Domnule Profesor, cum putem clasifica infecțiile piciorului diabetic?
Clasificarea infecțiilor piciorului diabetic se face conform Formularului Internațional de Clasificare a Infecțiilor aferente Diabetului Zaharat și al Asociației Medicale a Bolilor Infecțioase. Aceasta este aceeași clasificare pe care o folosește în prezent Grupul de Lucru Internațional pentru Piciorul Diabetic. Putem clasifica infecțiile în 3 categorii: infecție ușoară, moderată și gravă. Practic, infecția ușoară este atunci când ulcerația infectată este superficială, mai puțin de 2 cm de la pielea din jur. Infecția moderată este atunci când ulcerația infectată este profundă, afectează osul, tendoanele, articulațiile dintr-un os superficial, cu mai mult de 2 cm în jurul ulcerului. În cele din urmă, infecția gravă este la fel ca cea moderată, dar în acest caz pacientul suferă de semne sistemice precum febră, leucocitoză, tahicardie etc.
Cum putem diagnostica și trata infecțiile piciorului diabetic?
Diagnosticul infecțiilor piciorului diabetic este unul clinic, deoarece înregistrarea evaluării semnului clinic inflamator este baza pentru diagnosticul infecției. Când pacientul suferă de umflături, celulită, roșeață, ulcerație, temperaturi mai mari, semne de presiune, durere sau disconfort, atunci când avem cel puțin două sau mai multe dintre aceste semne inflamatorii clinice, toate acestea reprezintă de fapt metoda de diagnosticare a infecției. În plus, când infecția osoasă a afectat întregul os, în acest caz trebuie să folosim un test suplimentar pentru a descrie durerea pentru aceste infecții osoase.
Când este necesară intervenția chirurgicală?
De obicei este necesară atunci când infecția este foarte agresivă și produce necroză, când infecția este asociată cu abces și este necesară drenarea acestuia și când infecția a afectat mijlocul articulației piciorului. În general, se tratează cu intervenție chirurgicală, care face parte din metoda rapidă de salvare și intervenție. De obicei, în infecția moderată și gravă, trebuie întotdeauna să luăm în considerare opțiunea chirurgicală ca parte a tratamentului pacientului.
Care sunt pașii în abordarea chirurgicală a operației piciorului diabetic?
Primul pas este evaluarea țesutului implicat în infecție și apoi să decidem dacă procedura implică țesut moale sau un os ori, în unele cazuri, ambele. Al doilea pas este să planificăm unde este calea de acces chirurgicală, abordul chirurgical, ținând cont de anatomia piciorului mai ales că, de obicei, infecția se răspândește prin tendoane și ligamente. După alegerea acestei căi de acces chirurgicale este necesar să facem incizia pe lungimea necesară pentru a explora foarte bine țesutul moale și țesutul osos implicat, îndepărtând tot țesutul afectat și apoi să ne asigurăm că nu mai există țesut infectat rămas în anatomia piciorului. În majoritatea cazurilor planificăm o închidere secundară sau, în unele cazuri, presiunea negativă obișnuită.
Ce ne puteți spune despre aceste proceduri chirurgicale inovatoare pentru piciorul diabetic pe care le-ați introdus în prezentarea Dvs. de la Școala de Vară în neuropatie diabetică și picior diabetic din România? Doriți să ne împărtășiți din experiența Dvs. clinică?
În ceea ce privește inovația în aceste proceduri chirurgicale, cred că este foarte important să le implementăm în intervenția noastră chirurgicală în fiecare zi la pacienții noștri. În primul rând, cred că este important să definim foarte bine ce fel sau ce tip de tehnică putem efectua mai întâi pentru a menține o funcție maximă a piciorului și a permite pacientului să se recupereze cât mai repede posibil. Este foarte important să planificăm tehnica adecvată pentru menținerea funcției piciorului pentru pacient. În al doilea rând, cred că inovația ne poate ajuta să eliminăm foarte repede infecția, să obținem o vindecare mai rapidă după amorsarea chirurgicală și, în final, să reducem complicațiile. Cred că, pe viitor, trebuie să luăm în considerare includerea în practica noastră chirurgicală a unor inovații pentru a reduce complicațiile și pentru a obține un rezultat mai bun și mai rapid.
Ce rol joacă prevenția în salvarea piciorului?
Trimiterea rapidă către un specialist podiatru, este cel mai important lucru atunci când pacientul suferă de unele complicații, în special de infecție. Trimiterea rapidă și promptă către un chirurg și o unitate diabetică, pentru a evita răspândirea foarte rapidă a infecției și, în acest caz, vorbim despre nevoia de a avea o unitate de picior diabetic permanentă, non-stop, pentru că piciorul diabetic este o urgență. În opinia mea, acesta este unul dintre cele mai importante lucruri, deoarece uneori pacientul suferă de o trimitere întârziată care este asociată cu o rată mai mare de amputații minore și majore și o rată mai mică de vindecare a ulcerațiilor.
Cât de importantă este educația?
Educația este importantă din două motive, iar primul este pacientul. Educația pacientului este esențială, mai ales că majoritatea persoanelor cu diabet nu conștientizează complicațiile diabetului. Este foarte important ca încă din asistența primară să se ofere o bună educație despre autoîngrijire și despre cum să previi ulce-rația piciorului la pacienții cu diabet. Dar acest lucru este foarte important și pentru educația profesională. Din acest motiv, aceste evenimente organizate precum Școala de Vară, cursuri și conferințe sunt de mare ajutor deoarece crește gradul de conștientizare și nivelul de cunoștințe al persoanelor care se ocupa de pacientii cu diabet. Și, să nu uităm că educația profesională este cheia pentru a evita amputarea membrelor inferioare.
Prof. Dr. Jose Luis Lazaro Martinez
Spitalul San Carlos, Madrid, Spania
Interviu publicat in revista Medical Business 2022