Povestea trista a unui bolnav de diabet: "E greu sa ajungi sa nu mai poti sta in picioare"

16.11.2015



In Romania sunt efectuate in fiecare zi in medie 62 de amputatii survenite in urma complicatiilor cauzate de diabet, afectiune de care sufera aproximativ 2 milioane de persoane cu varsta intre 20 si 79 de ani. Pentru reducerea numarului acestor operatii, o premiera in lumea medicala clujeana a avut loc astazi in acest domeniu la Centrul de Diabet: Asociatia de Podiatrie si le-a oferit consultatii gratuite unor pacienti care sufera de aceasta afectiune. Practic, actiunea consta in sedinte de pedichiura medicala, procedura care ii poate salva pe bolnavi de la amputare. Primul beneficiar al actiunii si-a dezvaluit povestea pentru Ziar de Cluj, o poveste trista si revoltatoare, reprezentativa pentru sistemul medical romanesc al zilelor noastre.

Todor Birau, de 68 de ani, din Blaj, a fost primul pacient care a avut parte de procedura cea “noua”. I s-au aplicat diverse tratamente, a fost tratat si masat, sub privirile unui grup de medici, dar si tineri care acum invata sa devina cadre medicale. Timp de cateva zeci de minute, a fost eroul unei actiuni care a implicat un medic si trei asistente cu competente in podiatrie.

“In orice caz, e un lucru bun. Aveam unghiile ingrosate si nu stiam ce sa fac cu ele. Ma simt mult mai bine. Sper ca va fi mai bine de acum”, a spus omul.

Pentru el, diabetul a venit, cumva, ca urmare a unui accident vascular cerebral.

“Am mers la Blaj sa ma consulte si acolo, in loc de consultatie, mi s-a pus o perfuzie. Am avut tensiunea mare si, pe acest fond, am facut accident vascular. Fata mi s-a deformat pe jumatate, nu puteam umbla, nu puteam vorbi. Cand m-am uitat in oglinda si m-am vazut m-am suparat, si din supararea aia am facut diabet”, povesteste omul, necajit.

Nu-i usor sa lupti cu aceasta boala, admite el, cu un oftat adanc.

“E o boala care are un sfarsit tragic. Sa ajungi sa nu mai poti sta in picioare, e greu si asta. A venit asa, pe neasteptate, la 52 de ani... Eu am fost lacatus mecanic la combinatul metalurgic de la Copsa Mica. M-am pensionat normal, la 52 de ani, ca am avut grupa, dar nu s-a admis sa primesc pensie pentru grupa speciala. Faceam naveta, cu trenul”, isi aminteste el.

Povestea omului e tragica pe tot parcursul ei.

“Am stat in spital la Blaj doua saptamani, dupa care mi-au zis ca am luat un virus de acolo si m-au trimis aici, la Cluj. Am stat aproape o luna la Spitalul de Boli Infectioase. Am mers apoi iar la spitalul de acasa si am mai stat o vreme acolo. Sunt tot prin spitale. Aici, la Centrul de Diabet, sunt internat din 15 septembrie”, spune el.



Initiativa de a oferi asistenta podiatrica gratuita pentru persoanele cu diabet ii apartine Asociatiei de Podiatrie, in parteneriat cu Centrul Clinic Judetean de Diabet Zaharat Cluj, in contextul marcarii in 14 noiembrie a Zilei Mondiale a Diabetului.

“Actiunea noastra de ingrijire a piciorului diabetic exact asta doreste sa sublinieze si sa aduca in constiinta oamenilor faptul ca amputatiile sunt o problema majora, o complicatie infioratoare, cu implicatii sociale si in special economice ale diabetului zaharat. Asociatia de podatrie a pregatit din vara asta 19 formatori, medici si asistente medicale care au facut un curs de ingrijire a piciorului diabetic. Un curs pentru inceput teoretic, in care au invatat din punct de vedere medical ce inseamna piciorul diabetic, cat mai ales au invatat din punct de vedere general ce inseamna sa fii formator, cum sa ii inveti pe altii sa aiba grija de piciorul diabetic. Dintre acestia, patru medici formatori sunt la Cluj, iar trei din ei au aplicat practic cele invatate la curs. Am adus cabine specializate de podiatrie, echipamente specializate cu care lucreaza podiatrii in intreaga lume si cu care speram ca acei care isi vor dezvolta competenta, specialitatea si, pe parcurs, profesia de podiatrie sa lucreze in satfel de conditii. Sunt cabine din Germania, echipamente de standard international care vor fi folosite in continuare in cadrul Centrul de podiatrie care este deschis la Cluj”, a spus Norina Gavan, presedinte al Asociatiei de Podiatrie.



