Te invităm să citești un articol despre cele trei momente definitorii din viața lui David Armstrong, care l-au îndreptat spre o carieră de chirurg podiatru. Te așteaptă o poveste inspirațională, pe care acesta a relatat-o într-un podcast cunoscut la nivel internațional.
Etapa copilăriei: de la măturatul podelelor la crearea de orteze
Prof. Dr. David Armstrong nu mai are nevoie de nicio introducere. Este unul dintre cei mai renumiți chirurgi podiatri din lume. Știai că tatăl său a fost podiatru și a avut propriul său cabinet? Sau, cum îi place lui să spună, un “doctor al piciorului”.
Copilăria și-a petrecut-o, în mare parte, în cabinetul tatălui său din Santa Maria, California. Când nu mătura podelele, îl urmărea pe tatăl său în tot ceea ce făcea. A ajuns să îl ajute pe acesta la luarea mulajelor și crearea ortezelor pentru pacienți.
Asistenții care lucrau la cabinetul tatălui său reprezentau familia lor extinsă. Astfel, încă de tânăr, David a crescut într-un mediu propice pentru o carieră viitoare în medicină podiatrică. Nu a ales nici Dreptul și nici ingineria. Acum se află la a doua generație în podiatrie. Se pare că fiica sa cea mare, Alexandria Armstrong, îi calcă pe urme și va duce tradiția mai departe.
Momentul de “Aha!” sau când s-a produs declicul
În prima zi de rezidențiat în medicină podiatrică, primul pacient de care s-a ocupat a fost un atlet profesionist din baschet. Acesta avea nevoie de o operație la picior, iar David a fost în echipa care l-a îngrijit.
Intervenția chirurgicală a implicat și un implant ortopedic. Chiar David a fost cel care i-a pus șurubul propriu-zis și a simțit o împlinire profesională greu de descris în cuvinte. A doua zi pacientul a resimțit o durere post-operatorie și, deși fiind un bărbat în toată firea, într-o formă fizică de invidiat, a început să se plângă de toată situația în care se afla.
În a doua zi de rezidențiat, un nou pacient a ajuns în îngrijirea sa. Era vorba despre o doamnă din India, care avea o ulcerație pe talpă asociată diabetului zaharat de care suferea. David a debridat rana și, pe măsură ce avansa, a observat că doamna avea arsuri la degetele de la mâini. Fiul doamnei, fiind de față, a tradus toată discuția dintre David și mama sa. David a aflat că respectiva doamnă era bucătar de profesie și că s-a ars la degete folosind mult timp un cuptor mai puțin performant.
Acela a fost momentul său de “Aha”, revelator, o adevărată epifanie personală. O doamnă din India, măruntă ca și statură, era liniștită, zâmbitoare și într-o stare de serenitate, pe când atletul profesionist se plângea de situația în care se afla. Și-a dat seama că podiatria este o profesie nobilă, care salvează membre de la amputație și le oferă oamenilor un cadou de neprețuit - posibilitatea de a “umbla” mai bine în această lume.
Întrebare întrebătoare în miez de noapte
La un moment dat, David începuse să lucreze la o clinică în San Antonio, Texas, în cadrul unui stagiu de practică, departe de locurile sale natale din California. Lucra alături de Prof. Dr. Larry Harkless, care între timp a devenit cunoscut ca și părintele îngrijirii piciorului diabetic.
Dr. Harkless l-a întrebat pe tânărul David, după o operație în miez de noapte, despre cum l-ar putea convinge să rămână în clinică la finalul stagiului de practică. Planul “B” ar fi fost să se întoarcă în locurile natale și să lucreze la cabinetul de podiatrie al tatălui său.
Întrebarea primită l-a determinat pe David să reflecteze și să găsească o întrebare retorică despre situația sa de atunci. “Ce îl face pe un fiu să fie un fiu bun? Este un fiu bun când preia afacerea familiei, o dezvoltă și își face părinții mândri? Sau este atunci când își urmează propria stea călăuzitoare?” După cum spune o vorbă populară, restul este istorie.
Despre Prof. Dr. David Armstrong:
David Armstrong este un renumit chirurg podiatru şi profesor în chirurgia piciorului și a gleznei în cadrul Facultăţii de Medicină Keck a Universităţii California de Sud, SUA. Mai mult, este fondator al Southwestern Academic Limb Salvation Alliance (SALSA).
Acesta se concentrează în practica sa pe tratarea ulceraţiilor de la nivelul picioarelor, în special pe prelungirea perioadei de remisie a unui ulcer. Este adeptul ideii de a trata diabetul zaharat precum cancerul, fiindcă aceste două maladii sunt similare prin faptul că sunt cronice şi degenerative. Este adeptul ideii că piciorul diabetic este o urgență medicală la fel ca un infarct miocardic este o urgență medicală.
A scris mai mult de 475 de lucrări de cercetare în diverse publicații medicale, precum și peste 80 de capitole de carte. Este co-redactor al cărții “Clinical Care of the Diabetic Foot” a Asociației Americane pentru Diabet (ADA), aflată acum la cea de-a treia ediție.
Este un susținător activ al activității și proiectelor Asociației de Podiatrie, fiind o prezență constantă ca și lector, în cadrul evenimentelor științifice derulate de către Asociație.