Ann Knowles – o carieră de 52 de ani în asistență medicală

28.09.2020

Printre oamenii pe care îi întâlnești în viață există unii pe care nu îi poți uita. Simpla lor prezență în viața ta personală sau activitatea profesională pur și simplu te îmbogățește. Ann Knowles, asistentă medicală din Manchester, Marea Britanie, este o astfel de persoană. După 52 de ani de activitate și 33 de ani de asistență medicală doar în îngrijirea piciorului diabetic, aceasta s-a retras din activitate în luna iunie 2020.

Acest articol este un tribut, în primul rând, pentru o persoană minunată și plină de empatie, și apoi acestui profesionist care și-a dedicat viața salvării picioarelor pacienților cu diabet zaharat.

Ann Knowles s-a înscris la asistență medicală la North Manchester General Hospital (pe atunci cunoscut sub numele de Crumpsall) și ca studentă avea o săptămână de 42 de ore, cu o zi liberă pe săptămână și jumătate duminica.

Contribuție în înființarea serviciului pentru piciorul diabetic la Manchester Royal Infirmary

După ce a absolvit, aceasta a obținut un certificat de asistență medicală specializata in ortopedie la Crumpsall. Ulterior, a lucrat o perioadă la Royal Orthopaedic Hospital din Birmingham. În 1973, Ann Knowles s-a întors în Manchester, unde mai întâi a lucrat în clinica pentru fracturi din cadrul Manchester Royal Infirmary.

Prof. Andrew Boulton, președintele Federației Internaționale de Diabet (IDF), povestește despre cum a cunoscut-o pe Ann Knowles. “Pe Ann Knowles am cunoscut-o în 1987, la scurt timp după sosirea mea ca și consultant/lector senior la Manchester Royal Infirmary. Aceasta a aplicat pentru un post de cercetare pe care îl aveam pentru studiile legate de neuropatia diabetica. Mi-a fost clar că era foarte capabilă și dedicată asistenței medicale, cu un interes deosebit pentru neuropatia diabetică.”

“Ann a lucrat îndeaproape cu Nicky Jackson, o altă asistentă medicală specializată în diabet, la înființarea serviciului pentru piciorul diabetic. Serviciul nostru s-a bazat pe modelul care fusese descris recent de prietenii și colegii noștri, Michael Edmonds și Aleathea Foster de la King's College Hospital, din Londra.”

Mai mult decât atât, Ann a avut o contribuție importantă în dezvoltarea serviciului de mulaje de tip “casting”. Persoanele cu picior diabetic puteau să pășească fără să pună presiune pe suprafața ulcerului neuropat. Apoi, în colaborare cu Prof. Andrew Boulton, au pus bazele terapiei cu larve pentru persoanele cu ulcerații asociate piciorului diabetic.

Între pregătirea altor profesioniști în domeniul sănătății și pierderea surorii și nepoatei sale

Activitatea Annei nu s-a rezumat doar la servicii de asistență medicală. A devenit și un educator, cercetător și profesor în diabet. A predat tehnicile de management ale piciorului diabetic nu doar în Manchester și alte centre din Marea Britanie, ci și la nivel global.

A călătorit în țări precum Brazilia, insulele Bermude, Scandinavia și India, ca să ajute alți asistenți medicali și profesioniști în domeniul sănătății în îngrijirea piciorului diabetic.

În 1990, Ann a mers în Statele Unite al Americii împreună cu Prof. Andrew Boulton și echipa de picior diabetic la Centrul de Cercetare al Bolilor Gillis W. Long Hansen, din Louisiana. Training-ul oferit de Paul Brand, specialist în ortopedie și chirurgie, a fost unul inspirațional pentru toată echipa. 

Din păcate, în decembrie 2004, viața ei a fost întoarsă pe dos. Tsunami-ul devastator care lovise Asia luase viața surorii sale, Sally, și pe cea a nepoatei sale, Alice, printre celelalte 230.000 de victime.

Impactul unei vieți dedicate îngrijirii piciorului diabetic

Cei peste 50 de ani de asistență medicală i-au adus Annei Knowles porecla de “Ducesa” sau “Directoarea”. A fost foarte iubită de pacienți, care aveau un respect imens pentru ea.

Ann avea un talent aparte pentru observație clinică și, în acest mod, zărea rapid pacienții care nu-și urmau tratamentul sau nu purtau încălțămintea necesară. Aceștia au fost atenți să-i urmeze sfaturile pentru purtarea dispozitivelor de descărcare a presiunii, iar rezultatele finale au fost pozitive.

Toți ceilalți membri ai echipei de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic au apreciat-o, iar vestea profesionalismului ei a mers departe. Medici și profesioniști în domeniul sănătății din toată țara i-au apreciat calitățile umane și profesionalismul.

Ann Knowles a avut o contribuție majoră în salvarea multor picioare de la amputare, nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional.

Implicarea ei în dezvoltarea serviciilor de îngrijire a piciorului diabetic a purtat-o în mai mulți ani de-a rândul și în România. Aici a participat la evenimentele științifice organizate de catre Asociația de Podiatrie și Societatea de Neuropatie Diabetică.

Îți mulțumim, Ann Knowles, pentru dăruirea ta nemărginită, în misiunea pe care ți-ai propus-o de a salva picioarele persoanelor cu diabet de la amputare!