Cum diagnosticam neuropatia diabetica?
Neuropatia diabetica este una dintre cele mai frecvente complicatii pe termen lung ale diabetului zaharat, cu efecte negative asupra calitatii vietii si care trebuie cautata, pentru ca peste jumatate din pacienti nu prezinta niciun fel de simptome. Diagnosticul neuropatiei diabetice este relativ simplu: se bazeaza pe examen clinic, adica pe simptome si semne specifice, la care se adauga o serie de teste simple si examinari pe care le putem face. Cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica este polineuropatia periferica senzitivo-motorie, în care pacientul prezinta la nivelul extremitatilor parestezii, amorteli, senzatie de arsura, întepaturi, dar aceste simptome pot lipsi la jumatate dintre pacientii cu neuropatie diabetica, iar absenta simptomelor nu înseamna picioare sanatoase. La examenul obiectiv, putem observa, la nivelul picioarelor, o serie de deformari caracteristice, si în final vom efectua testarile sensibilitatilor (dureroasa, protectiva, vibratorie, termica, etc.) pentru fiecare dintre acestea existând instrumente specifice.
Cum se face screeningul neuropatiei diabetice?
În primul rând, este esential sa întelegem importanta screeningului neuropatiei diabetice. Neuropatia diabetica este un factor de risc major pentru aparitia ulceratiilor picioarelor la pacientii cu diabet zaharat. Este important sa diagnosticam cât mai precoce aceasta afectiune. Astfel pacientii pot beneficia din timp de masurile preventive si de educatia specifica piciorului diabetic, evitându-se aparitia complicatiilor devastatoare. Screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat înca de la debutul diabetului zaharat de tip 2 si la cinci ani dupa diagnostic în diabetul zaharat de tip 1, si ulterior periodic în cursul evaluarilor anuale. Acesta presupune aceleasi metode de evaluare ca si în cadrul diagnosticului neuropatiei diabetice: semne, simptome, un examen clinic atent, urmate de evaluarea sensibilitatilor la nivelul extremitatilor.
Ce urmarim în cadrul screeningului la un pacient cu picior diabetic?
La un pacient cu picior diabetic, în cadrul screeningului trebuie sa urmarim deformari ale picioarelor, patologii ale unghiilor, semne pre-ulcerative la nivelul picioarelor – cum ar fi clavusul sau zonele de hiperkeratoza, igiena locala deficitara si încaltamintea neadecvata.
Ce optiuni terapeutice sunt disponibile în neuropatia diabetica?
Este esential tratamentul de fond, asadar un bun control glicemic: cu cât vom reusi sa tinem glicemiile cât mai aproape de valorile normale, cu atât vom avea sanse mai mari sa prevenim în primul rând aparitia neuropatiei si ulterior sa prevenim progresia ei. Exista tratamente patogenetice, care tintesc cauza neuropatiei diabetice, iar la noi în tara folosim doua astfel de medicamente: acidul alfa-lipoic si benfotiamina. În plus, folosim tratamente simptomatice pentru durerea neuropata, principalul simptom care afecteaza calitatea vietii pacientilor cu neuropatie diabetica. La ora actuala sunt disponibile pe piata mai multe clase de medicamente simptomatice, astfel încât este foarte importanta individualizarea tratamentului în functie de comorbiditatile pacientului si bineînteles de efectele adverse ale acestor agenti.
Care sunt obiectivele primului curs de Formatori în Podiatrie?
Acest curs de Formatori în Podiatrie in îngrijirea piciorului diabetic reprezinta un prim pas în vederea crearii competentei, specializarii si meseriei de podiatru în tara noastra. Obiectivele acestui curs sunt ca toti participantii sa acumuleze în primul rând un minim de cunostinte referitoare la piciorul diabetic. La acest curs participa asistente medicale, medici diabetologi, chirurgi cardiovasculari sau generalisti, fiind foarte important ca toti sa vorbim aceeasi limba. Un alt obiectiv este de a deprinde o serie de abilitati si atitudini pe care le vom transmite mai departe viitorilor podiatrii, de a cunoaste anumite mesaje-cheie pe care va trebui sa le transmitem mai departe celor pe care îi vom forma.
Care sunt atributiile unui podiatru?
Printre competentele specialistului în podiatrie se numara evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie (testarea sensibilitatilor) si arteriopatie (indice gamba-brat), evaluarea încaltamintei, oferirea de recomandari în acest sens. În acelasi timp, specialistul în podiatrie se ocupa si de realizarea educatiei specifice, tratarea preventiva a piciorului diabetic si oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic (taierea unghiilor, înlaturarea clavusului sau a zonelor de hiperkeratoza intra tot în activitatile specifice podiatrului). Specialistul în podiatrie este cel care realizeaza si operatiunile de debridare la nivelul picioarelor, tratamentul infectiilor si al ulceratiilor, sub îndrumarea unui medic, tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, castinguri (cizme gipsate).
Ce trebuie sa stie persoana cu picior diabetic?
Educatia este o componenta fundamentala în cadrul managementului persoanei cu picior diabetic. În primul rând, pacientul trebuie sa înteleaga ca este foarte important sa aiba un control glicemic bun – aici intervine cu siguranta rolul diabetologului, apoi persoana cu picior diabetic trebuie sa cunoasca regulile de îngrijire ale picioarelor. Pacientul trebuie sa-si inspecteze zilnic picioarele, sa înteleaga ca absenta simptomelor nu înseamna picioare sanatoase – poate exista un grad de neuropatie, chiar avansata, fara ca pacientul sa simta absolut nimic. Pacientul trebuie sa mai stie ca este esential sa poarte o încaltaminte potrivita, sa stie cum sa-si îngrijeasca unghiile, trebuie sa aiba grija ce fel de ciorapi poarta, sa stie ca trebuie sa evite sa umble descult si ca ori de câte ori observa ceva la picior, de la aparitia unor simptome, accentuarea lor pâna la aparitia unei mici leziuni, trebuie sa se prezinte imediat la medic.
Ce mesaj aveti pentru Asociatia de Podiatrie?
Nu pot decât sa felicit Asociatia de Podiatrie pentru aceasta initiativa, este un proiect incredibil la noi în tara si ma bucur ca am avut sansa de a fi implicata în acest proiect. Participând la cursul organizat de cei de la IWGDF la Bled, mi-am dat seama, de fapt, ca acesta este un pas care aliniaza România cu tarile europene.
De ce v-ati întâlnit la Bled, de ce a fost conceput acel program?
Scopul principal al programului Train for Foot Trainer este reducerea amputatiilor. Dar pentru a reusi acest lucru, trebuie sa creem centre de picior diabetic si sa formam echipe multidisciplinare, iar la Bled ne-au învatat care sunt pasii de urmat pentru a reusi sa îndeplinim acest obiectiv.