Interviu cu Dr. Catalin Buga

12.01.2016





Ce parere aveti despre initiativa Asociatiei de Podiatrie?

Initiativa Asociatiei de Podiatrie de a initia dezvoltarea unei retele de specialisti în domeniul profilaxiei si tratamentul leziunilor piciorului este mai mult decât meritorie; o spun din perspectiva chirurgului care se confrunta frecvent cu o patologie care, neabordata corespunzator, duce la amputatii invalidante si este o cauza importanta de deces la diabetici. Astfel de situatii pot fi prevenite. Rolul asistentului de podiatrie, bine definit în alte tari europene, este tocmai acesta: de a diagnostica precoce, de a trata leziunile incipiente, de a recomanda si urmari aplicarea masurilor de profilaxie (îngrijire cotidiana, incaltaminte, auto-control etc), de a educa nu numai pacientul dar si personalul medical mai putin obisnuit cu aceste aspecte. Personal, de-a lungul carierei, am acumulat o experienta atât practica cât si, sa-i spunem, didactica referitoare la patologia piciorului, în principal asociata bolii diabetice. Am sustinut prelegeri în tara, am fost invitat în strainatate, cunosc ce se întâmpla pe alte meleaguri.

Cu atât mai mult pot sa apreciez nu numai initiativa Asociatiei de Podiatrie, condusa cu energie impresionanta de D-na Norina Gavan, dar si calitatea prezentarilor de specialitate din cadrul cursului.

Cum va ajuta acest curs?

Modulul de formare a fost o experienta speciala, am considerat-o extrem de utila chiar si dupa 25 de ani de activitate în contact nemijlocit cu mediul universitar. Sper ca initiativa Asociatiei de Podiatrie nu se va lovi de bariere birocratice. Atât Ministerul Sanatatii cât si ceilalti factori decizionali trebuie nu numai sa o sprijine, dar si sa se implice activ în recunoasterea, reglementarea si organizarea specializarii de podiatrie in România.

Sunt convins ca echipa proaspata de formatori în podiatrie va fi capabila sa determine o schimbare de atitudine si o abordare corecta, moderna, bazata pe profilaxie a patologiei piciorului. Mult succes!