Îngrijirea persoanei cu diabet este o muncă de echipă, la care iau parte profesioniști cu pregătire medicală din mai multe domenii conexe diabetului și complicațiilor sale. În acest context, Asociația de Podiatrie dorește să continue la nivel național pregătirea asistenților medicali generaliști, precum și a fiziokinetoterapeuților, în domeniul îngrijirii piciorului diabetic, prin programe de educație medicală continuă în domeniul Podiatriei.
Primul curs dedicat asistenţilor medicali şi fiziokinetoterapeuţilor a debutat cu succes la Iaşi, în data de 13 martie 2019, la hotel Astoria. Cei 15 participanţi au avut oportunitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele despre managementul piciorului diabetic, pentru a putea contribui cu succes la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu diabet.
Fiecare participant a fost instruit teoretic și apoi, prin demonstrații practice, în determinarea sesibilităţilor (tactilă, termică, dureroasă şi vibratorie). Participanților li s-a explicat avantajul efectuării de angiografii la persoanele cu diabet zaharat, care au ca și complicație și boala arterială periferică, pentru salvarea piciorului, pentru prevenirea amputaţiei. Determinarea sensibilităţilor la persoanele cu diabet zaharat este un pas necesar în realizarea unui diagnostic corespunzător al neuropatiei diabetice. Neuropatia diabetică, factor de risc major în apariția piciorului diabetic, este o complicaţie critică şi degenerativă a diabetului zaharat care afectează peste 60% dintre persoanele cu diabet.
Toate acestea au fost posibile datorită suportului oferit de către lectorii atelierului. Dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar diabetolog şi formator în podiatrie, precum şi Dr. Mihai Creţeanu Jr., medic primar radiolog, au abordat tema îngrijirii piciorului diabetic într-o manieră profesionistă, multidisciplinară şi mai ales interactivă.
Feedback-ul bun primit de la participanţi ne face să credem că acest program se va bucura de un succes la fel de mare şi în viitor. Modul interactiv de desfăşurare al atelierului şi examinările practice realizate au fost principalele aspecte pozitive scoase în evidenţă.
Cursul ”Îngrijirea piciorului diabetic” pentru asistenţi medicali şi fiziokinetoterapeuţi este organizat de Asociaţia de Podiatrie în parteneriat cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfectionare în Domeniul Sanitar București şi este creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
Următorul atelier se va desfăşura în data de 4 aprilie la Suceava, la hotel Sonnenhof, începând cu ora 14:00.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi pagina de înscrieri disponibilă la următorul link: https://www.podiatrie.ro/evenimente/curs-ingrijirea-piciorului-diabetic/2019/