Monofilamentul – istorie și evoluție



Interviu cu Gareth Hicks, UK

Care este istoria monofilamentului?

Monofilamentul era folosit pentru a testa senzația în jurul zonelor postoperatorii. A fost introdus mai întâi în testarea neuropatiei la pacienții cu lepră, apoi la pacienții cu diabet.

Care este povestea monofilamentului retractabil Bailey?

Monofilamentul nostru a fost proiectat în 1996 și introdus ca parte a ofertei de produse Dermagraft de la Smith & Nephew. Bailey Instruments a oferit apoi acest dispozitiv unic tuturor clienților și distribuitorilor săi.

De ce se folosește monofilamentul?

Dacă un pacient nu simte un monofilament de 10 g apăsat pe pielea piciorului, înseamnă că și-a pierdut senzația de protecție. Aceasta înseamnă că pacientul poate eventual să se rănească și nu-și va da seama. Dacă pacientul nu simte o rană, nu se va uita la ea și poate ajunge la infecție, ulcerație și chiar amputație.

Ce ne puteți spune despre acuratețea utilizării monofilamentului de 10g?

După o analiză prospectivă, s-a determinat că 10 g de forță este nivelul la care pot apărea leziuni tisulare. 10 g de forță este nivelul recunoscut in testarea piciorului diabetic pentru pierderea senzației de protecție.

Câte testări se pot face cu monofilamentul Bailey?

Garantăm acuratețea monofilamentului de 10 g până la 10% pentru 15.000 de „înțepături”. Presupunând că toți pacienții au 2 picioare și sunt 5 puncte de testare pe picior, aceasta înseamnă că un monofilament retractabil Bailey va rezista la 1500 de pacienți.

Cum se foloseşte?

Se apasă butonul monofilamentului înainte, pentru a scoate monofilamentul în sine. Apoi se apasă monofilamentul pe încheietura sau mâna pacienților pentru a arăta că este inofensiv și pentru a da o indicație despre senzație. Rugați pacientul să privească în altă parte și să spună „Da” când simte monofilamentul pe pielea piciorului în punctele de testare selectate. Dacă pacientul nu simte, chiar și un singur punct de testare, se consideră că și-a pierdut senzația de protecție. Este mai ușor să urmăriți videoclipul cu realizarea testului: (www.accuratemonofilament.com).

De ce avem nevoie de podiatrie?

Podiatria este o disciplină specializată în afecțiuni ale piciorului și antepiciorului. La diabet, un podiatru poate diagnostica și trata rănile, poate evalua starea vasculară și neurologică a piciorului, precum și determina stările dermatologice și biomecanice. Într-un cuvânt, podiatria este ESENȚIALĂ.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com