Lansarea Asociatiei de Podiatrie - Interviu cu Dr. Norina Gavan

11.05.2015



Doamna Gâvan, ce ne puteti spune despre lansarea Asociatiei de Podiatrie din România?

Lansarea Asociaţiei de Podiatrie marchează o dată istorică în România; practic este pentru prima dată când în cadrul sistemului sanitar românesc se discută problema de sănătate a piciorului, şi în special piciorul diabetic vine în atenţia dezbaterii publice.

De ce este nevoie de o astfel deorganizaţie?

În conformitate cu datele specialiştilor, în fiecare zi, 62 de pacienţi din România suferă o amputaţie. 56% dintre pacienţii diabetici dezvoltă neuropatie diabetică, conform unui studiu realizat de compania Cegedim în 2013. Mai mult de jumătate din numărul total al amputaţiilor se realizează la pacienţi cu diabet (raportul FID, 2014). Este momentul ca aceste lucruri să fie schimbate, în beneficiul pacienţilor cu diabet care suferă de aceste probleme de sănătate.Si de ce nu, si in beneficiul sistemului public sanitar, care prin recunoasterea/educarea si introducerea podiatrului in ingrijirea persoanei cu diabet, ar ajunge in timp la reducerea costurilor ce tin direct si indirect de piciorul diabetic.

Cum porneşte la drum Asociaţia de Podiatrie?

Asociaţia de Podiatrie începe această călătorie, având ca obiectiv principal creşterea conştientizării asupra problemelor şi îngrijirii piciorului, în mod particular ale piciorului diabetic, şi de a stabili podiatria ca o profesie medicală calificată în România. Podiatrul trebuie să fie un membru cheie al echipei medicale pentru pacienţii cu diabet, si nu numai. Podiatria a devenit o specialitate recunoscută în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti podiatri. Scopul nostru este să facem din România a 20-a ţară din lume care recunoaşte podiatria drept o specialitate medicală. Credem cu convingere că ţara noastră trebuie să urmeze modelele internaţionale de îngrijire a piciorului.

Care este misiunea Asociaţiei de Podiatrie?

Misiunea noastră este una complexă, care cuprinde promovarea şi dezvoltarea specialităţii medicale de podiatrie în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, si aici ma refer la asistentii medicali, promovarea şi dezvoltarea podiatriei ca o profesie medicală calificată, promovarea şi dezvoltarea obiceiurilor de îngrijire a piciorului în rândul populaţiei, în mod special in randul persoanelor cu diabet.

Ce obiective v-aţi propus în cadrul Asociaţiei de Podiatrie?

Obiective pe care le urmărim în activitatea noastră sunt susţinerea şi promovarea activităţilor medicale pentru prevenirea şi managementul piciorului diabetic; pregătire, educaţie, cercetare şi dezvoltare; promovarea comunicării şi cooperării între toate asociaţiile şi birourile publice cu responsabilităţi legate de sănătate; promovarea schimbului de informaţii în domenii ale sănătăţii şi ale echipamentelor medicale cu organizaţii similare; editarea şi printarea de broşuri şi alte documente cu obiective ale asociaţiei şi activităţilor sale; organizarea de simpozioane şi alte activităţi educaţionale; atragerea şi folosirea eficientă a resurselor financiare; coordonarea diferitelor programe care sprijină activităţile medicale, de cercetare şi de dezvoltare, concentrate pe prevenirea şi managementul piciorului diabetic. Podiatrul este partea de bază în colaborare, în îngrijirea persoanei cu diabet sau cu altă patologie. Odată cu implementarea meseriei de podiatru va scădea în primul rând rata amputaţiilor la persoanele cu diabet.

Există o conexiune între asociaţie şi specialiştii implicaţi în managementul diabetului şi al complicaţiilor acestuia?

Asociaţia de Podiatrie îşi doreşte să facă toţi paşii necesari pentru ca această nouă specialitate să devină o realitate în România. In actiunile noastre, ne bucurăm să avem susţinerea şi suportul specialiştilor din diabet şi al tuturor profesioniştilor din domeniul sănătăţii implicaţi în grija persoanelor cu diabet. Si aici ii numim pe membrii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti. Le mulţumim şi pe această cale tuturor care ne sunt alături în călătoria noastră şi pornim extrem de încrezători la drum.