Cum poti preveni piciorul diabetic, o complicatie frecventa a diabetului, care duce la amputatii

16.11.2015



Diabetul este o afectiune de care sufera aproximativ 2 milioane de romani cu varsta intre 20 si 79 de ani, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR. Cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, marcata anual la data de 14 noiembrie, Asociatia de Podiatrie trage un semnal de alarma privindcomplicatiile diabetului ce pot duce la amputatii.

„Persoanele cu diabet se confrunta deseori cu complicatii care rezulta inafectiuni grave ale picioarelor. De aceea, in procesul de ingrijire trebuie acordata atentie sporita membrelor inferioare, prin examinari periodice, ca act de preventie sau, in cazul in care apar aceste complicatii, cum este piciorul diabetic, prin asistenta specializata pentru a evita posibilele amputatii”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Pentru a preveni leziunile la nivelul piciorului, persoanele cu diabet trebuie sa respecte urmatoarele masuri de precautie:

- sa isi controleze zilnic aspectul picioarelor si sa observe cea mai mica rana, unghie incarnata, micoze ale unghiilor, crapaturi,

- sa mentina o igiena ireprosabila la nivelul picioarelor si sa efectueze cu grija manevrele de pedichiura,

- sa nu neglijeze aceste leziuni si sa se prezinte imediat la medic pentru tratament, astfel incat sa evite infectiile,

- sa constientizeze riscul real ca orice infectie la nivelul piciorului se poate solda cu amputare.

Preventiv, pacientii cu diabet trebuie indrumati pentru o consultatie specifica la nivelul picioarelor. De aceasta se ocupa podiatrul. Specialitatea de podiatrie a fost infiintata de-abia anul acesta in tara noastra. Podiatrul are un rol esential in ingrijirea persoanelor cu diabet, astfel ca includerea acestuia in echipa medicala de ingrijire este absolut necesara, apreciaza specialistii. Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca pana la 85% din cazurile de amputatii intre persoanele cu diabet ar putea fi evitate, daca acestea ar beneficia de asistenta podiatrica.

Printre atributiile podiatrului se numara aprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea tratamentului de prevenire si a tratamentului specific piciorului diabetic. Podiatria se dovedeste a fi necesara si conexa si altor specialitati medicale, de la chirurgie si medicina interna pana la reumatologie si pediatrie. Astfel, podiatrie se adreseaza tuturor persoanelor cu boli ale picioarelor, asigurand intregul proces de management al afectiunii: preventie, diagnostic, tratament, reabilitare.

 

Mai multe