Dr. Norina Gavan: ar fi ideal daca in Romania ar exista cel putin un podiatru in fiecare centru de diabet

15.09.2015



Podiatrul este unul dintre specialistii care ar trebui sa faca parte din echipa pluridisciplinara care îngrijeste piciorul diabetic. În România nu exista înca astfel de specialisti, însa au fost facute primele demersuri în vederea formarii acestora, initiativa apartinând Asociatiei de Podiatrie. Potrivit dr. Norina Gâvan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, ideal ar fi ca în fiecare centru de diabet sa existe macar un podiatru.

“Daca e sa facem o comparatie, Anglia are o populatie de 53 de milioane de oameni, o prevalenta a diabetului zaharat între 8% si 10%, asa spune Federatia Internationala de Diabet, si 13.000 de podiatri. Daca Anglia are la cinci milioane de persoane cu diabet 13.000 de podiatri, ma gândesc ca în România ar fi ideal daca fiecare centru de diabet din sistemul public de sanatate ar avea cel putin un podiatru, iar apoi asistente medicale specializate în podiatrie si mai apoi viitorii podiatri. (...) Am dori ca sistemul public de sanatate, cei care conduc acest sistem sa constientizeze ca este nevoie de o decontare din partea CNAS a serviciilor pe care le face un podiatru tocmai pentru a încuraja persoanele cu diabet si persoanele cu probleme ale picioarelor sa apeleze la serviciile podiatrilor. Si de a face preventie, bineînteles. Daca am ajunge sa avem podiatri macar câti medici cu o specializare de diabet, nutritie și boli metabolice avem în România, daca am ajunge sa avem 800-1000 de podiatri ar fi minunat pentru început. Pe de alta parte, gânditi-va la raportul medic-asistent în România. Sunt undeva la 120.000 de asistente medicale, deci raportul este de patru asistente la un medic. Asa ca daca ar fi sa mentinem exact acelasi raport ar trebui să avem patru podiatri la un medic specialist în diabet, nutritie si boli metabolice”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Norina Gâvan, presedinte Asociatia de Podiatrie din România, cu prilejul primului curs de formatori în Podiatrie, din România.

De altfel, se doreste si crearea unui context legislativ astfel încât specialitatea de podiatrie sa fie implementata mult mai usor.

“Este nevoie de o lege a podiatriei în România. În momentul în care vom avea o lege a podiatriei vom avea si podiatri. Suntem în discutii atât cu foruri legislative, cu alte organizatii de podiatri din Germania, SUA, Suedia, Anglia sa ne puna la dispozitie modelele lor legislative si sa încercam sa facem un model al nostru”, a mai adaugat dr. Norina Gâvan.

 

Mai multe