Lanțul îngrijorărilor - primul articol din seria "Jurnal de sănătate mentală"

09.04.2020





Lanțul îngrijorărilor. Cum să îl oprim?

Lumea se schimbă într-un ritm rapid în momentul de față. Având în vedere unele știri, ar fi dificil să nu ne îngrijorăm legat de ce înseamnă asta pentru noi sau pentru cei dragi.

Îngrijorările și anxietatea sunt probleme comune în general și când preiau controlul pot fi apăsătoare. Avem cu toții nevoie de un mic ajutor pentru a gestiona situațiile dificile și anxietatea din această perioadă de incertitudine.

Vom prezenta, săptămânal, scurte materiale informaționale și exerciții care să ne ajute, pe noi toți, în depășirea situație diferite în care ne aflăm.

Ce este îngrijorarea?

Noi, oamenii, avem abilitatea de a ne imagina viitorul, de a anticipa probleme și obstacole. Ne creăm astfel oportunitatea de a ne gândi la posibile soluții. De multe ori, această abilitatea este una utilă: reușim să ne atingem scopurile mai ușor, ocolind eventualele greutăți. De exemplu, faptul că am crescut frecvența cu care ne spălăm pe mâine și realizăm mai des comportamentele de distanțare socială sunt lucruri utile pe care decidem să le facem pentru a preveni răspândirea virusului. Cu toate acestea, îngrijorarea este un fel de a gândi înainte care ne face să ne simțim anxioși și să avem presimțirea că ceva rău se va întâmpla. Când ne îngrijorăm excesiv, ne gândim de cele mai multe ori la scenarii catastrofale și ne imaginăm că nu le vom putea face față.

Cum ne dăm seama că suntem îngrijorați?

Când ne îngrijorăm, de obicei, suntem prinși într-un lanț de gânduri și imagini, care progresează în direcții din ce în ce mai catastrofale. Cel mai ușor mod de a vizualiza cum acționează îngrijorările asupra noastră este de a ne imagina un lanț. Fiecare za din lanț reprezintă o îngrijorare. Fiecare îngrijorare se leagă de o altă și tot așa. E destul de greu să oprim acest proces. Dar nu e imposibil.

 

Ai observat vreodată astfel de gânduri?

Noi sigur am făcut-o! În special acum, în această perioadă.

 

Exercițiu util:

Data viitoare când conștientizezi momentul în care începe să se formeze lanțul îngrijorărilor, încearcă să identifici gândul (aceea za din lanț) pe care poți să o desprinzi ușor și să îți imaginezi o variantă mai puțin catastrofică a evenimentelor.

Folosește exercițiul în cât mai multe situații de îngrijorare.

 

Surse bibliografice:

Living with worry and anxiety amidst global uncertainty  - Dr Matthew Whalley & Dr Hardeep Kaur