[Comunicat Asociația de Podiatrie] Profesia de podiatru necesită educație specific medicală

28.11.2019





Dragi prieteni și colaboratori,

În cei patru ani de activitate, Asociația de Podiatrie a făcut cunoscut domeniul podiatriei în țara noastră, a pus bazele profesiei de podiatru – recunoscută oficial de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România, și a fost primită ca membru în Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP).

Asociația de Podiatrie a devenit vocea podiatriei în România și continuă să susțină dezvoltarea acestui domeniu de îngrijire medicală înalt specializată a piciorului.

Recent, în mediul online, pe diverse canale de socializare, s-a indus publicului, în mod fals, că profesia de podiatru ar presupune activități specifice diverselor saloane de înfrumusețare care oferă servicii de pedichiură. Tot astfel și tot în mod fals, s-a acreditat ideea conform căreia persoane fără educație specific medicală pot fi numiți podiatri.

În acest context, dorim să ne delimităm acestor comunicări din mediul online care aduc un prejudiciu de imagine acestei profesii prin inducerea ideii că poate fi practicată de persoane fără educație specific medicală.

Respectăm dreptul la liberă exprimare și la dreptul de asociere, însă dorim să scoatem în evidență faptul că Asociația de Podiatrie urmează ghidurile internaționale de competențe în podiatrie și a primit girul Federației Internaționale a Podiatrilor de a reprezenta acest domeniu la nivel internațional.

Conform definiției Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP), podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Podiatru – cadru medical înalt specializat, instruit pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Această profesie necesită un nivel superior de educație medicală, astfel că este nevoie de studii universitare pentru a o practica.