Interviu cu Prof. Dr. Cynthia Formosa
Departamentul de Podiatrie
Universitatea din Malta
Doamna Profesor, care sunt implicațiile COVID-19 în contextul actual?
SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată în Wuhan, în luna decembrie 2019, și s-a răspândit ulterior în China, apoi în întreaga lume. A apărut astfel o nevoie de a avea cât mai multe date și informații legate de caracteristicile clinice ale pacienților afectați. Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a declarat că pandemia COVID-19 reprezintă o problemă de sănătate publică de interes internațional. În ceea ce privește perioada inițială a pandemiei, diagnosticul patologiei de picior diabetic a fost greu de stabilit și datorită diversității mari de simptome care au afectat pacienții.
Există manifestări cutanate ale infecției cu SARS-CoV-2?
Până în prezent, manifestările cutanate asociate cu SARS-CoV-2 au fost rare, nespecifice și lipsite de o semnificație din punct de vedere al prognosticului. Există, încă, multe necunoscute legate de noul coronavirus, incluzând aici o serie vastă de simptome la care par să se adauge zilnic noi elemente. Simptomele comune de tip respirator sunt: febra, tusea, dificultăți respiratorii și frisoane, însă unii specialiști au raportat și alte simptome mai puțin evidente la o anumită categorie de pacienți. Este vorba de o manifestare cutanată, care a fost denumită "degete COVID" și care însoțește alte leziuni cutanate. Literatura de specialitate sugerează că aceste cazuri se prezintă similar cu degerăturile – o patologie în care vasele de sânge devin inflamate, datorită expunerii la temperaturi scăzute. Din păcate, manifestările cutanate ale COVID-19 au fost prea puțin studiate până în prezent.
Ați menționat și alte leziuni cutanate. Care sunt acestea?
Noi informații continuă să apară în fiecare zi și există deja o serie de alte simptome cutanate, care sunt asociate cu infecția COVID-19. Întrucât este vorba de o patologie nouă, specialiștii descoperă noi efecte ale acesteia. O serie de rapoarte noi realizate de dermatologi și podiatri ilustrează faptul că tegumentele pot fi afectate de leziuni de tip urticarie. Pot apărea papule, zone roșii ce generează senzația de prurit (asemenea celor ce apar în degerături) și placarde eritematoase. Multe dintre infecțiile virale deja cunoscute produc modificări tegumentare. S-a observat o creștere a numărului de dovezi, care sugerează existența unei legături între anumite leziuni tegumentare acrale și COVID-19. Totuși, încă nu avem dovezi definitive, care să demonstreze că toate leziunile de acest tip, pe care le vedem în această perioadă, sunt asociate cu infecția COVID-19. În prezent, se raportează că leziunile cutanate apar la aproximativ 20% din pacienții cu COVID-19. Din acest motiv, podiatrii din toată lumea trebuie să fie vigilenți și să caute aceste semne și simptome pe perioada pandemiei. Prin raportarea acestor cazuri putem obține informații actualizate despre aceste noi manifestări cutanate.