Piciorul Charcot

Interviu cu Profesor Lee Rogers



Ce este piciorul Charcot și cum influențează calitatea vieții?

Piciorul Charcot este o afecțiune devastatoare care, de cele multe ori, nu este diagnosticată corect, iar un diagnostic întârziat duce la amputație. Piciorul Charcot îl întâlnim cel mai des la pacienții cu diabet și neuropatie diabetică periferică. Calitatea vieții pacienților cu picior Charcot este afectată negativ în ceea ce privește mobilitatea și independența acestora.

Ce ați observat de-a lungul carierei cu privire la piciorul Charcot?

De-a lungul carierei am observat că cel mai mare dușman al piciorului Charcot este întârzierea diagnosticului, ceea ce duce la amputație. Însă, putem preveni majoritatea amputațiilor dacă intervenim din timp sau dacă pacientul ajunge într-un centru specializat de îngrijie a piciorului.

Cum putem preveni piciorul Charcot?

Este important să avem un indice ridicat de suspiciune atunci când un pacient cu diabet zaharat are piciorul cald, fierbinte, umflat și nu există ulcerații. Acesta ar putea fi considerat picior Charcot, până la proba contrarie. Nu s-a studiat modul de prevenire al piciorului Charcot, dar cu siguranță putem preveni deteriorarea sistemului osos și articular care duce la slăbirea structurii piciorului provocată și de greutate, printr-o intervenție precoce.

Cum vedeți viitorul podiatriei?

Viitorul podiatriei este unul optimist. Există o prevalență în continuă creștere a diabetului și a problemelor de picior la aceste persoane, iar importanța podiatrului în echipa de salvare a membrelor este una inestimabilă, ce nu poate fi descrisă în cuvinte.

Ce părere aveți despre podiatria din România?

În România, podiatria a fost aprobată de guvern ca profesie și următorul pas este obținerea unor diplome universitare, astfel încât, să putem educa următoarea generație de podiatri pentru a ajuta la îngrijirea picioarelor atât a românilor, cât și a celor din țările învecinate.

 

Profesor Lee Rogers

Doctor în medicină podiatrică
Universitatea din Texas, Centrul de Științe Medicale, San Antonio
Președintele Board-ului American de Medicină Podiatrică

Interviu publicat in revista Medical Business 2022