațiilor și riscul de amputație sunt considerate de acești pacienți ca fiind mai periculoase pentru viața lor decât o eventuală infectare cu COVID-19. Persoanele cu diabet dar fără istoric de ulcerații și amputații au o frică mai mare față de COVID-19, si mai mică față de ulcerații și amputații, fiindcă nu au avut încă un episod ulcerativ care să le crească riscul de amputație și să le pună viața în pericol. Altfel spus, conștientizarea pericolelor piciorului diabetic versus COVID-19, în cazul acestor pacienți, depinde de stadiul de severitate al bolii de bază (diabetul zaharat).  

Pentru mai multe informații despre acest sondaj, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos:

CLICK AICI PENTRU ARTICOLUL ORIGINAL