Examenul piciorului diabetic



Interviu cu Dr. Lee Rogers, SUA

Universitatea din Texas San Antonio

Președintele Societății Americane de Podiatrie

Care este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a preveni amputațiile?

Screeningul anual pentru neuropatia diabetică și boli vasculare, dar și intervenția timpurie, în cazul în care găsim o problemă, sunt cele mai importante acțiuni în prevenirea ulcerațiilor și amputațiilor piciorului diabetic.

Care sunt recomandările IWGDF 2019 pentru prevenirea complicațiilor piciorului diabetic?

Grupul de Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic a concluzionat că screeningul standardizat pentru neuropatie și boli vasculare este vital în prevenirea complicațiilor piciorului diabetic. De asemenea, în cadrul Universității din Texas, s-a demonstrat că clasificarea în funcție de categoriile de risc ale piciorului prezice rezultatele și determină cine trebuie supus unei consultații și cât de des. La pacienții care prezintă risc de ulcerații și amputații, încălțămintea protectoare, inspectarea zilnică a picioarelor, raportarea promptă a veziculelor sau calusurilor sunt cele mai importante.

Ce noutăți avem de la Asociația Americană de Diabet?

Asociația Americană de Diabet a creat un grup de lucru pentru a recomanda cum să se efectueze o „examinare completă a piciorului diabetic (CDFE)”. Aceasta include screeningul pentru neuropatie, boli vasculare și presiuni anormale ale piciorului.

Ce ne puteți spune despre Centrul Medical al Universității Texas din San Antonio?

Centrul Medical al Universității Texas din San Antonio are cea mai veche echipă multidisciplinara în prevenirea amputațiilor.

Această echipă funcționează ca locație de trimitere pentru internări pentru cazurile acute, dar și pentru cazurile ambulatorii, pentru pacienții cu risc sau probleme actuale. O mare parte din cercetările pe piciorul diabetic provin de la Universitatea din Texas, inclusiv instrumente de risc, sistem de clasificare a ulcerațiilor și tratamente moderne.

Care este rolul podiatrului în prevenirea amputațiilor?

OMS estimează că până la 80% din amputații pot fi prevenite. Podiatrii sunt esențiali în îngrijirea piciorului diabetic și a modurilor de eliminare a presiunii din zonele cu probleme. În multe cazuri, podiatrul este portarul către sistemul medical pentru pacientul cu probleme ale picioarelor.

Cum putem forma o echipă multidisciplinară? Care este cheia succesului?

Pentru a forma o echipă multidisciplinară este important să ne asigurăm că acoperim toate nevoile pacientului cu picior diabetic. Din această echipă trebuie să facă parte podiatrul, diabetologul, endocrinologul, chirurgul vascular etc și să se asigure asistență medicală în diverse situații de îngrijire – cu internare, ambulatoriu, iar în perioada de pandemie, la domiciliu.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com