Specialitatea de Podiatrie in Romania, o necesitate semnalata de tot mai multi medici implicati in ingrijirea persoanelor cu picior diabetic

30.10.2015



Demersurile Asociatiei de Podiatrie pentru dezvoltarea meseriei de podiatru în România au continuat si în cadrul celui de-al 3-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic – NeuroDiab 2015.

Partener al evenimentului coordonat de catre Societatea de Neuropatie Diabetica, Asociatia de Podiatrie s-a bucurat de sprijinul specialistilor implicati în îngrijirea piciorului diabetic care au reconfirmat importanta initiativei asociatiei în contextul numarului crescut de amputatii cauzate de netratarea corespunzatoare a piciorului diabetic.

Necesitatea unei echipe multidisciplinare complete, din care sa faca parte podiatrul, a fost punctata în cadrul sesiunilor stiintifice dedicate problematicii piciorului diabetic la care au luat parte peste 200 de medici implicati în managementul diabetului zaharat si al complicatiilor generate, aaa cum este piciorul diabetic.

Prof. dr. Ralf Lobmann presedintele Grupului de Studiu pentru Picior Diabetic din cadrul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a subliniat necesitatea unui diagnostic timpuriu si a unei terapii structurate pentru îmbunatatirea rezultatelor tratamentului, posibile numai printr-o comunicare eficienta între medici din diferite discipline. Podiatrul nu ar trebui sa lipseasca, astfel, din lantul specialistilor, în perspectiva reducerii ratei amputatiilor si pentru a discuta chiar de vindecare.

„În România au loc mai mult de 60 de amputatii pe zi la persoane cu diabet zaharat, ceea ce înseamna ca la fiecare 22 de minute o persoana îsi pierde integritatea piciorului ca urmare a complicatiilor acestei afectiuni. Suntem bucurosi ca în primul an de activitate al Asociatiei de Podiatrie am reusit sa crestem nivelul de constientizare al acestor complicatii. Podiatria este perceputa de tot mai multi specialisti, medici si asistenti medicali, ca o necesitate imperioasa. Este o necesitate nu doar din punctul de vedere al îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat si picior diabetic si, implicit, a îmbunatatirii calitatii vietii acestora, ci si daca ne gândim la costurile generate de aceste complicatii, în cazurile în care survin amputatii, costurile medicale si sociale fiind foarte mari.”, a declarat dr. Norina Gâvan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Înfiintata in aprilie 2015, Asociatia de Podiatrie îsi propune sa dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru si în România.

Asociatia de Podiatrie sprijina activitatile medicale, de cercetare si dezvoltare pentru preventia si managementul piciorului diabetic.

La finalul lunii august 2015, Asociatia de Podiatrie a pregatit primii formatori în Podiatrie din România. In primavara anului 2016 vor fi demarate primele cursuri de podiatrie destinate asistentilor medicali, care se vor specializa în îngrijirea piciorului diabetic.

 

Mai multe