Noul președinte al Asociației de Podiatrie



Interviu cu Prof. Dr. Mihai Ionac

Președintele Asociației de Podiatrie

Domnule Profesor, sunteți noul președinte al Asociației de Podiatrie. Care sunt schimbările pe care le-ați adus în cadrul asociației?

În cadrul asociației am cerut și a fost aprobată o schimbare în statut, și anume ca mandatul președintelui să se reducă de la 4 ani la 2 ani. Acel mandat de 4 ani nu se potrivea, în opinia mea, cu dinamismul Societății. Pe de altă parte, cred că este important ca să menținem motivația colegilor din interiorul Societății de a fi vizibili și activi, așa încât să aibă acces la o poziție care să fie mai ușor eligibilă - cel din punct de vedere temporal. 

Care a fost feedbackul congresului Asociației de Podiatrie din 2021 și ce teme au fost dezbătute?

Temele congresului din 2021 au fost atractive și de actualitate, fiind o prelungire naturală, dar la un nivel științific mai ridicat, al Scolii de Vară in Podiatrie. Printre invitați, alături de colegii din România care constituie "nucleul dur” al Asociației, amintesc pe Lee Rogers, actualul președinte al Societății Americane de Podiatrie, pe David Armstrong, profesor la Universitatea Southern California, fiind primul chirurg podiatru care a devenit membru al Societății Americane de Chirurgie Vasculară, Giacomo Clerici, coordonatorul centrelor de picior diabetic din Italia, profesor la Universitatea din Milano, dar și alții. Printre temele abordate aș aminti rolul terapiilor de offloading în tratamentul ulcerului de picior diabetic, rolul tehnicilor avansate de chirurgie vasculară în salvarea piciorului diabetic - chirurgia endovasculară, bypassurile distale sau revascularizarile prin intermediul venelor profunde. Feedbackul a fost unul foarte bun, au fost multe discuții și întrebări și sunt convins că s-au deschis porțile pentru mai multe proiecte de colaborare internațională.  

De ce piciorul diabetic este o provocare pentru echipa multidisciplinară? 

În primul rând, la noi în țară nu există cultura colaborării, a multidisciplinarității. Din păcate, în mod frecvent, discuțiile profesionale sunt percepute în plan personal, loc în care din păcate orice posibilitate de a avea un dialog colegial în contradictoriu încetează. Și asta în detrimentul pacientului, evident. Mai apoi există bariere instituționale care, în opinia mea, sunt majore: nu există infrastructură care să permită adunarea în același loc, în același moment a specialiștilor din mai multe domenii: diabetologie, cardiologie, chirurgie vasculară, podiatrie, dermatologie, radiologie. Nu există modalități de a plăti aceste servicii - cred că dacă am propune așa ceva la Casa de Asigurări am crea provocări semnificative. Modul în care reacționează rambursarea serviciilor Casei de Asigurări este lent - să luăm de exemplu un pacient cu picior Charcot - el reprezintă o urgență, nu ar trebui să plece din cabinet călcând pe picior. Dar durează luni de zile până când poate ajunge în posesia unui dispozitiv de descărcare, însă până atunci posibilitățile de salvare ale membrului se reduc spre zero. Multe dintre serviciile care ar urma să fie indicate de o asemenea echipă nu sunt plătite, de exemplu terapia de offloading. Și, cel mai important, la noi deși există podiatria ca profesie, există un blocaj complet la niveul autorităților de a aproba o formă accesibilă și acceptabilă de școlarizare, adică de calificare în acest domeniu. 

Care este rolul podiatrului în cadrul echipei multidisciplinare de îngrijire a piciorului?

Rolul podiatrului în echipa multidisciplinară ar fi acela de factor coagulant, deoarece probabil că la acesta pacientul s-ar adresa în primul rând când apare o problemă la nivelul piciorului. Intervențiile imediate ar putea fi realizate de podiatru, dacă se impun, sau podiatrul ar putea acționa ca un factor de triaj calificat pentru pacient. Ulcerul diabetic, care stă la originea majorității amputațiilor de membre la pacienții cu diabet zaharat are multiple cauze, dintre care deformările reprezintă un aspect fundamental. Pentru aceste deformări podiatrul este primul care are instrumentele potrivite pentru a proteja și trata piciorul. Ulterior, el poate dirija pacientul spre restul specialiștilor de care pacientul are nevoie. Din păcate, cum spuneam, acest lucru nu se poate face momentan la nivel instituțional în România și astfel, multor pacienți le este refuzată șansa de a preveni sau evita o amputație... 

Ce planuri are Asociația de Podiatrie pentru 2022? 

Cred că modul în care Asociația de Podiatrie s-a distins în peisajul medical din România este calitatea excepțională a manifestărilor ei de educație medicală continuă. Este deja stabilit calendarul desfășurării Școlii de Vară și a Congresului de Podiatrie. Vom discuta atât progresele tehnologice puse în slujba pacientului cu picior diabetic, dar și ghidurile sau recomandările din specialitățile conectate la podiatrie. Vom continua, evident, demersurile la nivelul autorităților pentru realizarea la nivel universitar a unei forme de învățământ în podiatrie.  

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com