Patologii la nivelul picioarelor la copiii cu diabet



Interviu cu Asist. Univ. Dr. Cristian Paul Dan

Medic primar ortopedie și traumatologie

Ce patologii pot apărea la nivelul picioarelor în cazul persoanelor cu diabet?

In cazul adulţilor, diabetul se poate complica cu arteriopatie şi neuropatie. În această situaţie pacienţii îşi pierd sensibilitatea la nivelul picioarelor şi vindecarea este îngreunată ca urmare a afectării vasculare periferice. In unele cazul, aceasta patologie poate aparea si la copii cu diabet.

Care sunt semnele de alarmă?

Orice rană, chiar dacă pare banală, trebuie tratată cu atenție şi recomand părinților să nu întârzie vizita la medic dacă juniorul lor este diabetic și a venit de la joacă cu o ”bubiță”.

Cum putem preveni aceste patologii?

Neplăcerile provocate de apariția unor leziuni ale ţesuturilor moi la copiii cu diabet trebuie, și pot fi evitate, prin respectarea următoarelor reguli: alegerea unor modele de încălţăminte confortabile și adaptate activității pe care o desfășoară copilul, evitarea activităților cu risc crescut de accidentare, evaluarea integrității picioarelor în fiecare seară şi, nu în ultimul rând, vizita la medic sau podiatru la primele modificări.

Ce ne indică durerea piciorelor în cazul copiilor?

Durerea acută este un companion bun și ajută la conservarea individului și a speciei. Motiv pentru care apariția ei indică o leziune la nivelul scheletului sau a ţesuturilor moi, iar rolul său este să eficientizeze procesul de vindecare prin izolarea zonei afectate.

În cazul durerii cronice recomand un consult de specialitate pentru identificarea și corectarea cauzei.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii la nivelul picioarelor?

Picioarele pot să doară din nenumărate motive, printre cele mai frecvente cauze de durere la nivelul picioarelor la copil se numără: durerile de creștere, suprasolicitarea, purtarea unei încălțăminte neadecvate, traumatismele, precum și durerea datorată modificărilor biomecanice moștenite sau dobândite.

De ce este importantă echipa multidisciplinară de îngrijire a picioarelor?

Piciorul este o regiune anatomică extrem de complexă și la nivelul picioarelor se pot identifica manifestări ale diferitelor boli. Pentru un proces corect de Diagnostic-Tratament-Recuperare cel mai important este să recunoaștem cauza și să stabilim un protocol personalizat pentru fiecare pacient. Acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul unei echipe pluridisciplinare.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com