POINT – competențe cheie în podiatrie
pentru echipele multidisciplinare de îngrijire a piciorului diabetic
Proiectul POINT este o colaborare între organizaţia D-Foot International şi Federaţia Internaţională a Podiatrilor (FIP-IFP). Proiectul POINT are scopul de a elabora un cadru internațional, standardizat, de competenţe în podiatrie, care să fie utilizat de echipele multidisciplinare în managementul piciorului diabetic.
Acest document este un consens internațional și multidisciplinar, care identifică competențele cheie în podiatrie, care ar fi ideal să existe în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, indiferent dacă în această echipă este prezent un podiatru sau nu.
La nivel mondial, asistăm în ultimii ani la o adevărată pandemie a diabetului zaharat. Ultimele date oficiale ale Federației Internaționale de Diabet (IDF), din 2017, ne arată că la nivel global există 425 de milioane de persoane1, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, ce suferă de această afecțiune. Mai mult decât atât, previziunile specialiștilor indică faptul că, în anul 2045, numărul celor care vor suferi de diabet va ajunge la 629 de milioane1.
De altfel, o treime din cazurile de diabet nu sunt diagnosticate, iar pacienții ajung târziu sau deloc la specialist. Persoanele cu neuropatie diabetică și picior diabetic au nevoie de o îngrijire complexă, datorită caracterului cronic și degenerativ al acestor complicații a diabetului zaharat.
Veștile bune vin tot din partea Federației Internaționale de Diabet (IDF). O abordare multidisciplinară a persoanelor cu diabet și complicații la nivelul picioarelor poate reduce cu până la 85% numărul de amputaţii asociate diabetului zaharat, dacă în echipă există și un podiatru.
Proiectul POINT vine în ajutorul persoanelor cu picior diabetic, cu cunoștințe și metode testate în practica clinică. Este un prim mare pas făcut în direcția cea bună, și anume de a reduce numărul de amputații și de a crește calitatea vieții a acestor persoane.
Direcţiile oferite în documentul elaborat în cadrul proiectului POINT se adresează, în special, clinicienilor care au în îngriijire persoane cu picior diabetic și pot fi defalcate pe trei nivele:
În primul rând, e important ca echipele multidisciplinare care au în componență un podiatru să facă o autoevaluare pentru identificarea punctele forte, dar şi a punctelor slabe pe care le au, pentru îmbunătăţirea calității actului medical.
Apoi, clinicienii care doresc să formeze o echipă multidisciplinară şi care vor să cunoască competenţele în podiatrie de care au nevoie pentru a acoperi lipsa unui podiatru.
Şi nu în ultimul rând, factorii de decizie sunt al treilea grup de persoane care e important să fie informaţi cu privire la competenţele pe care un podiatru le poate aduce în managementul piciorului diabetic.
Documentul POINT detaliază 13 arii de practică în îngrijirea piciorului diabetic: competenţe generale, evaluare şi diagnostic, dermatologie, imagistică, farmacologie, tratamentul leziunilor, boala vasculară periferică, neuroartropatia Charcot, îmbunătăţirea calităţii vieţii, prevenţia ulceratiilor, neuropatia diabetică periferică, chirurgie, cercetare, audit şi leadership medical.
Persoanele cu picior diabetic merită cea mai bună îngrijire posibilă. Documentul POINT oferă nu numai practici bazate pe dovezi, ci oferă echipelor multidisciplinare șansa de a împărtăși între ele bune practici pentru beneficiul pacientului.
Următorul pas în implementare este diseminarea documentului și traducerea acestuia la nivel local.
Vă invităm să consultați documentul POINT și articolul original de prezentare a proiectului, ambele fiind atașate acestei știri.
Surse bibliografice:
1 International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 8th Edition, 2017