Instrumente pentru piciorul diabetic - Diagnostic și modalități de tratament



Interviu cu Drd. Fizioterapeut Iulia Drăgoi

Fast Therapy, Fast Fizio Clinic, Fast Fizio School

În cadrul Congresului Național de Podiatrie 2021 ați fost unul dintre moderatori și ați prezentat lucrarea Garaj de fizioterapie. Instrumente pentru piciorul diabetic. Diagnostic și modalități de tratament”. Despre ce a fost vorba?

Am avut deosebita plăcere de a participa anul trecut la binecunoscutul Congres Național de Podiatrie organizat de Asociația de Podiatrie din România. Ca și moderator de sesiune am unit la masa științifică leaderi de opinie în aspecte de picior diabetic: Dr. Lee Rogers, Prof. Dr. David Armstrong, Prof. Dr. Giacomo Clerici.

Prof. Dr.  Bogdan Timar (actualul decan al Facultății de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara) a dezbătut tema neuropatiei diabetice ca factor independent de risc pentru ulcerație/amputație și tulburări de echilibru, dar și riscul de cădere și faptul cum exercițiul fizic terapeutic poate îmbunătăți scorurile de evaluare ale balansului și eficienței la testele funcționale. 

Chirurgia dezastrelor cauzate de neuropatia diabetică și boala vasculară periferică la nivelul picioarelor și importanța revascularizării în cazul ischemiei acute / abordarea urgentă a infecțiilor pentru a reduce nivelul amputațiilor și atitudinea postoperatorie de descărcare de sarcină utilizând dispozitive medicale, a șocat audiența în timpul prezentării Profesorului Clerici (conducătorul departamentelor de picior diabetic din Italia).

Lee Rogers, Podiatru și leader în Boardul American de Medicină Podiatrică a nuanțat cum se face un examen clinic de picior diabetic pe înțelesul oricărui cadru medical implicat în îngrijirea piciorului. Prof David Armstrong activează în SALSA - Southern Arizona Limb Salvage Alliance și, cu peste 500 de articole științifice, mereu este un prieten al Asociației de Podiatrie din România, demonstrând cum se întemeiază o echipă multidisciplinară pentru îngrijirea piciorului diabetic. 

Ca și speaker, am dorit să le vorbesc în mod deosebit fizioterapeuților, dar și tuturor clinicienilor care îngrijesc piciorul și mai ales piciorul diabetic la risc. În câteva slide-uri am surprins cum fizioterapeutul poate face parte din echipa multidisciplinară în jurul pacientului cu picior diabetic, atât în faza de neuropatie incipientă prin acordarea noțiunilor de educație, autoîngrijire, evaluarea funcțională a echilibrului, mobilității și forței musculare la nivelul picioarelor, cât și de prescriere a caracteristicilor unui pantof corect pentru a evita complicații cauzate de acesta.

De ce este importantă cunoașterea claselor de risc?

În clasele superioare de risc, conform Grupului de Lucru pentru Picior Diabetic, asocierea bolii vasculare periferice poate crește riscul de ulcerație, iar fizioterapeutul, pe lângă obligația de a testa calitativ prezența neuropatiei diabetice, trebuie să recunoască semnele de afectare vasculară și să poată lua pulsurile de la nivelul membrului inferior, raportând medicului de chirurgie vasculară cazurile cu suspiciune de boală vasculară periferică.

Deformațiile piciorului sunt aspecte de morfologie ce necesită o evaluare clinică, o identificare a tipului de deformații și o secundară evaluare biomecanică clinică și, eventual, măsurarea presiunilor plantare pentru a putea interveni cu exerciții, terapie manuală, stretching și dispozitive ortotice de reducere a stresului din țesuturi. Cunoașterea claselor de risc conform IWGDF de către toți fizioterapeuții care descalță pantofii și șosetele pacienților lor este esențial atunci când avem un pacient cu diabet zaharat. De menționat că o persoană care ajunge cu o problemă de picior într-un cabinet de fizioterapie și este descălțată, trebuie luat în calcul un examen de biomecanică, recunoașterea deformațiilor a prezenței leziunilor de unghii, piele și o simplă testare a sensibilității protective, vibratorii, termice și dureroase, alături de un examen de forță musculară și testarea echilibrului. Orice suspiciune de afectare a funcțiilor sensibilității bilaterale simetrice poate indica prezența neuropatiei și implică o testare obligatorie a glicemiei și hemoglobinei glicozilate, pentru a exclude sau confirma instalarea unui diabet zaharat. Diagnosticul diabetului poate întârzia cu până la 4-7 ani, motiv pentru care deseori vedem pacienți cu simptome de neuropatie la picioare care încă nu au diagnostic de diabet zaharat. Iată cum, în acest fel, un fizioterapeut poate printr-o simplă examinare să facă parte din echipa de îngrijire a piciorului raportând medicului la timp orice modificări anormale la nivelul piciorului. 

Cu o importanță similară am abordat subiectul utilizării dispozitivelor medicale de descărcare de sarcină sau de reducere a tensiunilor / presiunilor din țesuturile piciorului, atât în faza acută în prezența unui ulcer plantar cu sau fară infecție / ischemie, a unui picior Charcot acut sau postoperator, cât și în prevenția apariției zonelor de presiuni/ tensiuni crescute ce ar putea conduce la ulcerație.

Cât de importantă este educația în Podiatrie?

Consider că educația în Podiatrie în sistem universitar medical, poate face diferența în societatea medicală și în societatea generală atunci când vorbim de problemele piciorului și, mai ales, ale piciorului diabetic. Statisticile ne arată că 8 din 10 amputații pot fi prevenite prin includerea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a pacientului cu diabet zaharat la risc. Fizioterapeutul este parte din orice echipă medicală și trebuie inclus și în echipa de îngrijire a piciorului diabetic. Un Master în Podiatrie ar permite asistenților medicali licențiați, medicilor și fizioterapeuților licențiați în medicină să-și completeze valoarea profesională cu o diplomă de podiatru, deschizând astfel accesul cât mai multor picioare în prevenția apariției problemelor de la nivelul picioarelor și la o îngrijire corectă în cazul apariției sindroamelor dureroase și a afecțiunilor piciorului. 

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com