Premiera nationala la Cluj: S-a lansat Asociatia de Podiatrie. Vrea sa creeze o noua meserie

18.04.2015



Clujul a marcat vineri o premiera in sistemul de sanatate romanesc: lansarea Asociatiei de Podiatrie. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat.

Noua asociatie urmareste sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in tara noastra. Aceasta isi propune sa sporeasca gradul de constientizare a problematicii afectiunilor picioarelor, in general, si in special la persoanele cu diabet zaharat, si sa le ofere asistentilor medicali instruirea si specializarea necesara in acest domeniu.

In viziunea fondatorilor asociatiei, podiatrul trebuie sa completeze echipa dedicata ingrijirii persoanei cu diabet zaharat. Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, prin includerea podiatrilor in echipa pluridisciplinara care ingrijeste piciorul diabetic, dar si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%. La nivel global, podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari din intreaga lume, in prezent existand peste 100.000 de specialisti in podiatrie.

„Este foarte important ca Romania sa se alinieze modelelor internationale in ceea ce priveste nivelul de ingrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confrunta cu afectiuni ale picioarelor. De altfel, in tarile in care aceasta specializare a prins radacini, efectele sociale si economice sunt vizibile. Asociatia de Podiatrie va realiza toate demersurile in infiintarea acestei noi specializari. Ma bucur sa avem sprijinul medicilor diabetologi din Romania, precum si al celorlalte specialitati medicale implicate in ingrijirea persoanei cu diabet zaharat", a declarat Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

In competenta specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie si arteriopatie (indice gamba-brat). Podiatrul va oferi educatia specifica ingrijirii piciorului si va evalua totodata incaltamintea persoanei cu afectiuni ale picioarelor. Acesta va propune metode de prevenire a piciorului diabetic si va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum taierea unghiilor, inlaturarea calusurilor sau a tegumentului mort ori tratament specific pielii uscate.

Mai mult, podiatrul va fi implicat si in operatiuni de debridare a ulceratiilor in tratamentul infectiilor si al ulceratiilor, intotdeauna sub indrumarea unui medic. De asemenea, va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, castinguri (cizme gipsate) si va face trimiteri la alte specialitati medicale, precum dermatologia, chirurgia, chirurgia vasculara sau radiologia.

„Specializarea de podiatrie trebuie sa fie primita foarte bine pentru ca avem nevoie de aceasta noua categorie de profesionisti. Primul pas al Asociatiei de Podiatrie consta in pregatirea unor formatori specializati in ingrijirea piciorului diabetic, pe structura programului Grupului International de Lucru al Piciorului Diabetic, din cadrul Federatiei Internationale de Diabet. Etapa urmatoare o reprezinta pregatirea asistentilor medicali in specialitatea de podiatrie", a declarat Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

La evenimentul de lansare a Asociatiei de Podiatrie desfasurat la Cluj-Napoca au participat peste 150 de medici romani si specialisti internationali in domeniul Podiatriei.

In Romania se efectueaza zilnic, in medie, 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet, iar 56% din persoanele cu diabet zaharat sufera de neuropatie diabetica. De asemenea, peste 50% dintre amputatii se realizeaza la persoanele cu diabet.

Mai multe