Marele fotbalist Zinedine Zidane a spus cândva “Am plâns pentru că nu aveam adidași să joc fotbal cu prietenii mei, însă într-o zi am văzut un om fără picioare și am realizat cât de bogat eram de fapt”.
Ne aflăm, astăzi, la debutul campaniei de promovare a Zilei Internaționale a Podiatriei 2020 ce se va celebra în data de 8 octombrie. Am dorit să deschidem această primă comunicare din cadrul campaniei într-o notă mai puțin formală, pentru a surprinde dintr-un alt unghi mesajul Zilei Internaționale a Podiatriei din acest an. Podiatria este profesia care salvează membrele inferioare de la amputație și “pune oamenii pe picioare”.
De la sportivi de performanță până la persoane cu diabet zaharat, cu toții au nevoie de ajutorul podiatrului pentru a-și păstra sau a-și recăpăta integritatea picioarelor. Podiatrul este singura soluție pentru o îngrijire medicală corectă și optimă a picioarelor. Acesta joacă un rol vital atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru persoanele cu diverse alte boli care afectează picioarele (neurologice, ortopedice, dermatologice, vasculare ș.a.m.d.)
#InternationalPodiatryDay
Trăim în era internetului și a comunicării instante. După succesul campaniilor online din 2018 și 2019, Ziua Internațională a Podiatriei 2020 se va concentra, din nou, pe mediul online, pentru a crea o comunitate globală puternică, care să aducă cu ea conversații și idei noi.
Obiectivul trasat de către Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) (din care și Asociația de Podiatrie din țara noastră face parte începând din noiembrie 2019) pentru ediția din acest an a Zilei Internaționale a Podiatriei este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței sănătății piciorului în rândul publicului larg și al profesioniștilor din domeniul sănătății și, nu în ultimul rând, al politicienilor din domeniul sănătății, prin postarea de conținut original și util în mediul online.
După cum bine cunoașteți și anul trecut Asociația de Podiatrie a contribuit la promovarea mesajelor din cadrul campaniei IPD (International Podiatry Day) 2019. Am realizat o campanie de succes în mediul online, pe platformele de socializare unde suntem activi, prin infografice pe diverse teme și testimoniale video despre importanța podiatriei.
Ziua Internațională a Podiatriei se află deja la cea de-a treia ediție, iar temele acestui an sunt pediatria, sportul, geriatria, diabetul zaharat și sarcina. Vom continua să ne implicăm și în acest an în promovarea online a acestui eveniment unic pentru lumea podiatriei.
Complicațiile diabetului zaharat la nivelul piciorului - o problemă critică de sănătate și rolul vital al podiatrului în reducerea numărului de amputații
Ultimele date oficiale ale Federației Internaționale a Diabetului (IDF), din 2019, ne arată că la nivel global există 463 de milioane de persoane cu diabet zaharat1, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani.
În România, conform studiului PREDATORR2, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie, prevalența diabetului zaharat este de 11%.
Rata mortalităţii în rândul acestor pacienți este ridicată datorită, în principal, complicaţiilor specifice diabetului zaharat, precum neuropatia diabetică, piciorul diabetic, boala renală diabetică şi, mai ales, boala cardiovasculară.
Se estimează că, în anul 2017, 4.2 milioane de persoane au decedat din cauza diabetului zaharat1 şi a complicaţiilor asociate. Astfel, complicațiile diabetului zaharat la nivelul piciorului au devenit o problemă critică de sănătate, datorită severității lor și riscului crescut de amputații. Studii efectuate în țara nostră3,4 au arătat că anual se efectuează peste 5,000 de amputații ale membrelor inferioare la pacienți cu diabet și că prevalența ulcerațiilor picioarelor la acești pacienți este de peste 13%.
Numeroase studii au demonstrat faptul că prin includerea podiatrului în echipa de specialiști care îngrijesc persoane cu diabet, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare la pacienții cu diabet ar putea fi redus cu până la 85%5.
Cele de mai sus sunt un răspuns ferm pentru cei care se mai întreabă “De ce podiatrie în România?”.
Pe lângă rolul esențial și activ în managementul diabetului zaharat, podiatria are o contribuţie majoră și în alte domenii, precum podiatria pediatrică şi sportivă, biomecanică podiatrică, podiatrie dermatologică sau podiatrie juridică (criminalistică).
România are mare nevoie de o strategie clară privind îngrijirea profesionistă a diverselor patologii ale picioarelor, în special privind îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet, cu scopul de a preveni și a reduce numărul de amputații.
Acești profesionisti din domeniul sănătății sunt instruiți pentru a preveni, a diagnostica, trata și reabilita bolile și complicațiile care afectează picioarele și membrele inferioare în general. Această profesie necesită un nivel superior de educație medicală, astfel că este nevoie de studii universitare pentru a o practica.
În perioada relativ scurtă de la înființare, Asociația de Podiatrie, prima de acest fel în țara noastră și chiar din Europa Centrală și de Est, a întocmit dosarul necesar inițierii unui masterat în podiatrie la Universitate de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Poate cel mai important succes al nostru a fost la sfârșitul anului 2018, când am obținut avizul Ministerului Muncii și al Justiției Sociale pentru introducerea în „Clasificarea Ocupațiilor din România (COR)” a ocupației de „podiatru” și, nu în cele din urmă, primirea Asociației noastre în FIP-IFP, cu ocazia celui de al 23-lea Congres Mondial de Podiatrie din noiembrie 2019, de la Miami.
În final, cel mai important lucru de reținut, dintre toate cele menționate mai sus, este că serviciile de podiatrie nu sunt adresate doar persoanelor cu diabet zaharat. Aceste servicii pot oferi o stare generală de confort, salvează picioare, fortifică sportivii, îmbunătățesc starea de sănătate și lărgesc orizontul indivizilor. Acesta este mesajul cheie prin care dăm startul campaniei de promovare a Zilei Internaționale a Podiatriei 2020.
Vă invităm să stați alături de noi și să ne urmăriți activitatea aici pe site, cât și pe platformele noastre sociale, deoarece vom posta în mod regulat mesaje din cadrul acestei campanii.
Cu stimă,
Ioan-Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie
Cristian Boldor, Copywriter
Referințe bibliografice:
1, 5 International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 9th edition. Brussels, Belgium: 2019.https://www.idf.org/e-library/epidemiology-research/diabetes-atlas/134-idf-diabetes-atlas-8th-edition.html [acccesat online 03/06/2020]
2 http://www.societate-diabet.ro/ [accesat online 03/06/2020]
3 Veresiu IA, Iancu S, Bondor IC. Trends in Diabetes-Related Lower Extremities Amputations in Romania - A Five Year Nationwide Evaluation. Diabetes Research and Clinical Practice, 2015
4 Bondor IC, Veresiu IA, Florea B, Vinik EJ, Vinik AI, Gavan NA. Epidemiology of diabetic foot ulcers and amputations in Romania: results of a cross-sectional quality of life questionnaire based survey. Journal of Diabetes Research, 2016