Nevoia intervențiilor psihologice la persoanele cu diabet

25.01.2021





Contextul actual

La nivel mondial, aproximativ 70% din persoanele cu diabet se simt copleșiți de solicitările pe care gestionarea acestui diagnostic le necesită. Dintre acești 70%, mai mult de o treime au declarat că auto-gestionarea diabetului este îngreunată de diverse probleme emoționale, iar majoritatea au simțit nevoia de a apela un specialist în sănătatea mentală, însă accesul la astfel de servicii nu a fost ușor. Mai mult, deși medicii sunt atenți la menținerea calitatății vieții persoanelor cu diabet, de cele mai multe ori e nevoie de diverse intervenții pentru a gestiona anumite probleme sociale, emoționale și de aderență la tratament.

Aceste procente se pot aplica și la populația României. Lipsa personalului specializat în sănătate mentală din instituțiile medicale din România devine tot mai vizibil. Pe de altă parte, necesitatea și cerința din partea pacienților sunt tot mai mari. Se va ajunge curând în punctul în care clinicile și spitalele vor trece pe plan principal consilierea și intervențiile în sănătatea mentală. De reținut faptul că majoritatea persoanelor cu diabet de tip II sunt diagnosticate pornind de la o perioadă de stres intensă, care a provocat modificări la nivelul organismului. Gestionarea stresului este o prioritate a specialiștilor în sănătatea mentală.

Rolul intervențiilor psihologice în diabet

E important să înțelegem unde ne pot ajuta intervențiile psihologice atunci când avem nevoie în gestionarea diabetului. Primul pas este înțelegerea modului în care percepem diagnosticul de diabet pentru a-l putea accepta și integra cât mai bine în stilul de viață. Identificarea factorilor care pot interfera cu tratamentul (sociali, emoționali sau comportamentali) e un alt aspect ce ține de calitatea vieții și consiliere psihologică. Disconfortul unei noi rutine, stigma asociată unui diagnostic medical sau îngrijorări legate de diverse aspecte medicale sunt alte aspecte ce intră în sfera consilierii psihologice adresată persoanelor cu diabet.

O altă ramură importantă a intervenției psihologice în diabet sunt dificultățile la nivel emoțional: anxietate, depresie, distres crescut relațional cu diabetul, diverse fobii sau tulburări alimentare. Mai mult, orice diagnoastic medical cronic vine cu necesitatea de a face schimbări în rutinele zilnice, de a crea noi obiceiuri sănătoase și de a menține cât mai bine aderența la tratamentul medicamentos. Toate aceste aspecte țin de ajutorul unui specialist în sănătate mentală. Acestor nevoi generale în gestionarea psihologică a diabetului li se adaugă și nevoile care pot apărea particular la fiecare persoană diagnosticată. Suntem diferiți și avem nevoie diferite.

Observăm că există o gamă largă de intervenții psihologice ce pot fi utile în gestionarea diabetului. Le regăsim indiferent de momentul în care a fost pus diagnosticul medical. Astfel, consilierea psihologică în managementul diabetului se adresează atât persoanelor cu diabet de tip I, cât și de tip II. Cu precădere, persoanele care au fost diagnosticate cu diabet de tip II, la o vârstă mai înaintată și care au nevoie de sprijin în acceptarea diagnosticului, modificarea rutinelor deja create și îmbunătățirea aderenței la tratament - aspecte care vor duce la o calitate a vieții mai ridicată. Modificarea unor comportamente nesănătoase (fumat, consum de alcool, sedentarism) ar trebui, de asemenea, îndrumate spre consiliere psihologică pentru a nu dezvolta complicații ale diabetului (amputații ale membrelor, neuropatie etc).

Locul unde poți găsi sprijin

Un exemplu pozitiv în integrarea serviciilor psihologice la pacienții cu diabet este Clinica de Podiatrie din Cluj-Napoca. Pentru a facilita accesul persoanelor la îngrijire completă și pentru a crește calitatea vieții persoanelor cu diabet, Clinica de Podiatrie oferă servicii de consiliere psihologică decontate de Casa Națională de Asigurări. Pe lângă serviciile medicale de calitate, puteți beneficia și de educație, consiliere și interveție ghidată de un psiholog acreditat în gestionarea dificultăților generate de diagnosticul de diabet.

Alegeți să investiți în sănătatea dumneavostră fizică și psihică! Accesează link-ul de mai jos pentru a afla cum poți beneficia de servicii gratuite de psihologie dacă ești persoană cu diabet.

APELEAZĂ ACUM LA SERVICII GRATUITE DE PSIHOLOGIE

Referințe:

Sachar, A., Willis, T., & Basudev, N. (2020). Mental health in diabetes: can’t afford to address the service gaps or can’t afford not to?.