Podiatria - Medicina piciorului

17.04.2015



Premiera in sistemul de sanatate din Romania: a avut loc vineri, 17 aprilie, la Cluj lansarea Asociatiei de Podiatrie. Podiatria este o specializare medicala aparuta relativ recent in lume si inseamna stiinta ingrijirii piciorului. Obiectivul principal al organizatiei lansate astazi la Cluj il reprezinta instruirea si specializarea in domeniul podiatriei a asistentilor medicali.

In competenta specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, va propune metode de prevenire a piciorului diabetic si va realiza tratamente specifice: taierea unghiilor, inlaturarea calusurilor sau debridarea ulceratiilor.

Un alt obiectiv important este cresterea constientizarii problematicii afectiunilor la nivelul picioarelor, in general.

Podiatria este o specializare complexa, care este de folos in mai multe ramuri ale medicinei, insa vine in primul rand in ajutorul bolnavilor de diabet.

In prezent in Romania sunt diagnosticati cu diabet 2.000.000 de pacienti, insa cazurile nediagnosticate inca sunt foarte numeroase.

„Dintr-un studiu al Societatii de neuropatie diabetica rezulta ca in prezent in spitalele din Roania se fac in jur de 62 de amputatii pe zi la persoanele cu diabet. Iar daca ar fi sa transpunem asta in timp, la fiecare 22 de minute se taie un picior la o persoana cu diabet in Romania.

Federatia Internationala de Diabet mentioneaza ca in lume la fiecare 30 de secunde se face o amputatie la o persoana afectata de diabet.

Pe de alta parte, prezenta unui podiatru in echipa de tratare a diabeticului poate reduce rata amputatiilor cu pana la 80%,” spune dr. Norina Gavan, presedinta Asociatiei de Podiatrie.

Asociatia de podiatrie din Romania este a douazecea din lumea si va functiona la Cluj.

Mai multe