Asociatia de Podiatrie va deveni membru al Federatiei Internationale a Podiatrilor (IPF/FIP) în cursul anului 2016, România, urmând sa fie astfel reprezentata în cadrul organizatiei care în prezent numara 29 de tari membre la nivel mondial.
Primirea Asociatiei în cadrul Federatiei Internationale a Podiatrilor a fost discutata de catre dr. Norina Alinta Gâvan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie în timpul unei întrevederi cu Caroline Teugels, Director Executiv al FIP/IPF, cu ocazia Conferintei Anuale a Colegiului de Podiatrie editia 2015 – 19-21 noiembrie 2015, Harrogate, Marea Britanie.
Sustinerea Asociatiei de Podiatrie în demersurile sale de dezvoltare a competentei, specializarii si meseriei de podiatru în România a fost oferita si de catre Colegiul de Podiatrie din Londra si de catre Societatea de Chiropodie si Podiatrie (SoCaP). Dave Dunning, Presedintele Consiliului Societatii de Chiropodie si Podiatrie (SoCaP) si Presedintele Consiliului de Conducere al Colegiului de Podiatrie (Londra, Marea Britanie) si Joanna Brown, Director Executiv SoCaP si-au aratat deschiderea în a sprijini Asociatia de Podiatrie în programele educationale pe care urmeaza sa le implementeze în România.
Colaborarea cu institutiile britanice se va traduce printr-un aport informational, din partea unor cadre didactice cu experienta în domeniul podiatriei si, totodata, de organizare, din punct de vedere al structurarii programelor educationale, inclusiv în perspectiva unei viitoare cooperari a Asociatiei de Podiatrie cu Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca.
„În procesul de formare a specialistilor în podiatrie si de creare a acestei meserii în România, experienta internationala este determinanta. Disponibilitatea pe care au aratat-o institutii precum Colegiul de Podiatrie din Londra, Societatea de Chiropodie si Podiatrie în ceea ce priveste sustinerea Asociatiei de Podiatrie în implementarea programelor educationale de podiatrie în România, prin oferirea de sprijin academic, din partea unor specialisti cu expertiza, precum si includerea Asociatiei de Podiatrie ca membru în Federatia Internationala a Podiatrilor înseamna o oportunitate pentru ca dezvoltarea podiatriei în România sa fie una care sa respecte cele mai înalte standarde profesionale”, a declarat dr. Norina Alinta Gâvan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.
În elaborarea programelor educationale si de formare a specialistilor podiatri în România, Asociatia de Podiatrie va putea folosi TRIEPodD-UK – un program integrat de îngrijire a piciorului diabetic, considerat ghidul podiatrului în abordarea piciorului diabetic în Marea Britanie. Programul a fost creat în 2012 în urma colaborarii dintre FIP, SoCaP si specialistii TRIEPodD-UK pentru a standardiza competentele clinice de care este nevoie în îngrijirea piciorului diabetic, devenind un instrument de referinta în evaluarea competentelor profesionale ale practicienilor în domeniul podiatriei.
Conferinta Anuala a Colegiului de Podiatrie din acest an a reunit peste 1.400 de specialisti în podiatrie. Pe parcursul celor trei zile au avut loc conferinte plenare, sesiuni paralele de comunicari si workshop-uri. Temele de discutie ale acestei editii au vizat subiecte precum: managementul riscului în podiatrie, podiatrie sportiva, podiatrie la vârstnici, diabet, patologie vasculara, managementul unui cabinet de podiatrie, podiatrie medico-legala, chirurgie podiatrica etc. Expozitia organizata în cadrul conferintei a gazduit peste 70 de expozanti cu produse si echipamente destinate podiatriei.
Podiatria a evoluat foarte mult în ultimii ani si a dobândit o importanta tot mai mare în arii de practica medicala diverse. Astfel, se observa o tendinta de formare a unor specializari în podiatrie: podiatru specialist în pediatrie, în patologie musculo-scheletica, în sport, diabet etc. În prezent, peste 100.000 de specialisti din 19 tari din lume practica podiatria, 13.000 dintre acestia fiind în Anglia. Dezvoltarea acestei specialitati medicale în România a început în aprilie 2015, odata cu înfiintarea Asociatiei de Podiatrie.
Asociatia de Podiatrie își propune extinderea podiatriei si în România, pentru crearea competentei si a specializarii în podiatrie în rândul asistentilor medicali, precum si a crearii meseriei de podiatru.