Directorul centrului, Ioan Veresiu, a definit procedura cu termenul de pedichiura medicala.

“Pedichiura medicala face parte din ingrijirea picioarelor la pacientii cu diabet, dar nu numai lor, ci si la cei cu ale suferinte, cum ar fi cele reumatologice sau neurologice. E un serviciu care la noi nu s-a mai oferit pana acum. Genul acesta de profesionisti paramedicali nu a existat la noi, de-abia incepe sa existe. Este o procedura care presupune o dotare, nu se face cu improvizatii si, in momentul in care pacientii nostri au acces la ea, au sansa de a li se reduce semnificativ riscul pentru ulceratii si amputatii. Alaturi de alte ingrijiri pe care acesti pacienti le primesc, aceasta ingrijirea apicioarelor care ar trebui facuta periodic pentru multi dintre ei, este foarte importanta. Din pacate, la noi exista doar cultura pedichiurii clasice, pe care o face multa lume. Sunt convins ca sunt profesionisti care sunt chiar de buna calitate, insa asta nu e suficient pentru a face, totusi, pedichiura medicala. Sunt cunostinte, sunt proceduri pe care un pedichiurist obisnuit nu le stie, nu le poate aplica si nici nu e bine sa le aplice. O data cu infiintarea Asociatiei de podiatrie si a initierii tuturor demersurilor pentru definirea profesiei si a competentelor, aceste lucruri vor fi clare si vor fi in ajutorul celor care fac pedichiura obisnuita la ora actuala, care vor stii ca anumite lucruri trebuie lasate specialistilor si nu incercate in conditii obisnuite”, spune medicul.

Daca aceasta procedura s-ar fi implementat cu mai multi ani inainte, se poate spune ca s-ar fi salvat membre de la amputare si chiar vieti.

“Cu siguranta e asa. Este o procedura, oricat ar parea de neobisnuita afirmatia mea, care poate fi salvatoare de viata. De picioare in mod sigur. Lipsa de informare este o realitate. Nu ne e specifica, in nici un caz. La noi este cantitativ mai are ca in alte tari. Asta tine de cultura medicala la nivel populational care a fost cum a fost si este cum este, din diverse motive. Pana nu foarte de demult, adica pana in urma cu aproape 12 ani, nici nu a existat un loc anume unde aceasta categorie de pacienti sa se adreseze. Noi, aici, la Centrul de Diabet, am infiintat primul cabinet din Romania dedicat exclusiv problemelor de picioare la pacientii cu diabet. A functionat apoi unul la Bucuresti, sunt unele eforturi in restul tarii. Sunt si oameni care din proprie initiativa s-au implicat in acest lucru. Cine a fost afara si a avut contact cu aceasta categorie de probleme in mod sigur isi da seama ca este nu numai ceva important, ci este si lucrativ, producator de venituri pentru cel care o face”, a conchis specialistul.

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului zaharat, care in absenta unei ingrijiri corespunzatoare poate duce la amputatii. In Romania sunt efectuate in fiecare zi in medie 62 de amputatii survenite in urma complicatiilor cauzate de diabet, afectiune de care sufera aproximativ 2 milioane de persoane cu varsta intre 20 si 79 de ani, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Podiatrul are un rol esential in ingrijirea persoanelor cu diabet, astfel ca includerea acestuia in echipa medicala de ingrijire este absolut necesara. Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, pana la 85% din cazurile de amputatii la persoanele cu diabet ar putea fi evitate daca acestea ar beneficia de asistenta podiatrica.

Printre atributiile podiatrului se numara aprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea tratamentului de prevenire si a tratamentului specific piciorului diabetic.

 

Mai multe