Construirea unui program de conservare a membrelor : 4 pași măsurabili către succes



Interviu cu Prof. Dr. David Armstrong, US

Fondator DFCon, Preşedintele Societății Americane de Salvare a Membrelor – ALPS

Diabetul zaharat este o afecțiune care poate duce la complicații medicale grave, cum ar fi neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției acestor complicații, medicii diabetologi susțin importanța controlului diabetului zaharat, iar pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet, susțin necesitatea screeningului de neuropatie diabetică, a examenului de picior și, mai ales, a introducerii în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet a podiatrului. Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor, de la prevenţie și diagnostic, până la tratamentul propriu-zis al afecțiunilor piciorului și recuperarea acestuia. În cadrul Congresului de Podiatrie 2021, Prof. Dr. David Armstrong a prezentat lucrarea cu tema Construirea unui program de conservare a membrelor : 4 pași măsurabili către succes”.

 

Domnule Profesor, ce ne puteți spune despre lucrarea prezentată în cadrul Congresului de Podiatrie 2021?

M-am bucurat să fiu prezent la congresul din România. Prezentarea mea a fost despre „Construirea unui program de conservare a membrelor : 4 pași măsurabili către succes”. Ideea este foarte importantă pentru că avem mai mult succes să colaborăm cu mai multe programe multidisciplinare, mai ales când combinăm chirurgia podiatrică cu chirurgia vasculară. Am văzut asta în SUA și în alte părți ale lumii și credem că acum începe și în Romania și ne bucurăm să vedem acest lucru. 

Ce se întâmplă în cazul în care nu avem grijă de picioare?

De-a lungul anilor am observat că, dacă îngrijirea piciorului are loc în cadrul unui echipe multidisciplinare, apare o reducere considerabilă a riscului de amputație. Am văzut acest lucru în mai multe studii, ale grupului nostru, dar și a altor grupuri de pe mapamond. Este adevărat că, dacă se elimină îngrijirea piciorului, riscul de amputație crește.

Care este cheia succesului în cadrul echipei Dvs?

Cheia succesului echipei noastre este pasiunea. Este important ca echipa formată din podiatru, chirurg vascular, asistent medical, diabetolog, neurolog sau specialist în boli infecțioase să se dedice problemei și acesta reprezintă este cel mai important pas către succes.

Cum pot reduce serviciile podiatrice costurile privind tratamentul ulcerelor piciorului diabetic?

Din câte am văzut la clinicile noastre, la Universitatea South California și din restul SUA – este și un studiu CDC – podiatria reduce considerabil costurile în diabet și în îngrijirea piciorului diabetic, iar datele sunt destul de convingătoare în acest sens.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com