Interviu cu Dr. Norina Gâvan
Presedintele Asociatiei de Podiatrie
În 2015 a avut loc primul curs de Formatori în domeniul Podiatriei. Care a fost scopul acestui curs?
Cursul de Formatori în domeniul Podiatriei reprezinta un pas deosebit de important în legatura cu obiectivul pe care Asociatia de Podiatrie si l-a stabilit, mai precis, acela de a pune bazele acestei specialitati medicale noi si, implicit, de a crea meseria de podiatru. Pregatirea unor formatori în Podiatrie este conditia esentiala pentru a putea implementa programul de educatie adresat asistentilor medicali în vederea obtinerii competentei în podiatrie si mai târziu, a specializarii în podiatrie. Acest program de educatie a asistentilor medicali estimam ca îl vom demara în primavara anului 2016. Au trecut câteva luni de la lansarea Asociatiei de Podiatrie si ne bucuram ca am reusit sa facem pasi concreti pentru Podiatrie în România. Acest pas va avea influenta directa în îmbunatatirea îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea complicatiilor de picior diabetic. Pe lânga acest aspect, cursul de formatori înseamna si deschiderea unor noi perspective profesionale, atât pentru viitorii formatori, cât mai ales pentru cadrele medicale care vor obtine competenta sau se vor specializa în podiatrie.
Ce ne puteti spune despre misiunea si obiectivele Asociatiei de Podiatrie?
Asociatia de Podiatrie are ca misiune promovarea si dezvoltarea specializarii medicale de podiatrie în rândul personalului mediu sanitar, promovarea si dezvoltarea meseriei de podiatru, promovarea si dezvoltarea culturii de îngrijire a picioarelor la persoanele cu diabet zaharat, ca si promovarea si dezvoltarea culturii de îngrijire a picioarelor în rândul populatiei. Podiatrul este elementul cheie în echipa multidisciplinara de îngrijire a piciorului diabetic. Amputatiile pot fi reduse numai atunci când echipa de îngrijire a piciorului diabetic include si un podiatru. Meseria de podiatru trebuie sa fie reglementata guvernamental. În multe tari este o urgenta critica în stabilirea unui program de training pentru podiatrii. Este obligatorie stabilirea unui minim de competente profesionale si echipamente necesare unui podiatru. Un pas important în viitorul acestei meserii este elaborarea unui ghid de buna practica în managementul piciorului diabetic, ca si educarea asistentelor medicale specializate în podiatrie. Obiectivele Asociatiei de Podiatrie constau în: sustinerea si promovarea activitatilor medicale de instruire, de educatie, de cercetare si dezvoltare pentru preventia si managementul piciorului diabetic, promovarea comunicarii si cooperarii între asociatiile si institutiile cu atributii în domeniul sanatatii, aparaturii medicale, schimbul de informatii în domeniul sanatatii, cu organizatii similare din tara si din strainatate, editarea si tiparirea de materiale si publicatii în legatura cu scopurile si activitatile desfasurate, organizarea de simpozioane si actiuni educationale pentru pregatire profesionala, atragerea si utilizarea de surse financiare, derularea de programe de sprijinire a activitatilor medicale, de dezvoltare si de cercetare pentru preventia si managementul piciorului diabetic.
Stim ca sunteti membru al Grupului International de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet. Ce ne puteti spune despre aceasta organizatie?
Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic din cadrul IDF (International Diabetes Federation) are misiunea de a crea constientizarea patologiei si de a îmbunatati prevenirea si managementul piciorului diabetic. A fost înfiintat în 1996 si obiectivele sale sunt informarea populatiei despre extinderea problemelor piciorului diabetic în lume, convingerea populatiei prin actiuni posibile si permisive, crearea de ghiduri pentru prevenirea si managementul piciorului diabetic precum si atentionarea populatiei despre consecintele lipsei de actiune referitor la piciorul diabetic. Activitatile sale constau în implementarea de programe: de la Step by Step (program de educatie pentru echipa de medic-asistent medical) la cursurile Train the Foot Trainer (program de curs pentru formatori) si programul de îngrijire a piciorului diabetic dedicat asistentilor medicali. Asociatia de Podiatrie are acces la toate aceste programe, atât din punct de vedere al continutului curriculei cât si referitor la directa îndrumare logistica legata de modalitatea de organizare a acestora. Asociatia de Podiatrie se obliga, în mod activ, sa faca periodic rapoarte referitoare la modalitatea de implementare si dezvoltare în România a tuturor programelor pentru care primeste sprijin