Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Amputațiile asociate diabetului zaharat reprezintă o realitate cu care se confruntă numeroase persoane la nivel mondial. Statisticile ne arată că în lume, la fiecare 20 de secunde, o persoană suferă o amputație din cauza acestei afecțiuni cronice.
Care sunt factorii de risc?
Neuropatia diabetică reprezintă cel mai important factor de risc în apariția ulcerațiilor picioarelor la persoana cu diabet. Pe de altă parte, arteriopatia cronică obliterantă este cel mai important factor în vindecarea unei ulcerații. Din nefericire, dacă o persoană cu diabet a dezvoltat deja o ulcerație la membrele inferioare, este foarte posibil ca acest eveniment nedorit să se repete.
Cum identificăm timpuriu piciorul diabetic?
Pentru a preveni aceste afecțiuni severe, este important să recunoaștem cât mai devreme semnele incipiente ale piciorului diabetic. Primul pas care trebuie făcut este să căutăm aceste semne.
Screening-ul piciorului diabetic este obligatoriu, deoarece peste jumătate dintre persoanele cu diabet și neuropatie sau arteriopatie nu prezintă absolut niciun simptom la nivelul picioarelor. Din acest motiv, se poate pierde timp prețios până la diagnosticare.
Putem căuta neuropatia diabetică prin evaluarea sensibilității presionale (cu monofilamentul), a sensibilității vibratorii (cu diapazonul), a sensibilității termice și dureroase.
Arteriopatia cronică obliterantă poate fi observată prin aspectul tegumentelor, prin palparea temperaturii picioarelor și palparea pulsurilor periferice. Mai mult decât atât, este foarte important să căutăm eventualele leziuni preulcerative (zonele de hiperkeratoză plantară, deformările picioarelor, fisurile interdigitale, onicomicozele sau onicodistrofiile).
Ce urmează?
În urma acestor evaluări, persoana cu diabet poate fi încadrată în diferite clase de risc (redus, mediu sau ridicat) de a dezvolta picior diabetic. Mai departe, în funcție de acest risc, trebuie să oferim persoanei respective o educație terapeutică referitoare la îngrijirea corectă a piciorului și se va decide frecvența controalelor periodice. O persoană cu diabet considerată la risc redus pentru piciorul diabetic poate fi monitorizată anual, însă o altă persoană poate fi încadrată în clasa de risc sever, iar atunci trebuie urmărită lunar sau chiar mai frecvent.
În concluzie, putem afirma că “screening-ul piciorului diabetic poate fi considerat opțional, doar dacă ne considerăm picioarele opționale”.
Bibliografie: