Interviu cu David Dunning
Podiatru, UK
Secretar general, Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP)
Domnule Dunning, de ce credeți că se subestimează importanța picioarelor?
Picioarele sunt mașinării complexe. Leonardo Da Vinci spunea că “Piciorul este cea mai minunată mașinărie – o operă de artă“. Spre deosebire de alte organe din corpul uman, care au în principal funcții biochimice (cum ar fi ficatul sau rinichii), rolul picioarelor este acela de susținere și facilitare a mersului – procese eminamente biomecanice. Așa cum inima are o funcție în principal mecanică – cea de pompă, și picioarele au o funcție mecanică în principal, aceea de a ne ajuta să ne propulsăm, să ne mișcăm.
Când vorbim despre picioare, oamenii au impresia că alcătuirea lor e relativ simplă. Este adevărat?
Nu tocmai. Piciorul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului uman. Conține 26 de oase (un sfert din totalul oaselor din corp se găsesc la acest nivel), aproximativ 33 de articulații, 20 mușchi, 34 de tendoane și 90 de ligamente. Spun că aceste valori sunt cu aproximație, întrucât există un grad mare de variabilitate interindividuală.
Cum apar tulburările și anomaliile de mers?
Ca orice mecanism complex, și aici putem avea situații în care lucrurile se strică. Mersul normal este un proces fluid cu control automat. Picioarele funcționează ca o orchestră, perfect sincronizate, rezultatul net al acestei “simfonii“ fiind un mers echilibrat și normal. Exact ca și în cazul unei orchestre, un singur instrument neacordat poate perturba armonia muzicii. Lipsa acestei armonii la nivelul piciorului duce la apariția unor suprasolicitări, a traumei, a disfuncției și a depășirii limitelor tisulare normale, care vor duce la apariția unei leziuni. La o persoană sănătoasă, deși aceasă situație nu este optimă, ea poate fi depășită. Însă, la o persoană cu diabet lucrurile se schimbă semnificativ.
Alterarea funcției normale a picioarelor poate duce la o creștere a presiunii plantare la nivelul antepiciorului, ducând la posibilitatea apariției unei ulcerații ce se poate complica cu o infecție și poate duce chiar la amputație.
În cazul persoanei cu diabet, care sunt complicațiile și problemele pe care le vedem la nivelul piciorului?
Există 3 complicații principale ale diabetului care afectează picioarele – complicațiile vasculare, care duc la o scădere a calității circulatorii, complicațiile nervoase (neuropatia – presupune pierderea senzației de durere și a sensibilității la nivelul picioarelor) și glicarea care duce la o scădere a flexibilității. Toate acestea pot influența în mod negativ modul în care se realizează mișcarea la acest nivel.
Ce presupune glicarea?
Glicarea (sau glicozilarea non-enzimatică) este un proces prin care țesuturile moi încep să se cristalizeze. Acest fenomen face parte din procesul normal de îmbătrânire, care duce la o pierdere a elasticității structurilor musculare, tendinoase și ligamentare. Articulațiile își pierd din gradul de mobilitate, mușchii devin mai slabi, iar ligamentele și tendoanele devin mult mai puțin flexibile. Nivelurile crescute de glucoză din sânge (glicemie) cresc rata cu care se produce acest fenomen de glicare. În mod normal, efectele acestui proces apar treptat și nu sunt foarte evidente, însă dacă lucrurile nu sunt în echilibru acest proces poate să se schimbe și să accelereze.
Ce impact au toate aceste schimbări pentru pacient?
Schimbările se reflectă în modul în care organismul funcționează mecanic. Mersul este nesigur, devine încetinit și necesită un efort mai mare. Musculatura slăbește, iar presiunea pusă pe părțile ce iau contact cu solul la nivelul picioarelor crește. Astfel, se poate ajunge la complicații. Presiunea crescută la nivelul pielii și a țesutului subdermic duce la o distrugere treptată a acestuia și la apariția ulcerațiilor plantare, ceea ce reprezintă primul pas către amputație.
Cum putem preveni amputațiile?
Ca toate celelalte sisteme și picioarele au nevoie de activitate. Trebuie, în primul rând, să rămânem activi, un lucru nu neapărat ușor pe perioada pandemiei. Este nevoie de exerciții în mod regulat – odată pe oră este necesar să ne ridicăm și să mergem cel puțin câteva minute. Trebuie să fim atenți la nivelul glicemiei și, de asemenea, să purtăm pantofi speciali, care susțin piciorul. Trebuie să evităm cât mai mult mersul desculț și mersul pe suprafețe neregulate.
Dacă avem îndoieli sau nelămuriri, trebuie să vizităm un podiatru. Vizitele regulate la podiatru sunt foarte utile. Cu ajutorul său vom obține informațiile necesare pentru a ne menține picioarele sănătoase.
Podiatrul va face o evaluare a statusului circulator, sensibilității, forței musculare, flexibilității piciorului și a articulațiilor gleznei. Mesajul pe care trebuie să îl reținem este acesta: dacă avem grijă de picioare, și ele ne vor ajuta să rămânem sănătoși!