Pacientul cu diabet zaharat și picior diabetic în Grecia



Interviu cu Prof. Dr. Nikolaos Papanas

Universitatea Democritus, Tracia, Grecia

Nikolaos Papanas este profesor de medicină internă, diabet zaharat și șeful Centrului de diabetologie – Clinica pentru Piciorul Diabetic, al Universității Democritus din Tracia, Grecia. Este redactor-șef al International Journal of Lower Extremity Wounds. Profesorul Papanas este președintele Grupului de Studiu pe Piciorului Diabetic (Diabetic Foot Study Group) (DFSG, www.dfsg.org) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), profesor invitat la Centrul German pentru Diabet, din Düsseldorf, membru de onoare al Asociației Cipriote pentru Diabet și al Asociației de Diabet din Ungaria.

 

Interviu cu Prof. Dr. Nikolaos Papanas

Domnule Profesor, credeți că instrumentele de diagnostic al piciorului diabetic s-au schimbat în perioada pandemiei COVID-19?

Nu, instrumentele de diagnostic au rămas aceleași. Încă folosim instrumente de screening, examinare clinică și, în anumite cazuri, teste speciale. Instrumentele de screening s-ar putea să devină în curând mai importante pentru autoexaminarea pacientului împreună cu telemedicina.

Cum a influențat pandemia COVID-19 calitatea vieții pacienților cu diabet zaharat?

Există puține date despre acest lucru. Se presupune că a scăzut calitatea vieții la multe persoane din întreaga lume, deci probabil și la pacienții cu diabet.

A survenit o creștere a numărului persoanelor cu ulcerații?

Nu se știe. Izolarea in acasă a redus mersul pe jos și activitățile în aer liber. Astfel, unele ulcere s-au vindecat mai rapid. Poate că a fost chiar prevenită apariția noilor ulcere, așa cum s-a subliniat într-un studiu britanic pe un numar restrâns de pacienti. Pe de altă parte, pacienții cu diabet si cu ulcerații ale piciorului, de obicei, au diabetul zaharat de mult timp, cu comorbidități și alte complicații diabetice. Acest lucru determină un risc ridicat de COVID-19, dar încă nu este dovedit științific.

Care este imaginea echipei multidisciplinare în contextul pandemiei COVID-19?

Echipa multidisciplinară rămâne cu aceeași componenta. Telemedicina trebuie să se folosească din ce în ce mai mult.

Ce părere aveți despre viitorul podiatriei?

Podiatria trebuie să folosească acum din ce în ce mai mult telemedicina. În mod ideal, ar trebui să lucreze împreună cu asistenții medicali, medicii generaliști și grupurile de pacienți din comunitate pentru a reduce vizitele și internările în spitale.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com