Școala de Vară în Podiatrie – 3 ani de promovare și dezvoltare a podiatriei în România

26.07.2019





A treia ediție a Școlii de Vară în Podiatrie a reunit două sute de profesioniști din domeniul sănătății, medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți, care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu probleme de picior în general și, în special, a persoanelor cu diabet zaharat și care au complicații la nivelul piciorului.

Manifestarea științifică a avut loc în perioada 18-21 iulie 2019, la Hotel Internațional în Sinaia, și s-a desfășurat în contextul recunoașterii oficiale a profesiei de podiatru în România. La finalul anului 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a dat aviz favorabil introducerii profesiei de podiatru în Clasificarea Ocupațiilor din România.

Toate subiectele abordate în cadrul manifestării au vizat creșterea gradului de conștientizare asupra importanței podiatriei, ca profesie recunoscută deja și în România, și a îngrijirii corecte a piciorului în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății.

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut șansa să ia contact și să schimbe experiențe și bune practici cu personalități de renume la nivel internațional specializate în podiatrie și picior diabetic, cât și lideri de opinie din România.

Consensul în rândul acestor experți este că pentru un management de succes al diabetului zaharat și al complicațiilor sale este nevoie de o abordare multidisciplinară, în care podiatrul are un rol cheie.

Inclus în echipa de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic, podiatrul poate să contribuie la reducerea ratei amputațiilor de la nivelul membrelor inferioare cu până la 85%. Acesta poate depista timpuriu complicațiile diabetului zaharat de la nivelul piciorului și poate oferi îngrijire specializată în cazul problemelor de picior în general. Astfel, se pot preveni amputațiile cauzate de diabetul zaharat și complicațiile sale.

În acest context, s-a urmărit un program științific de înaltă calitate ce a cuprins conferințe urmate de paneluri de discuții, cât și prezentări de caz dedicate tehnicilor moderne de diagnosticare precoce și de tratament al piciorului diabetic și noutăți din domeniul podiatriei.

Printre subiectele abordate s-au aflat: managementul piciorului diabetic, examinarea piciorului din punct de vedere neurologic, boala arterială periferică, descărcarea de presiune a piciorului diabetic, îngrijirea plăgilor, podiatria în sistemul public de sănătate, top 10 afecțiuni ale piciorului, amputațiile în rândul persoanelor cu picior diabetic sau probleme de biomecanică ale piciorului.

Obiectivul final al manifestării a fost reprezentat de creșterea calităţii serviciilor medicale de îngrijire a persoanelor afectate de piciorul diabetic, cât şi limitarea, prin abordare timpurie, a apariției altor complicații și a urmărilor acestora, care pot fi invalidante și conduc la scăderea calității vieții.

Au fost prezenți la eveniment lideri de opinie la nivel național: Conf. Dr. Ioan Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, Dr. Bogdan Florea, medic primar neurologie, cât și Drd. Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi Iovanca.

Am fost onorați de prezența susținătorilor de la nivel internațional ai activității Asociației de Podiatrie: Lee Rogers, chirurg podiatru din SUA; Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru și David Dunning, podiatru, ambii din Marea Britanie; Prof. Alfred Gatt, podiatru și Prof. Cynthia Formosa, podiatru și șef al departamentului de podiatrie al Facultății de Științe ale Sănătății, ambii din Malta; Naseer Ahmad, chirurg vascular în cadrul Manchester University Foundation Trust din Marea Britanie, cât și Dr. Hannah Jarvis și Matthew Allen, ambii fiind podiatri din Marea Britanie.

Mai mult, prin intermediul unor sesiuni live i-am avut alături de noi și pe David Armstrong, chirurg podiatru şi profesor în chirurgia picioruui și a gleznei în cadrul Facultăţii de Medicină Keck a Universităţii California de Sud, cât și pe Dr. Robert Frykberg, chirurg podiatru și profesor în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Arizona, ambii din SUA.

Succesul Școlii de Vară în Podiatrie 2019 se datorează și partenerilor noștri, care au contribuit la realizarea unei manifestări științifice reușite.

Sănătatea Press Group a asigurat cu înalt profesionalism managementul evenimentului.

Worwag Pharma România a oferit susținere financiară pentru desfășurarea evenimentului.

Parteneri științifici au fost Asociația Română de Educatie în Diabet și Fast Fizio School.  Serviciile de cazare și transport au fost asigurate de operatorii de turism New Star Services, WENS - The Travel Agency și Aerotravel. Partenerii media strategici: SanatateaTV.ro și Ro Health Review, alături de ROmedic, Jurmed Jurnal de Sănătate, Săptămâna Medicală și Medical Business. Materialele Școlii de Vară în Podiatrie au fost realizate de agențiile de publicitate Vitrina Advertising și More Graphic Design (MGV).

Vă așteptăm și anul viitor la cea de-a patra ediție a Școlii de Vară în Podiatrie, care se va desfășura în perioada 16 – 19 iulie 2020. Pentru informații suplimentare și înscrieri, vă rugăm să ne urmăriți în mediul online pe site-ul nostru podiatrie.ro, pe pagina noastră de Facebook și pe cea de LinkedIn.

Despre Asociația de Podiatrie:

Asociația de Podiatrie își propune promovarea profesiei de podiatru și dezvoltarea podiatriei în România, alături de informarea și educarea în domeniul îngrijirii medicale a picioarelor, în randul populației generale și, în special, în rândul persoanelor cu diabet.