Asociatia de Podiatrie a dat startul primului Curs de Formatori în domeniul Podiatriei din România! Incepand cu data de 29 august 2015, la Sinaia, se deruleaza cursurile dedicate pregatirii primilor formatori în Podiatrie, un nou pas al Asociatiei în vederea crearii competentei, specializarii si meseriei de podiatru în tara noastra.
Cursul, concentrat pe „Îngrijirea piciorului diabetic”, este organizat cu sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management în Domeniul Sanitar si este acredit de catre Federatia Internationala de Diabet (IDF) si de Grupul International de Lucru pe Piciorul Diabetic (IWDGF).
Structura acestuia include cursul de specialitate si cursul de formare. Tematicile cursului de specialitate sunt complexe si concentrate pe patologia piciorului diabetic, cum ar fi: terenul piciorului diabetic, neuropatia diabetica, arteriopatia periferica diabetica, infectiile, biomecanica, examinarea piciorului, amputatiile si reabilitarea, tratamentul integrat al piciorului diabetic. Cursul de formare generala este focusat pe instruirea viitorilor formatori.
„Cursul de Formatori în domeniul Podiatriei reprezinta un pas deosebit de important în legatura cu obiectivul pe care Asociatia de Podiatrie si l-a stabilit, mai precis, acela de a pune bazele acestei noi specialitati medicale si, implicit, de a crea meseria de podiatru. Pregatirea unor formatori în Podiatrie este conditia esentiala pentru a putea implementa programul de educatie adresat asistentilor medicali în vederea obtinerii competentei in podiatrie sau a specializarii în podiatrie. Acest program de educatie a asistentilor medicali estimam ca îl vom demara în primavara anului 2016. Au trecut patru luni de la lansarea Asociatiei de Podiatrie si ne bucuram ca am reusit sa facem pasi concreti pentru Podiatrie în România. Acest pas va avea influenta directa in imbunatatirea îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea complicatiilor de picior diabetic. Pe lânga acest aspect, cursul de formatori înseamna si deschiderea unor noi perspective profesionale, atât pentru viitorii formatori, cât si pentru cadrele medicale care vor obtine competenta sau se vor specializa în podiatrie”, a declarat Dr. Norina Gâvan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.
Cursul specific are ca si lectori, profesionisti cu experienta în domeniul piciorului diabetic si al neuropatiei diabetice: conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, asist. univ. dr. Georgeta Inceu, sef lucrari dr. Eduard Catrina si sef lucr. dr. Raluca Popescu.
România face, pe aceasta cale, un pas înainte important în pregatirea cadrelor medicale in competenta de podiatrie si specilitatea de podiatrie, in vederea formarii acelei echipe multidisciplinare complete, implicata în managementul piciorului diabetic, în gestionarea problemelor de sanatate ale piciorului.
Printre competentele specialistului în podiatrie se numara evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie (testarea sensibilitatilor) si arteriopatie (indice gamba-brat), evaluarea încaltamintei, oferirea de recomandari în acest sens. În acelasi timp, specialistul in podiatrie se ocupa si de realizarea educatiei referitoare la membrele inferioare, tratarea preventiva a piciorului diabetic si oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic (taierea unghiilor, înlaturarea calusurilor sau a tegumentului mort intra tot în activitatile specifice podiatrului.
Specialistul in podiatrie este si cel care realizeaza operatiunile de debridare a ulceratiilor, tratamentul infectiilor și al ulceratiilor, sub îndrumarea unui medic, tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, castinguri (cizme gipsate).
Primul curs de formatori în domeniul Podiatriei, desfasurat în perioada 29 august – 4 septembrie 2015, se va încheia cu doua zile de evaluare a celor 19 cursanti, în urma careia se va decide promovarea acestora de catre o comisie aprobata de catre Ministerul Sanatatii.