Bariere românești în construirea unei echipe medicale complexe pentru pacientul cu picior diabetic



Interviu cu Dr. Paula Pavel

Spitalul Clinic Militar de Urgență “C-tin. Papilian Cluj-Napoca”

Coordonatorul primului Centru de Îngrijire Multidisciplinară a Piciorului Diabetic în sistem public de sănătate din România

Doamna Doctor, cum se construiește o echipă medicală complexă pentru pacientul cu picior diabetic?

Managementul ulcerației piciorului la persoanele cu diabet impune o abordare în cadrul unei echipe multidisciplinare care să-și canalizeze eforturile spre restabilirea și menținerea unei extremități inferioare fără ulcerații, având drept scop salvarea membrului funcțional. Doar la cel mai înalt nivel de colaborare inter-profesională între chirurgi generaliști, chirurgi vasculari, radiologi intervenționiști, ortopezi, diabetologi, neurologi, podiatri și alte specialități, care sunt bine venite oricând în această echipă, obiectivul reducerii numărului inutil de mare de amputații majore cauzate de diabet poate fi cu adevărat atins.

Care sunt barierele?

În primul rând, trebuie găsită deschiderea și resursele medicale umane și materiale care să poată pune bazele unei astfel de structuri. Convingerea factorilor decizionali la nivel de instituție medicală asupra beneficiilor aduse atât pacienților, cât și sistemului public de sănătate. Recunoașterea oficială de către Ministerul Sănătății și înglobată în structura unei unități medicale.

Care este experiența Dvs. clinică în îngrijirea piciorului diabetic?

În ceea ce privește experiența mea clinică a început în perioada 2000- 2007 la Clinica Chirurgie II Cluj-Napoca. Am continuat în perioda 2007-2019 la Centrul Clinic de Diabet si Boli de Nutriție Cluj. Aici am avut primul cabinet din țară de picior diabetic cu chirurg încadrat oficial. În perioada 2015-2020 am colaborat cu Clinica de Podiatrie Cluj iar din 2019 și în prezent lucrez în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență “C-tin. Papilian Cluj-Napoca” și sunt coordonatorul primului Centru de Îngrijire Multidisciplinară a Piciorului Diabetic în sistem public de sănătate din România.

Ce mesaj aveți pentru tinerii medici?

Piciorul diabetic trebuie în primul rând înțeles, cunoscută anatomia, factorii de risc incriminați și mecanismele de acțiune a acestora, fiziopatologia complicațiilor diabetului și consecințele asupra membrelor inferioare. Modalitățile de abordare terapeutică sunt extrem de diverse și complexe, de aceea un medic care tratează această patologie trebuie să fie stăpân pe cunoștințele sale. Aceasta se poate realiza doar prin mult studiu individual, perseverență, pasiune și empatie față de pacient, prin afilierea la societăți internaționale și participarea activă la evenimente în domeniu, pentru a putea fi la zi cu tot ce este nou în diagnostic și tratament. De asemenea, îi sfătuiesc să își ia în viață exemple de urmat și să învețe din experiența altora.

Care este rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic?

În ceea ce privește rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic, acesta se ocupă de screeningul complicațiilor piciorului diabetic, educație, manopere de pedichiură medicală, debridare, pansamente, evaluare biomecanică și ortezare.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com