7 recomandări pentru alegerea corectă a încălțămintei

06.01.2021





Știai că mărimea piciorului se schimbă de 25 de ori în cursul vieții?

Picioarele noastre sunt într-o continuă schimbare, în special în copilărie și adolescență. Pe de altă parte, cerințele vieții moderne ne pot face să umblăm foarte mult sau să lucrăm în condiții mai solicitante. Apoi, la vârsta a treia, apar schimbările datorate vârstei și acumulării efectelor purtării unei încălțăminte potrivite sau neadecvate în trecut. Iar dacă greutatea ta este mult peste limita normală, cu siguranță acest lucru se va reflecta și la nivelul picioarelor.

În acest context, este important să cunoaștem care sunt recomandările cele mai importante cu privire la alegerea încălțămintei. Sfaturile de mai jos pot fi aplicate de oricine în viața de zi cu zi.

Cum să-ți găsești încălțămintea potrivită:

  • Măsoară-ți talpa când stai în picioare;
  • Cumpără încălțăminte nouă doar după ce ai stat câteva ore în picioare, în general în a doua parte a zilei;
  • Măsoară-ți ambele tălpi și cumpără mărimea care se potrivește cu piciorul cel mai mare;
  • Încălțămintea se va „lăsa” în timp după picioarele tale;
  • O pereche de încălțăminte potrivită îți oferă bunădispoziție;
  • Alege încălțămintea în funcție de activitățile zilnice și care nu-ți dă dureri de picioare;
  • Alege încălțămintea în funcție de natura meseriei practicate.

Purtarea încălțămintei nepotrivite atrage de la sine consecințe dintre cele mai grave, de la simpla durere până la tulburări ale mersului sau infecții repetate de care nu mai scapi.

Spre exemplu, un studiu documentar arată că între 63% și 72% dintre persoane poartă o încălțăminte nepotrivită1. Există o legătură directă între purtarea încălțămintei nepotrivite și durerea și tulburările de la nivelul membrelor inferioare.

De aceea, este esențial să ne alegem o încălțăminte potrivită nouă, nu una care este la modă, dar care poate nu este potrivită pentru noi.

Este o vorbă populară care spune că “Toate drumurile duc la Roma,” însă doar cu încălțămintea potrivită poți ajunge la orice destinație.

 

Sursă bibliografică:

1 Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. J Foot Ankle Res 2018;11:43.